Most Macho in Amsterdam

 

AL DIE JAREN...

1912
Geboorte Helena Polder op de Lindengracht. Ze woonde later in de Wllemstraat en bezoekt de Gewone lagere school aan de Lindegracht en werkt na schooltijd op de markt als garnalenpelster.

1940
Haar eerste echtgenoot komt om bij een bombardement. Tante Leen krijgt een baantje. Het dweilen van de trappen van de effectebeurs. Later hertrouwd ze met 'Ome Bram' Jansen. In 1947 wordt zoon Freddie geboren.

1955
Tante Leen is al 43 jaar als bezoekers van het café waar ze 's avonds, na haar werk als schoonmaakster op de Effectenbeurs helpt, haar inschrijven voor het songfestival. Ze heeft nog nooit in het openbaar gezongen.

1956
Ze wordt op op 2 maart 1955 tweede bij het songfestival, na Johnny Jordaan. Ondanks de plankenkoorts betekent deze tweede plaats het begin van een succesvolle carrière, zowel solo als samen met Johnny Jordaan. De eerste plaatopnamen volgen enkele dagen later. In november 1956 ontvangt Tante Leen een gouden plaat voor 250.000 exemplaren van het chanson "Hand in hand". Maar haar allergrootste hit moet nog komen. Het nummer "Oh Johnny" handelt uiteraard over Johnny Jordaan. Jaren later beantwoordt Johnny dit met zijn: 'Tante Leen, Tante Leen, Tante Leen, ik ga een liedje voor je zingen.'

Dat "je" verbaasde menigeen, want Johnny zou altijd U tegen Tante Leen blijven zeggen.

1960 - 1967
In haar eigen Café Royal aan de Nieuwendijk treedt Tante Leen elke dag vanaf een uur of 5 op. In de ene hand de microfoon, met de andere hand wordt de kassa bediend. Ze wordt aanvankelijk begeleid door accordeonist Jan Schallig, later wordt met een geluidsband gewerkt.

Hoewel heel Nederland café Royal kent als "het café van Tante Leen" is blijft de naam ongewijzigd. Er is in Nederland wel een Hotel Café Restaurant dat officieel "Tante Leen" heet. Aan de Arnhemschestraat 28 (Bij de kei) in Amersfoort. Destijds met telefoonnummer 6569.

1968
Tante Leen krijgt een uitnodiging om Nederland te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Ze slaat de uitnodiging af.

1969
In augustus 1969 treden Tante Leen en Johnny Jordaan tezamen met Cees de Lange, Bueno de Mesquita, Harry de Groot en de Shepherds op in het Palladium, Hollywood.

1970
In 1970 gaat de geplande toernee van Tante Leen en Johnny Jordaan met Cees de Lange en Tonny Eyk door Australië en Nieuw-Zeeland niet door.

1975
Tante stopt in '75 om gezondheidsredenen met haar zangcarrière.

1979
Duet met Johnny Jordaan: Waar Is De Tijd Gebleven. De laatste jaren van haar leven slijt Tante Leen in verpleegtehuis De Poort.

1991
Tante is aanwezig bij de onthulling van het borstbeeld van Johnny Jordaan.

1992
Op 5 augustus 1992 sterft Tante Leen in het Andreasziekenhuis. Ze wordt gecremeerd op Westgaarde

2002
Op27 augustus 2002 herdacht MokumTV de tiende sterfdag van Tante Leen.

NIEUW ZEELAND
Op 18 maart 1992 schreef Hans van Kregten, medewerker van NRC Handelsblad in Wellington, Nieuw-Zeeland de kop: "Tante Leen blijft zeer populair in Nieuw Zeeland. In zijn bericht uit Wellington vertelt Kees Dorresteijn, voorzitter van de Federatie van Nederlandse Verenigingen, dat de naar schatting 70-duizend afstamelingen van Hollanders 'hier nog jaarlijks het Leidens Ontzet vieren.'

In Nieuw Zeeland is er een Nederlands maandblad: The Windmill Postm een collage van Nederlandse kranteberichten en gericht op curiosa. Er wordt door ouderen veel naar de Nederlandse Wereldomroep geluisterd. Een per week bieden plaatselijke zenders een uurtje Nederlands. Christine Vervoort produceert de programma's in Wellington: 'Vooral Johnny Jordaan en Tante Leen zijn zeer gewild' en ''we gaan ook een inzameling houden om de bouw van een Nederlands bejaardendorp in Paraparaumu mogelijk te maken.'

