Rudolf Buurma van huis weg, de muizen dansen op tafel

 

 

 

-History of Holland - Ga naar de beginpagina of naar het Forum
 
Ads

De Geschiedenis van Lokale Televisie

Uit Ons Amsterdam, augustus 2006Nee, MokumTV is niet te zien in het overzicht van 25 jaar Salto, en daar zijn ze bij Salto niet rouwig om. MokumTV bericht namelijk onafhankelijk over onze gezellige stad en haar oude en nieuwe bewoners.

Hetgeen ons regelmatig in conflict bracht met de baasjes. En dan met name toen directeur Rudolf Buurma op het laatste moment onze Koninginnenacht-uitzending Beatrix 25 jaar Hare Majesteit verbood.

Als reden gaf hij op dat er 'reclame' in onze uitzending zou zitten. En er viel niet over te praten, want directeur Buurma zou die avond het concert dat Beatrix de Amsterdamse bobo's op de Dam aanbood bijwonen, en de volgende dag naar zijn vakantiebestemming vertrekken.

Wij vervingen de zogenaamde reclame door bovenstaand beeld waarop Buurma als Dracula stond afgebeeld. Dit werd zijn allersteerste Salto Horror Night... Nu de 'reclame' was vervangen kon de uitzendband door de technicus worden geprogrammeerd en zag Mokum in de nacht van 29 op 30 april 2005 de televisie-première van De Grote Interprovinciale Oranjequiz met Robbie Muntz, Willem Oltmans, René Zwaap en Paul Jan van de Wint.

Naar aanleiding van deze uitzending werd op het At5-forum opgeroepen MokumTV te verbieden. Beatrix zelf zou die nacht in het paleis hebben overnacht, en met snel stijgende woede onze uitzending hebben bekeken. Daarna is het nooit meer goed geworden tussen Salto-directeur Buurma en MokumTV.


Zoals hier links te zien is in 'Ons Amsterdam' van augustus 2006 begon het allemaal in 1981. Tot die datum konden we in Amsterdam alleen maar naar de drie publieke zenders kijken (Nederland 1, 2 en 3. Maar de Amsterdammers hadden een kabelnet laten leggen met o.a. Duitsland, België en de BBC. Niets gekregen er was flink voor betaald. Ook al zou de gemeenteraad later deze kabel voor veel geld aan een Amerikaans bedrijf verpatsen die de Mokummers jarenlang kon uitbuiten. In elk geval had het net van de KTA (Kabel Televisie Amsterdam) als voordeel dat ook Amsterdammers zelf er gebruik van konden maken. Door na afloop van de reguliere televisie hun eigen programma's in te stralen.

Om dit te realiseren werd een video aangesloten op een antenne en op de antenne van het centraal antennesysteem gericht. Zonder wat voor een overheidbemoeienis of financiële ondersteuning onstonden en floreerde een groot aantal privé TV stations. En werd het echt leuk op de Amsterdamse kabel met 'piraten' als Amsterdam Televisie, Kings TV en Einstein TV. Er waren zowaar twee piraten die zich met de bijnaam van Amsterdam sierden: MOKUM T.V. en MokumTV.

Mokum T.V. van Piet en WillemMOKUM T.V. van "Piet en Willem" en MokumTV van René en Mohamed. Beide claimden als eerste onder deze naam te hebben uitgezonden. Uiteindelijk bleek dat beide zenders in 1981 op precies dezelfde dag waren begonnen! In de nacht van 29 op 30 april 1981 gingen beide MokumTV's voor het eerst de lucht in. Waarschijnlijk begin MokumTV een half uurtje eerder, want zij kwamen in de lucht als de BRT 1 klaar was. Deze zond toen uit tot ongeveer 23.00 uur. Daarna ging de zender op zwart. Na tussenschakeling van een stevige Fuba kanaal 39 versterker en een rondstralende antenne was MokumTV in principe elke vrijdag en zaterdagnacht na de uitzending van de BRT in de ether. Door even voor het einde van de reguliere zender een kort stoorsignaal te geven, wisten de kijkers dat MokumTV in aantocht was. Curieus genoeg begon ook Amsterdam TV van Dick en Kitty van der Geld op dezelfde nacht met hun nog steeds via Salto A1 uitzendende zender. De populariteit van de volkstelevisie kende geen grenzen. Mensen bleven er voor thuis. De Kamer van Koophandel klaagde over arbeider die met slaapgebrek op het werk verschenen. In datzelfde jaar verscheen er zelfs een plaatje van Jan Rot & De Mokum TV Band: "Bij Ajax". Maar er waren ook klachten. Niet alleen de politiek vond het maar niks dat iedereen tv ging maken, ook bioscoophouders klaagden steen en been. De klad zat er "sinds de komst van de televisie" al in, maar voorstellingen werden nog minder bezocht wanneer MokumTV of Amsterdam televisie op het programma stonden. Er waren zelfs horeca ondernemers die beweerden dat de omzet voor 50% terug liep als MokumTV op de kabel verschenen. Aan de andere kant waren er kroegen die hun tv vast afstemde op deze zender, en daar ook mee adverteerde. Zoals de Funcky Club en The Pit in Amsterdam.

