OLON: Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland TV Noord Holland Salto: Stichting Amsterdamse Lokale Televisie Omroep Amstel Televisie 5 Mokum TV Amsterdam De Staatskrant / Staatsliedenbuurt Amsterdam Forum lokale media in Amsterdam
Go to tv program
Forum Lokale Media in Mokum
Salto, de Amsterdamse multo-culti subsidiezender

Onderzoek 2005: Salto's religieuze uitzendingen
trekken meer vaste kijkers dan At5 en TVNH bij elkaar

Iedereen wist het al. Alleen werden die groeperingen die massaal kijken niet onderzocht. Niet voor niets wordt Salto in de volksmond 'die Turkenzender' genoemd, hoewel er meer Surinaamse mannen en vrouwen dan Turken kijken. Turken hebben een eigen zender op de kabel en verder heeft bijna iedereen een sateliet. De religieus georienteerde mens behoort tot de trouwste kijkers van Salto. En wel christenen, moslims en hindoes, maar ook joden en baghwan-aanhangers hebben geen programmagids nodig. Want met wekelijkse regelmaat zend hun favoriete kerkgenootschap uit op de lokale kabel. En die lokale geloofsgemeenschap vind je niet op de sateliet. Daar zijn het de Grote Jongens uit Amerika die in navolging van Billy Graham de miljoenen oproepen zich te bekeren en te storten. Op de satelit kun je ook live naar beelden van Mekka of vanuit het Vatikaan ontvangen. Maar voor je bloedeigen kerk in de parkeergarage van de Bijlmer moet je bij Salto zijn. Net als de Volle Evangelisten uit de Ghanese gemeenschap. Mensen blijven thuis voor hun favoriete religieuze programma op Salto.

Hoewel directie en bestuur het in alle toonaarden zullen ontkennen. Salto Omroep Amsterdam is op de allereerste plaats een religieuze zender. Het meeste van wat er wordt uitgezonden is dan ook religieus getint. Salto-directeur Erik van der Schaft liet destijds openlijk weten dat hij tegen religie was en deze programmamakers het liefst van de kabel zou willen werken. Aangezien hem dat niet lukte, verbande hij alle religieuze programma's naar de daguren. Want dan kijkt toch niemand.

Pure discriminatie dus! Hoewel geen religieuze zender, protesteerde ook MokumTV tegen deze ronduit onbeschofte behandeling van onze collega-programmamakers. Salto toonde minachting voor de meerderheid van de vaste kijkers. Maar ja, daar zijn ze goed in bij Salto, kijkers wegjagen en dan zelf een nieuwe doelgroep bedenken. En in te vullen wat ze in Kremlin aan de Amstel afgekondigd hebben.

Het eigen 'format' van Salto is ronduit zielig te noemen. Ze produceren ETV taallesjes. De live uitzendingen van de gemeensteraad worden met vaste camera's opgenomen. Het wordt pas leuk als Rob Zwetsloot (voorheen StaatsTV, tegenwoordig MTNL) de politici na afloop ondervraagt. Het verdere eigen Salto-product betstaat uit een maandelijks nachtelijk praatprogramma. Daar wordt in vergelijking met de religieuze programma's nauwelijks naar gekeken, ook niet als de meeste reguliere televisieprogramma's op herhalen staan.

Bij Salto zelf zijn ze blijkbaar niet in staat om programma's nachtelijk te herhalen. Bij Salto maken managers, geen programmamakers de dienst uit. Waar ze goed in zijn, is een nieuwe huisstijl lanceren en logo's te creeëren. Die na een tijdje weer moeten worden vervangen omdat ze beeldtracking veroorzaken.