LINKS
Echo Radio Dutch Network

Boeken
Tante Leen komt uitgebreid voor in de boeken die er over Johnny Jordaan zijn geschreven, waaronder:

Johnny Jordaan en Hans Wierenga, Ze kunnen van me zeggen wat ze willen, uitgeverij A.W. Bruna & Zoon, Utrecht - Antwerpen. ISBN 90 229 7200 3

Bert Hiddema, De zon schijnt voor iedereen, uitgeverij Jan Mets, 1994 Amsterdam. ISBN 90 5330 116x

DE MAKERS
Nieuwsgierig naar het schorum dat MokumTV durft te maken zonder dat ze daar een cent voor krijgen? Dat zijn René Zwaap en Mohamed el-Fers. En natuurlijk hopen we van harte dat U MokumTV zult steunen

 

TANTE LEEN
STEEDS BEN JIJ IN MIJN GEDACHTEN...

Tante Leen 100 jaarOp 28 januari 2012 is het precies 100 jaar geleden dat de Grootste Zangeres die Amsterdam ooit kende werd geboren in de Willemstraat in de Jordaan. De enige Nederlandse zangeres met een eigen standbeeld. Belgen beschouwde haar als de Hollandse Edith Piaf.

Tante Leen, die pas op 43-jarige leeftijd voor het eerst op het podium stond, groeide uit tot onze eigen Amalia Rodrigues. De poetsvrouw en garnalenpelsster uit de Willemstraat werd samen met zingende kelner Johnny Jordaan de ultieme vertolkster van het Amsterdamse lied.

Haar geboortehuis stond op nummer 31, naast het gebouw van de Vereeniging Tot Heil des Volks. Heel recentelijk werd het geboortehuis van Tante Leen op de hoek van de Eerste Goudsbloemdwarsstraat gesloopt.

Jarenlang haalde de zogenaamde cultuurkringen hun neus op voor deze bescheiden Amsterdamse volkszangeres, onverbrekelijk verboden met de zanger Johnny Jordaan, die zij zo schitterend bezong in haar grote hit Oh Johnny.

Toen Tante Leen op 5 augustus 1992 overleed was er nog nooit een documentaire over deze bijzondere vrouw gemaakt.

Dat verdanderde bij de tiende verjaardag van het heengaan van Tante, en maakte MokumTV een Tante Leen documentaire: STEEDS BEN JIJ IN MIJN GEDACHTEN. Gezien het bijzondere karakter wilden we deze uitzending niet ongemerkt voorbij laten gaan. De dag, na de premiere uitzending van de MokumTV, dinsdag 27 augustus 2002 had zo maar, op een doordeweekse dinsdagmiddag. een Tante Leen middag plaats.

 

DE DOCUMENTAIRE
In de introductie zien en horen we Tante Leen met fragmenten van Steeds ben jij in mijn gedachten: Tante Leen van Johnny Jordaan, Oh Johnny, Als je maar eerlijk bent, Jochie, Hand in hand, Voetstappen op de gracht, Het was verkeerd dat ik jou direct vertrouwde, Sinds jij bent heengegeaan en mij alleen lieet staan, dan zie ik mijn moeder het stoepie weer doen, De oude straatmuzikant, Jaloezie, Vanaf de eerste dag dat ik jou zag, Mijn Ideaal, Op de Ouwe Nieuwendijk.

AmsterdamTV
In de Tante Leen documentaire "Steeds ben jij in mijn gedachten' is uniek herondekt live-materiaal uit het archief van Amsterdam Televisie te zien en te horen. Het betreft opnames van Dick en Kitty van der Geld, gemaakt tijdens een free-concert in het hartje van de Jordaan. In een bomvolle Westerstraat zingt Tante haar grote hits als Rode Rozen, Als je maar eerlijk bent en het ontroerende Diep in mijn hart.

tante leen in londenFred Jansen, de zoon van Tante Leen, wordt nog vaak herinnert aan zijn moeder als deze op de radio te horen is. Fred: "Gelukkig klinken haar liedjes nog steeds". Jantje Boeketje, de bekende dichtende bloemenman, blijkt ook een groot liefhebben van Tante, want "bloemenmannen hebben die wat met Tante Leen". De Marokkaanse kok Abdelillah Chay: "Ik moest altijd huilen als ik Tante Leen hoorde, want ze herinnerde me aan de Egyptische zangeres Oum Kalsoum. Die zien we ook in een fragment van Anta Oumri. Volgens Jantje Boeketje staat Tante Leen op het niveau van Edith Piaf, waarvan we een fragment van La Foule zien.