Op woensdag 5 augustus 1981 kwamen de Amsterdamse kabelpiraten bijeen in het Caransahotel op het Rembrandtplein om de Vereniging van Piratenzenders op te richten. Midden in de zomer dus, al was het geen stralend weer. Heftig onweer zette de stad die dag half onder water. Op dat moment dreigde Studio Sport te stoppen met het uitzenden van de wedstrijden van het betaald voetbal vanwege de verscherpte reclameregels die de Haagse sukkels hadden bedacht. Veel Piraten waren maar al te graag bereid daar iets aan te doen en kondigden aan zelf wedstrijden van o.a. Ajax uit te gaan zenden. Nog voor de oprichtinsvergadering is begonnen gaan Kings TV en Einstein met elkaar op de vuist. Als blijkt dat bordeelexploitant Maarten Lamers (van een sm-hoerentent met de naam Satanskerk) tot voorzitter wordt gekozen, verlaat Mohamed el-Fers van MokumTV al scheldend de vergadering, Hij gaat naar het feestje van Sandra Reemer en Ferdi Bolland, die op deze dag trouwden. Met de VvP (Vereniging van Piratenzenders) willen ze niets meer te maken hebben.

sticker tilburg 92Even genoot Nederland van deze vrijheid van de pers. Door de politiek werd dit "televisie-piraterij" genoemd. Alsof er geen persvrijheid bestond en alsof we niet zelf voor onze eigen kabel betaald zouden hebben. Alles wat niet door de overheid gecontroleerd werd uitgezonden heette illegaal en met alle middellen achtervolgde de controledienst mensen die "inbraken" op het door de kijkers zelf betaalde kabelnet. In de nacht van 7 op 8 mei 1982 werd MokumTV voor de eerste keer door de politie uit de ether gehaald. De waarde van de in beslag genomen apparatuur was zo'n 4.000 gulden. In september van dat jaar maakte MokumTV een herstart. Niet alleen in Amsterdam. De programma´s werden een week later ook in Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout. vertoond.

Dat gebeurde, net als in Amsterdam, als de BRT was afgelopen. De uitzendingen hadden in Tilburg eerst plaats vanuit een kraakpand in de Lange Nieuwstraat 163 en de JointCorner in de Pironstraat 69. Om te voorkomen dat Het Gezag al te gemakkelijk onze spullen in kom pikken verhuisde de MokumTV 'studio' in Tilburg al snel naar de zesde etage van een bejaardenflat aan de Dr. Ahausstraat. Vanaf een balkon van deze inmiddels verdwenen Sterflat aan de Ringweg West werden de Amsterdamse uitzendingen, in het begin keurig voorafgegaan door de mededeling ´U kijkt naar TilburgTV' ingestraald. Later werd het gewoon MokumTV, aangevuld met filmpjes van de belangrijkste Tilburgse adverteerder, de Moulin Rouge (tegenwoordig de Erotheek) in de Lovensestraat 54. De Sterflat werd voornamelijk bewoond door Antillianen en Arubanen, daar terecht gekomen nadat een eerder gekraakt pand in de Fabrieksstraat in Tilburg was afgebrand.