Best Bekeken Programma's in Amsterdam
Uit de gegevens van het Continu Kijkonderzoek (CKO), uitgevoerd door bureau Intomart in opdracht van NOS, STER en IP weten we dat de publieke omroepen in week 19 gezamenlijk een gemiddeld marktaandeel van 38% behaalden. Wat Amsterdam betreft... Nee specifiek worden er geen gegevens voor Amsterdam bekend gemaakt. Dat zou rampzalige gevolgen hebben voor de advertentiebudgetten, wordt beweerd. De Staatskrant liet een telefonische enquette te houden. Want hoe zit het nu met het kijkgedrag van de Amsterdammers? Het werd een steekproef. Op dinsdag 18 mei werden er door redactieleden van de Staatskrant en een klein legertje van vrijwilligers een kleine duizend televisiekijkende Amsterdammers a-selectief gevraagd naar welk tv-programma´s ze een dag eerder hadden gekeken. Wat ze het eerste spontaan noemden, werd genoteerd. De opvallende cijfers van dit onderzoek zouden tijdens de officiele viering van het 15-jarig bestaan van Salto aan het bestuur worden aangeboden.

Kijkersonderzoek
De uitkomst van het kijkers-onderzoek onder 961 a-selectief gekozen Amsterdammers liegt er niet om. Jaarlijks geeft deze krant opdracht een fijnmazig kijkersonderzoek naar de lokale televisieomroepen te doen. Dit jaar besloot men het groter aan te pakken. Duizend mensen werden ondervraagd. Mensen die lokale tv een warm hart toedragen. Er wordt meer naar lokale televisie gekeken als ooit te voren. Salto aanbieders als At5, MokumTV en Amsterdam Televisie zagen hun kijkaandeel stijgen, de twee laatste staan direct onder de All You Need Is Love-hit van SBS6 en nog vóór de Wim Sonneveld-show.

1. Journaal 20.00 uur NOS 123
2. GTST RTL4 71
3. Hart van Nederland SBS6 69
4. Sportjournaal NOS 67
5. Toen was geluk nog heel gewoon KRO 66
6. Chirurgenwerk EO 62
7. At5 DagTV Salto 60
8. All you need is love SBS6 58
9. MokumTV Salto 57
10. Amsterdam Televisie Salto 49
11. Wim Sonneveld Show KRO 47
12. Kabaal Salto 39
13. SportClub Salto 36
14. At5 24 uur TV Salto 35
15. Timothy Leary Myster (Salto, later KleurNet) 31
16. Almadina TV Salto 21
17. AC TV Salto 18
18. Jeugdjournaal NOS 17
19. Wonder Vandaag Salto 13
20. AT5 Nieuws Salto 12
21. Luc Sala-show Salto 5
22. MVS TV Salto 3
23. Theodor Holman Salto 2
TOTAAL 961

© De Staatskrant

Naar welke Amsterdamse televisiezenders kijkt u regelmatig in procenten

ZENDER 1999* 2000* 2001* 2002* 2003* 2004 2005
at5 81 82 83 82 85 81  
salto* 22 15 12 12 14 14  
geen enkele 13 12 12 8 11 12  

* 1999-2003 Amsterdam in cijfers, Jaarboek 2004 | Bron: O+S *samengevoerd zijn de uitkomsten van Salto en migranten tv, aangezien laatste gewoon via het Salto Open Kanaal A1 uitzend. Cijfers 2004 Staatskrant Amsterdam.

DEC 1998: HET HOLLANDS WEEKBLAD

Dubbele Salto´s

De programmering van Salto? Het blijft onbegrijpelijk. De met veel poeha aangekondigde kanaalprofilering lijkt niet te kunnen voorkomen dat gelijksoortige programma´s gelijktijdig op A1 en A2 worden uitgezonden. Bijvoorbeeld als MTV een Turkse uitzending heeft, kun je er donder op zeggen dat ze daar dan zoveel mogelijk andere Turkse zenders tegenover zetten. Niet om ze te pesten, neem ik aan. Gewoon onbenul. Geen idee wat televisie is.