Met Peter Pols bezoeken we Westgaarde en Tnate's geboortehuis in de Willemstraat. Tante Leen en Johnny Jordaan zingen: Waar Liefde woont.

In het Rothaanhuis aan de Rozengracht beleefde Tante Leen haar doorbraak. Op 7 februari 1955 vond op initiatief van platenmaatschappij Bovema een voorronde voor het Jordaan talentenfestival in het Rothaanhuis plaats. Uit de 103 deelnemers worden 15 finalisten gekozen. Het Rothaanhuis zal lange tijd een belangrijke rol blijven vervullen.

Op 2 maart 1955 heeft de eindstrijd plaats in Krasnapolsky en wordt interieurverzorgster Lena Jansen tweede achter de zingende kelner Johnny Jordaan. Zij vertolkt Steeds ben jij in mijn gedachten en als toegift Hand In Hand, beide composities van Jaap Valkhoff en Hans Ruf jr. Dit is overigens een ander nummer dan het eveneens door de Rotterdammer Valkhoff geschreven Hand In Hand Kameraden, want Tante Leen is haar hele leven lang fervent supporter van Ajax geweest

Op zondagen maakt de wereldomroep hier opnames van de optredens van het Gouden Jordaan-duo. Pi Veriss, de maker van o.a. het lied Geef mij maar Amsterdam, kon zich de optredens van Leen en Johnny hier nog maar al te goed herinneren. Vaak moest er politie te paard aan te pas komen om het al te enthousiaste publiek in toom te houden. Pi Veriss over de woelige taferelen rond de optredens: "We konden alleen maar vluchten".

Harry de Groot praat over eerste opname Tante Leen en Johnny Jordaan. Harry de Groot: Bij de ouders van Tante Leen moesten de kinderen, het waren er twaalf of dertien, op zondag thuisblijven, want dan werden de kleren gewassen en rondom de kachel opgehangen om te drogen.

Tante Leen en Johnny medley: Waar is de tijd gebleven, Ik ben moeders mooiste niet, Radijs, Op ieder potje past een dekseltje, Janussie, Ouwe Lindegracht, Als ik jou niet had, IJzeren pan, Andere tijden, Mijn ouwe Amsterstad, Geef mij maar Amsterdam. Helaas is de uitzendband van deze uitzending zoekgeraakt bij de Amsterdamse zendmachtigingshouder SALTO en nooit meer teruggevonden.


JAAP VALKHOFF
Tante Leen zong repertoire van Pi Vèriss, J.Möring en Harry de Groot. Maar haar allergrootste hits werden geschreven door de Rotterdammer Jaap Valkhoff,

De in 1992 overleden liedjesschrijver, zanger en accordeonist. Jaap Valkhoff was één van de grote Nederlandse liedschrijvers. Valkhoff maakte deel uit van het legendarische accordeon trio The Three Jacksons. Naast haar hit 'Steeds ben jij in mijn gedachten' schreef hij succesnummers als ‘Diep in mijn hart’, 'Rode rozen voor mij', 'Wanneer, wanneer', 'De dag is een feest', 'Een plein vol dromen', 'Niemand als jij', 'Kijk mij eens aan' en natuurlijk het onvergetelijke ‘Oh Johnny’.

Jaap Valkhoff staat op de Nederlandstalige Cover Top 100 van Vic van de Reijt op nummer 60. Niet omder zijn eigen naam, maar als Slome Japie, die in 1965 het Duitse Ich hab' mein Herz in Heidelberg verloren zong als Ik heb mijn hart op Katendrecht verloren op het pikante Ojee-label van Johnny Hoes. Ondanks een radioboycot werd het een grote Top 40-hit.