Het Mokumse TilburgTV maakte al snel ook eigen reportage's. Zonden bijvoorbeeld een illegaal in Tilburg opgenomen concert van Amalia Rodrigues in de Stadsschouwburg uit, of Doe Maar tijdens repetities in de Spoelstraat en de muziekgroep Atlal vanuit de JointCorner, een coffeeshop in de Pironstraat. Met als buurman Nol Havens, zanger van VOF de Kunst. Die voor zijn eerste demo's gebuik maakte van de bandrecorder van de JointCorner, waardoor het 'Kruikenzijkernieuws", dat toen ook door MokumTV Amsterdam werd uitgezonden de primeur had van de allereerste VOF opname. Tilbo's worden kruikenzijkers genoemd omdat ze vroeger hun flessen urine opspaarden t.b.v. de textielindustrie. Het werd gepresenteert door de in verpleegstersuniform gestoken "Nursing Hera", een prostituee die aan het einde van de uitzending "het laatste nieuws op gebied van urologie" of de "nieuwste zweepjes" besprak. Verdere idems hadden vooral betrekking op het Rijke Roomse Leven, met volop aandacht voor processies en bedevaarten.

teleanibanner

In Amsterdam waren Edison Tapijt aan de Elandsgracht en Nachtcafë The Pit in de Groen van Prinstererstraat de belangrijkste sponsors. In Tilburg adverteerde naast de Moulin Rouge ook Het Theaterke, een bioscoop in de Enschotsestraat. Die zochten "gastvrouwen" die bij interesse "Thijs" moesten bellen.

In Tilburg vormde de programma's een stevige concurrentie voor de eveneens zeer goed bekeken illegale uitzendingen van reisbureau-keizer Ad Latjes achter Nederland 2. In de hoofdstad torende MokumTV samen met Amsterdam Televisie al snel boven alle andere piraten uit.

Toen ging zowel in Tilburg als Amsterdam (na een stevige discussie in de gemeenteraad) het slot op de kabel. Of zoals dat heette in het ambtenarengebrabbel: Er zouden voorzieningen worden getroffen om een einde te maken aan dit wederrechtelijk gebruik van de kabel. De kabel waar iedereen dubbel en dwars voor betaald had werd door de politiek weer hermetisch afgesloten. Zodat er uitsluiten door hun van financiële middellen voorziene omroepen onder tal van voorwaarden vooraf werd uitgezonden.

Toch had er in Amsterdam een opmerkelijke verandering plaats. Daar kon de oprechte Amsterdamse uitzendamateur vanaf 1984 terecht bij Omroepvereniging Salto. Deze omroepvereniging beheert naast een aantal radiofrequenties drie televisiekanalen (Amsterdam1, Amsterdam2 en Amstel Televisie 5, beter bekend als de Salto-kanalen A1, A2 en At5)..

At5 werd ruim 10 jaar na MokumTV en Amsterdam Televisie opgericht door de inmiddels overleden Feike Salverda. Hij begon op 1 april 1992 en was twee weken later al met ruzie vertrokken. At5 is politiek gezien vooral de spreekbuis voor types als burgemeester en gemeenteraad. Het bedrijf , verdeeld over verschillende panden aan de Regulierssdwarsstraat en de Herengracht maakt met zo'n 200 medewerkers ongeveer 38 minuten televisie per dag. Amsterdam TV en MokumTV maken een vol uur televisie in de week. De programma's worden nog steeds door onbetaalde vrijwilligers gemaakt. De studio van AmsterdamTV is een zolderkamertje, MokumTV ontbeert deze luxe en wordt op de slaapkamer in elkaar gezet.

Van de piraten uit 1981 bestaan alleen Amsterdam Televisie en MokumTV nog. TilburgTV dat in de tachtiger jaren de programma's van MokumTV Amsterdam uitzond, kwam niet meer terug. In Brabant moesten ze tot 1996 wachten tot er opnieuw TilburgTV werd opgericht door de firma Visie Marketing & Media, een bedrijf dat niets te maken heeft met het vroegere station.

In Amsterdam mag MokumTV zich tot op vandaag de dag verheugen in een grote groep vaste kijkers. Met meer dan 1 miljoen aansluitingen wordt minstens 50% van zappend Amsterdam via de kabel van UPC bereikt. Waaronder de 4% Brabanders die in de hoofdstad wonen. Ter gelegenheid van het twintig jarig bestaan kwam er opnieuw een editie van 'Kruikenzijkernieuws" bij MokumTV. Wat Bergeik is voor de radio, is stadsdeel Westerpark voor MokumTV.