Op de dinsdag heeft de migrantenomroep de Turkse uitzendingen op A1. Okay, het is contunue herhaling van een twintig minuten durend programma, maar wat programmeert Salto dan op hun Open Kanaal A2? De Turkse uitzendingen van de TOS en Alternatif. Of neem de maandag. Gelijktijdig op A1 MokumTV en op A2 De Vrije Keyzer. De oprechte anarchist zal moeilijk kiezen kunnen dankzij deze ´geniale´ programmering. Hetzelfde geld voor de liefhebbers van het Nederlandse lied. Woedend zijn ze op de Amsterdamse omroepvereniging Salto, die o.a. drie televisiekanalen beheert op de hoofdstedelijke kabel. Begin van het televisieseizoen zou de zenderprofilering worden ingevoerd. Gevolg: de twee enige programma´s die überhaupt op Nederlandse tv te zien zijn met het Nederlandse lied hoog in het vaandel worden gelijktijdig uitgezonden. Op de maandagavond moet je zappen van Salto A1 naar A2 en weer terug om niets te missen van wat deze unieke zenders te bieden hebben. Henk M. Brouwer, voorzitter van de werkgroep tegen discriminatie van het Hollandse lied: ´Wie een beetje verstand heeft van zenderkleuring weet dat niets dodelijker is dan verschillende programma´s met dezelfde doelgroep gelijktijdig via verschillende kanalen uit te zenden. De spoeling wordt met de helft verdunt. Elke programmamaker weet dat, maar bij Salto gaat het inzicht blijkbaar niet verder dan de ban is op reli-shows in de avonduren. Helaas lijkt het zo te zijn dat de voor de programmering verantwoordelijke mensen van Salto niet kunnen kijken naar wat er op de eigen kanalen na kantoortijd wordt uitgezonden. Kan gebeuren als je nét buiten het versprijdingsgebied van UPC-Amsterdam woont. Maar daar hoeven wij kijkers toch niet de dupe van te zijn? Ze hebben alles in huis om er een ideale maandagavond van te maken. En wat doen ze, dan zetten ze de twee enige programma´s met het Hollandse lied gelijktijdig om 23 uur op de kabel. Voor sommigen is het moeilijk kiezen tussen de accordeon van Eddy Hoorenman op A1 of Jacques Herb op A2. Ze beseffen blijkbaar niet dat je met dit soort idiote programmeringsfouten bovendien de mensen die niet van het Hollandse lied houden geen uitwijkmogelijkheid biedt door deze bezetting van beide Salto-kanalen. Bruno Nöcker, samen met zijn broer Robert ´Salto-fan vanaf het eerste uur´ noemt het onbegrijpelijk, want ´ze hebben alles in huis om er een ideale avond van te maken´.De puinhoop in het programmeringsbeleid van Salto maakt duidelijk dat er op geen enkele manier inhoud wordt gegeven aan iets wat ze eerst alle programmamakers door de strot duwden: kanaalprofilering op basis van het programmaformat. Had mevrouw Joan Vrede zich maar nergens mee bemoeid, vroeger was het veel leuker op de kabel!

1 februari 2001:
Erik v/d Schaft schaft herhalingen af

01/03/2001 werd het bericht "Hulde voor nieuwe directeur Salto die einde aan herhalingen maakt!" op het Amsterdams Televisie Forum geplaatst:

Op 28 februari 2001, precies één maand in functie verstuurde de nieuwe directeur van Salto een brief met 16 punten aan "alle Salto aanbieders". Salto is vergunninghouder van At1, At2 en At5 en het betrof o.a. de beleidsverandering.

Zo gaat Salto voor het eerst in haar geschiedenis zelf een programma maken. Vanaf 5 maart op de radio. Ook zal de nieuwe directeur "onderwerpen en concepten bekend maken" waarop kan worden ingeschreven om in aanmerking te komen voor subsidie. En het Oude Paard "stationcall" is tot onze grote schrik weer eens van stal gehaald om die paar kijkers ook nog ff weg te jagen. Maar het meest ingrijpende is wel dat de directeur meedeeld dat vanaf 15 maart Salto hetzelfde programma niet meer twee of meer keer achter elkaar zal gaan uitzenden.

Inplaats van zo´n dubbele herhaling kan de Salto kijker genieten van live-beelden van een gokhal op het Rembrandtplein.