Net als Tante Leen en Johnny Jordaan heeft ook Valkhoff een eigen standbeeld. Het werd in september 1998 door de Rotterdamse wethouder Hans Kombrink onthult op de hoek van de Schilderstraat en Schiedamsedijk in Rotterdam. Aan de Schiedamsedijk langs de Maas, bevindt zich ook de enige Walk of Fame in Nederland, waar sinds 1990 vele tientallen sterren hand- en voetafdrukken in het wegdek hebben gelegd. Naast Lee Towers, B.B. King en Joe Cocker bevind zich hier ook Jaap Valkhoff.

Steeds ben je in mijn gedachten

Tekst en muziek: Jaap Valkhoff
Uitg. Anagon Songs Edition

In de kamer wordt het duister
Ik zit hier, heel alleen
En ik hoor jouw stemgefluister
Overal, rond mij heen
Ik droom van jou haast iedere nacht
Toch weet ik dat je op mij wacht

Steeds ben jij in mijn gedachten
Iedere dag om me heen
Bij zacht schemerlicht
Zie ik jouw gezicht
Dan voel ik me niet zo alleen
'k Heb weleens even momenten
Dat ik heel stil om je ween
Maar ik heb jouw portret
Dicht bij mij gezet
Dan voel ik me niet zo alleen

Als je terug komt in mijn leven
Is mijn hart slechts voor jouw
Zal je alles, alles geven
En ik zweer je eeuwig trouw
Dan is de toekomst voor ons bij
Een groot geluk voor jou en mij

Steeds ben jij in mijn gedachten...

CREDITS

Opname Tante Leen in Hilversum (8mm special film) Pi Veriss (Archief MokumTV).

Opname Tante Leen live in de Westerstraat:
Dick en Kitty van der Geld (Amsterdam Televisie).

Klokkenspel Westertoren: Boudewijn Zwart

Interview Harry de Groot
interviewers Mohamed el-Fers en Jerry Derby, camera Robert van Dieren.

Interviews Pi Veriss 1e gemaakt door Mohamed el-Fers en Jerry Derby. 2e door Mohamed el-Fers.

Interviews accordeonist Joop Goos en Tante Leen-chauffeur Peter Pols gemaakt door Mohamed el-Fers, tevens maker van de documentaire.

Pi Veriss en Harry de Groot

Trompettist Pi Veriss (Piet Visser, 2 oktober 1916-11 november 1998) schreef Nederlandse muziekgeschiedenis met zijn megahit 'Geef mij maar Amsterdam'. Hierbij staat ook Harry de Groot als mede-componist vermeld, maar die verzorgde in werkelijkheid alleen het arrangement. Wel was Harry mede-componist van andere Pi Veriss-knallers als De zon schijnt voor iedereen, Op de Oude Lindengracht en Mijn oude Amstelstad. Harry de Groot, winnaar van de Gouden Harp in 1969 was in 2001 nog betrokken bij de jurering van het Nationaal Songfestival als voorzitter van de autersjury. Voor Tante Leen en Johnny samen schreef Harry de Groot o.a. (Wat ben je toch veranderd in die jaren) M'n ouwe Amstelstad en Nooit vergeet ik Amsterdam.

AJAX-SOPRANEN
Tante Leen kunnen we samen met Willy Alberti beschouwen als de Ajax-sopranen uit de geschiedenis. Bekend zijn de duetten met Johnny Jordaan als 'Ajax is niet dood'. Lees ook over de grote winnaar en jarenlange maatje van Tante Leen. meer

ZO WAS HET PROGRAMMA

Dinsdag 27 augustus 2002
TANTE LEEN DAG
11 uur Steeds ben jij in mijn gedachten
uitzending documentaire MokumTV
Salto A1 (lokale tv)
11.45 uur

Opening speciale Tante Leen etalage, ingericht door Peter Post in de vitrine van het voormalig Edison-theater.
Met muziek van Perlee draaiorgel.

Edison Tapijt
Elandsgracht 92
12.00 uur Korte reflectie en bloemlegging bij standbeeld Tante Leen. Aanvolgend heeft een carillonconcert van Tante Leen successen door beiaardier Boudewijn Zwart plaats.
Van kop Elandsgracht naar de Westertoren, Prinsengracht 281, 1016 GW
13 uur Vanaf 13 uur kunnen leden van MokumTV en Amsterdam TV aan de voet van de Oude Wester aan boord gaan van een historische rondvaartboot uit de jaren vijftig. De boot heeft twee schuifdaken en er is een open achterdek.
Er is voldoende loop en beweegruimte.
Er is een toilet aan boord.
Stijger voor Westertoren.
13.15

Met de rondvaartboot waarop Tante Leen voor het eerst Johnny Jordaan heeft horen zingen (tijdens een boottocht van een café uit de Staatsliedenbuurt - De zon schijnt voor iedereen pag. 116) speelt draaiorgel Leentje en varen de leden van MokumTV en de genodigden door de Amsterdamse Grachten richting Damrak en lopen we na het afmeren naar Café De Kuil.