De gevolgen van het verbod op herhalingen achter elkaar op de Open Kanalen zullen ingrijpend zijn, maar ongetwijfeld de hartelijke instemming van de meeste aanbieders hebben. De saaie zondag zal nooit meer hetzelfde zijn op de Amsterdamse televisie. Dankzij het doortastende besluit van directeur Erik van der Schaft is Amsterdam eindelijk verlost van die KunstKakkers die op zondag niet leukers weten dan van ´s ochtends vroeg tot diep in de nacht kunstprogramma´s herhalen die eerder al op Nederland 3 te zien waren.

Hetzelfde geld voor MTV. Ook al zo´n notoire herhaler van programma´s die al eerder bij de NPS of zo te zien waren. Het hardst zal het besluit echter aankomen bij At5, ook opererend onder de paraplu van Salto. Redacteur Paul Damen liet weten dat ze nu ook bij At5 overwegen om een live-cam op te stellen. "We zullen wel moeten, want bij ons wordt een uitzending zo´n vijfendertig keer per etmaal herhaalt."

Hier staan dus enkele hoogtepunten uit het historisch internet-archief, o.a. afkomstig van het inmiddels verdwenen Amsterdams Televisie Forum van coolboard.com. Open en ongeredigeert is nu het lokaal Televisie Forum. Lees ook de Salto viering.

De Jofele Jordaan Nr. 167

Adviescommissie televisie van Salto
Gelukkig was er een bestuur

De adviescommissie televisie van Salto Omroep Amsterdam adviseert het algemeen bestuur van Salto over de subsidies die Salto aan programmamakers toekent. Normaal gesproken houdt het bestuur zich aan deze adviezen. Gelukkig volgen ze niet altijd blindelings de raadgeving van deze commissie op.

Murat Kirbacoglu, secretaris van de IJJ (Initiatiefgroep Johnny Jordaan), een van de werkgroepen van het wijkcentrum Staatsliedenbuurt, noemt de beweegredenen van de adviescommissie televisie van Salto Omroep Amsterdam ´ondoorgrondelijk´. Kirbacoglu: ´Natuurlijk zijn er altijd mensen die zich ten onrechte voelen afgewezen, maar in het geval van Amsterdam Televisie is er meer aan de hand dan dat hun aanvraag ´inhoudelijk summier en de begroting niet erg inzichtelijk´ zou zijn. Het is de toon die de muziek maakt, en een subsidieverzoek afwijzen okay, maar dan hoeven ze niet meteen stoten onder de grachtengordel uit te delen naar de mensen die week-in-week-uit onbetaald de pleuris werken om een fatsoenlijk en veel bekeken programma voor het Salto-kanaal te produceren. Waar ik persoonlijk problemen mee heb is dat ze beweren dat de de programmaopzet van Amsterdam TV niet veel toe zou voegen aan het aanbod van het open kanaal. Halelujah, waarom zoudt u niet gewoon stoppen met het maken van programma´s lijken ze te zeggen. Ze vinden blijkbaar dat er al genoeg typisch Amsterdamse programma´s zijn. Terwijl mensen Salto laten weten dat ze uitkijken naar die paar uurtjes echt autochtoons geluid. Zo ken ik een vrouw van 82. Haar man heeft na zijn beroerte geen woord meer met haar gesproken en ondanks zijn aanwezigheid voelt ze zich ontzettend eenzaam. Ze schreef dat ze echt opleeft en uitkijkt naar dat uurtje AmsterdamTV. Kijk, smaken verschillen. De een gaat compleet uit zijn dak van Meli Meli, gezongen door Cheb Mami, de ander zweeft weg op Henk van Mokum´s Alle Dagen Bruine Bonen.

Mohamed el-Fers van MokumTV verbaast zich niet over het advies. ´Toen MokumTV bij Salto begon, en we volop Johnny Jordaan en Tante Leen aan het promoten waren, vonden ze ook ons programma niet Amsterdams genoeg om in aanmerking toe komen voor zo´n subsidie. Amsterdam TV zond al uit in 1982, toen er nog kon worden ingebroken op de kabel na afloop van de reguliere uitzendingen. Amsterdam TV was destijds met MokumTV de enige piraat die zelf programma´s maakten over wat er in onze stad gebeurde. Al die andere piraten zonden porno uit en scharrelde wat reclame bij elkaar. Jammer dat deze commissie zo weinig historisch besef heeft. Zo weinig waardering heeft voor mensen die week-in-week-uit een van de weinige programma´s maken waar mensen met hart voor hun stad naar uitkijken. De commissie heeft blijkbaar een andere smaak. Ik denk dat ze de uitzendingen met Lex Goudsmit of André Hazes niet goed genoeg vonden om via kwaliteitskanaal Salto te worden uitgezonden. Wat ik dan niet begrijp is dat datzelfde Salto smeekte en bad om alsjeblieft de AmsterdamTV-special over Wim Sonneveld te mogen uitzenden in het kader van ´the best of Salto´ bij het 15-jarig bestaan van deze omroep. Dan is het echt ongeloofwaardig als de commissie beweert dat de programma´s van AmsterdamTV ´saai en niet erg Amsterdams´ zouden zijn. Dat is een leugen en ook nog eens heel onrechtvaardig tegenover de mensen die zich zo uitsloven om een tof programma te maken. Gelukkig ging het Salto-bestuur niet in dit advies mee. Zij bleken wel waardering te hebben voor de door de kijkers zo gewaardeerde uitzendingen van AmsterdamTV.

Grachtengordelkrant nr. 34

Salto dwarsboomt MokumTV
"IN EEN WEEK TWEE KLAPPEN VAN SALTO".

Eerst bleek dat we geen fragment van ons programma ´Gluren bij de buren´ mochten laten zien bij De Bus van sbs6 en vervolgens krijgen we een brief waarin Salto zegt niet langer ons succesvolle gluurprogramma te zullen uitzenden.

MokumTV-programmamaker René Zwaap: ´Het gebeurt niet vaak dat Salto-programmamakers aandacht trekken van de reguliere omroepen. Maar voor Gluren bij de buren werden we uitgenodigd daar in het programma De Bus van John de Mol-productions wat te laten zien. Prime-time op de zaterdagavond´. Enthousiast werd dit aan Annejikke Ebbinge van Salto medegedeeld. Zij liet echter weten dat Salto een uitspraak van het commissariaat voor de Media had uitgelokt, en het commissariaat middels een brief van voorzitter drs. H. Koetje had laten weten dat oorspronkelijk door Salto uitgezonden programma-onderdelen pas één jaar na de laatste Salto-uitzending door een commerciele omroep zou mogen worden vertoont. En dat terwijl er niks wordt gezegd van andere Salto-programma´s die elders worden uitgezonden. Wat te denken van J'Accuse, een Salto-programma dat ook op NL1 uitgezonden door de RVU. En over commercieel gesproken, Theodor Holman´s shows voor At5 zijn vervolgens bij Net5 te zien. Maar als MokumTV hetzelfde denkt te doen, en wat een fantastisch stuk promotie voor MokumTV en Salto had kunnen worden, werd hierdoor teruggebracht tot een algemeen gesprekje over De Bus. Want Sbs6 durfde uitzending van Gluren bij de buren-fragmenten niet aan vanwege die uitspraak van het commissariaat.

Een week later ontvingen we een brief van Salto bestuurssecretaris Wouter Hins met de mededeling dat Salto niet langer medewerking zal verlenen aan het openbaar maken van onze Gluren bij de buren-opnames door middel van uitzending op de Salto kanalen. Eerst verbieden ze ons om reeds uitgezonden materiaal van dit programma bij Sbs6 te laten zien. Vervolgens dreigen ze ons hele programma van de kabel te halen. Hebben ze eindelijk een hit op hun ingeslapen en verder nauwelijks bekeken kanaaltje en dan willen ze dit de nek omdraaien´, liet een teleurgestelde Zwaap weten. Ze zullen simpelweg onze uitzending uit de lucht halen.´

Hier staan dus enkele hoogtepunten uit het geheugen van Salto. Amsterdams Media Nieuws lees je in De Brom, of bekijk de Salto kanaal profilering, kies het beste lokale programma of de topper onder de Salto Medewerkers. Lees ook:Salto directeur slaat radiomaker ziekenhuis in.

HOME