De Waterlelie rondvaart
Vertrek vanaf aanlegstijger bij Westertoren
t/o Prinsengracht 281, aankomst Damrak.
14 uur Tante Leen middag in De Kuil
Café De Kuil,
Oudebrugsteeg 27
1012 JN tel: 6234848
ca 15 uur Afsluiting Tante Leen-middag met HighDefinition DVD-vertoning documentaire Steeds ben jij in mijn gedachten.
Café De Kuil, Oudebrugsteeg 27
20 uur en 23 uur

Extra uitzending documentaire Steeds ben jij in mijn gedachten op

Salto At1 kabel Amsterdam

 

Peter Pols
Met Peter Pols gaan we langs de plaats waar de 'Piaf van de Nieuwedijk' tot 1975 haar succesvolle Café Concert Royal had en de Heemstedestraat. Na de sluiting van Café Royal in 1975 woonde Tante Leen en Oom Bram hier. Na de dood van Oom Bram bracht Tante haar laatste jaren door in De Poort aan de Hugo de Grootkade. Op 5 augustus 1992 overleed Tante Leen in het Andreasziekenhuis.

Diep in mijn hart
Tekst & muziek: Jaap Valkhoff, 1943

Diep in m'n hart
Kan ik niet boos zijn op jou
Blijf ik je toch altijd trouw, dat mag je heus wel weten

Diep in m'n hart
Is 'r maar een, dat ben jij
Jij bent toch alles voor mij, zul je dat nooit vergeten

Want jij bent heus niet slecht
Wat ook een ander van je zegt
Liev'ling

Denk toch eens aan
S aam door 't leven te gaan
'k Draag dan jouw liefde voortaan
Diep in m'n hart

Diep in m'n hart
I s 'r maar een, dat ben jij
Jij bent toch alles voor mij, zul je dat nooit vergeten

Want jij bent heus niet slecht
Wat ook een ander van je zegt
Liev'ling

Denk toch eens aan
S aam door 't leven te gaan
'k Draag dan jouw liefde voortaan
Diep in m'n hart

Met dank aan

 • Dick en Kitty van der Geld van Amsterdam Televisie
 • De Stichting Salto Omroep Amsterdam
 • Café De Kuil,
  Oudebrugsteeg 27
  1012 JN tel: 6234848
 • Edison Tapijt (in het voormalig Edison Theater),
  Elandsgracht 88-94,
  1016 TZ Amsterdam
  tel: 020 624 0780
 • Tante Leen Gebakjes
  Petit Four met afbeelding Tante Leen
  Arnold Cornelis Patisserie
  Elandsgracht 78
  1016 TZ Amsterdam
  tel.: 020-6258585
 • De Waterlelie Rondvaarten
 • Disky Music
 • Drukwerk Tante Leen-affiches: Sever Design

Muziek
Opnames van Tante Leen werden bij N.V. Bovema te Heemstede vervaardigd en verschenen o.a. op de labels Imperial, His Masters Voice, MFP, EMI en Disky.

All Rights Reserved - Stichting Mokum Plus Amsterdam
MMXII by Mohamed el-Fers, René Zwaap and MokumTV

 

30 jaar lokale tv in amsterdam

Lourdes aan de Amste

Wiet is zo slecht nog niet

Alle publicaties van MokumTV bij Scribd

Istanbul de reisgids

Oum Kalsoum biografie

Jacques Brel biografie

Koop nu: Bob Marley

Encyclopedie Hollandse Heiligen

Hollands Glorie Snackbarboek

Friese Mirakels

De laatste Sultan Mehmed VI Vahdeddin

Kirkpinar - All about Turkish Oilwrestling

Sinds Stella Braam ben ik een Grijze Wolf

De Mariabode

Amsterdam apparitions

Mevlana Rumi biography

Lourdes Travelguide