In Groot Amsterdam zenden zowel MokumTV Als Amsterdam TV tot op heden uit via het Salto A1 kanaal en zijn te ontvangen in de huiskamers van Amsterdam én in die van twintig omliggende gemeenten. MokumTV haalt al jaren achtereen de hoogste kijkcijfers van het Amsterdamse Salto-net. Ongesubsidieerde locale televisie. Non-buget tv, net als in '81 nog steeds gemaakt met een simpele handycam. Met Groene Amsterdammer-verslaggever René Zwaap, in het millenium verkozen tot "journalist van het jaar" en winnaar van de Gouden Mercuur en schrijver Mohamed el-Fers (Prix Vessoul-winnaar).

awardOp 29 september 2001 ontving MokumTV in aanwezigheid van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Van der Ploeg uit handen van de Amsterdamse cultuurwethouder Saskia Bruines de prijs voor "Beste lokale televisieprogramma". At5 had het nakijken! De bekendmaking werd live vanuit de VPRO-studio aan de Amstel uitgezonden.en zo kon iedereen zien dat de Amsterdamse wethouder drs Saskia Bruines, portefeuillehouder Cultuur, Telecommunicatie en Lokale Media de prijs overhandigde aan MokumTV. Dat dit niet onomstreden "non-budget" programma van Groene Amsterdammer-redacteur René Zwaap en schrijver Mohamed el-Fers werd gekozen, stemde niet alle lokale televisiemakers tevreden. Met name dat onder de genomineerden geen enkel programma van het At5-kanaal (waar het meeste gemeenschapsgeld wordt gepompt) goed genoeg werd geacht voor een nominatie. MokumTV's René Zwaap,een jaar eerder door de gezamelijke Nederlandse pers uitgeroepen tot "Journalist van het jaar 2000", liet in zijn dankwoord weten er op te vertrouwen dat "ons noodlijdende lokale boertje van At5" volgend jaar weer onder de genomineerden voor de hoofdsteedse 'Grammy' zal staan. De Amsterdam Awards bestonden uit een eigentijds kunstwerk van schilderes Saskia Kuulkers en een jaar gratis uitzending op de Salto kanalen.

MokumTV ontving onder meer de volgende felicitaties:

 • Te gek, heerlijk te delen in zo n succes. ik heb gehoord dat je me dansend op de buis hebt gebracht! Ik vind dit echt leuk voor jullie en verwacht ook nog vele uren kijkplezier voor zappers en beeldbuis mensen die op nachtelijke en ontij uren tijd hebben om zich te verpozen op een bank voor zo n kastje.
  Anne Marie Hoogland, voorzitter DB stadsdeel Westerpark
 • Gefeliciteerd! In mijn woonplaats Delft hebben we helaas geen MokumTV, maar de reportage die zijn maakten van mijn optreden in Almere-Buiten behoort tot mijn favoriete stukjes televisie.
  Sukses en keep on going,
  Jody Bernall
 • De hartelijke felicitaties van de redactie van de staatskrant in voltallige vergadering bijeen.
  De Staatskrant redactie
 • Geweldig, ook onze felicitaties! Jullie hebben de prijs zeker dubbel en dwars verdiend. Mokum Televisie is ons wekelijkse toetje in de televisieblubber die er verder te zien is. Ga vooral zo door.
  Miep en Loek Brons
 • Top! Reken maar dat de WestSide Naffers trots op jullie zijn! Congratulations van Rachid, Zeki, Abdullah, Mohamed, Ahmed, Ahmet en alle naffers in Amsterdam West! MokumTV is the Best! Jullie zetten at5 op hun plaats! Ga zo door met jullie eerlijke berichtgeving!!!
  WestSide Naffers
 • Namens De Turkse werkgroep Tokat Amsterdam willen wij Mokum televisie geluk wensen met de welverdiende verkiezing tot beste lokale zender van Amsterdam.
  Hamit Yildiz
 • Ga vooral door zoals jullie zijn. Televisie voor ALLE Amsterdammers.
  Eberhard van der Laan
 • Eerlijk gezegd had ik niet anders verwacht. MokumTV is gewoon goed en echt anders dan al die pulp die niet alleen bij de grote zenders, maar ook bij Salto te zien is. Jullie steken met kop en schouders boven iedereen uit, misschien niet in technisch opzicht, maar zeker wat inhoud betreft. Weet dat er ook in Zaandam met veel plezier naar MokumTV wordt gekeken. Blijf dus doorgaan!
  Bep de Vries
 • Hoi, hoorde in café De Zwarte dat er nogal wat programmamakers pissig waren omdat ze niet genomineerd waren. Waaronder Felix Rottenberg en Hanneke Groenteman, die bij At5 het praatprogramma regulierdwars of zo presenteren, een programma dat eigenlijk op de radio thuishoort. Weten jullie meteen waarom de At5 anker-girls als die Barbara Barend, Hadassah de Boer of Monique Snoeijen niet naar de VPRO studio durfden te komen.
  Overigens hadden ze best wel een prijs kunnen bedenken voor het mooiste decor. Want hoe kut je de programma's van At5 ook vind, geen enkel programma heeft zo'n indrukwekkend decor als dat programma van Regulierdwars. Het is dan ook ontworpen door niemand minder dan Ronald Hooft. Misschien een goed idee om volgend jaar de afdeling decors toe te voegen bij de Awards. Want als zelfs Theodor Holman niet wordt genomineerd, maakt At5 toch nog kans op een prijsje.
  Raoul Kuiken
 • Ook de band Thaziri wenst Mokum TV geluk met hun prijs voor Beste Amsterdamse Programma,
  Abdel (de drummer) namens Thaziri
 • Namens de medewerkers en senior-stadsgenoten van Gilde Amsterdam onze beste wensen bij het winnen van de verkiezing van MokumTV tot het Beste Amsterdams programma.
  Gilde Amsterdam (Bestel de gratis Gilde Gids 6206473 dag/nacht)
 • Voor Mohamed, René en de hele ploeg!
  Felicitaties met de Award voor het Beste Lokale Televisieprogramma! Dit is uiteraard heel terecht! MokumTV is vlot, voor iedereen begrijpbare en aantrekkelijk gepresenteerde televisie. Mijn neefje van 15 -een MokumTV''fan''- die hier op vakantie is, vond uitzendingen zelfs interessant genoeg om ze op video op te nemen. Meestal gaat zijn aandacht écht wel elders naartoe. Uiteindelijk gaf hij toe dat ''zoiets bij ons in Rotterdam ondenkbaar is en hij wilde MokumTV op school laten zien als voorbeeld''...
  Met veel groeten!
  Joke Lauryssens
 • Ja hoor, MokumTV mag dan wel de prijs voor beste lokale omroep van Amsterdam hebben gewonnen, en MokumTV's René Zwaap mag zich, als winnaar van de Gouden Mercuur dan wel Journalist van het jaar 2000 noemen, jullie worden totaal genegeerd door de organisatoren van de themadag voor journalisten die werken bij lokale media.
  Waarschijnlijk omdat deze dag bedoeld is voor de kneusjes, want zo staat er voor de minder begaafde mediamakers een lezing op het programma, waarin ze de overeenkomsten en verschillen tussen het "uitgeven en het bedrijven van journalistiek" wordt verklaard.
  Hoewel het thema "Grensoverschrijdende journalistiek" heet te zijn, is MokumTV waarschijnlijk iets te grensoverschrijdend. Misschien een leuke tip om een op z'n Mokums te gaan filmen als die dag op 13 april 2001 in het gemeentehuis van Kerkrade wordt gehouden.
  Ik had deze bijdrage per ongeluk ook elders geplaatst.
  Bruno Eijsden
 • Hoewel ik soms met kromme tenen keek, toch mij gelukwensen met deze prijs. Mokum Televisie bewijst dat je met simpele kwaliteit de zwaar gesubsidieeerde grootmachten naar de kroon kunt steken.
  Schelto "Schellebel" Patijn,
  trouw kijker
 • Namens de Marokkaanse muziekgroep Mozaiek hierbij de beste wensen van jullie prijs. Terwijl ze bij de MTNL (vroegere Migranten Televisie) vooral bezig zijn dure reportages in het buitenland te maken, blijft Mokum ons Amsterdam trouw. We zijn Mokum dan ook dankbaar voor de aandacht die ze aan onze groep gaven, lang voordat de andere omroepen ons (na deelname aan de Pop Prijs) in beeld kregen. Ga zo door!!!!
  Abdoul van Mozaiek

De kijkcijfers van MokumTV

De kijkcijfers van MokumTV en Amsterdam TV bewijzen dat je niet gelijk naar de 'grotere broertjes' in Hilversum hoeft te verhuizen zodra die iets aanbieden. Amsterdam TV is inmiddels legendarisch met hun Tante Annie in het programma Bij Ronald. De keizer van het jiddische lied Leo Fuld beleefde zijn come-back via MokumTV, Johnny Jordaan, Tante Leen en Oum Kalsoum maakten er postuum opnieuw furore. Amsterdam maakte via MokumTV kennis met artiesten als Cheb Mami, Gougoush en de 'beren van kerels' in de tot dan toe onbekende 'most macho' aller sporten. Het spectaculaire traditionele olieworstelen is in Nederland inmiddels uitgegroeid tot het best bezochte allochtoons sportevenement in de Benelux. Wekelijks dieptepunt voor elke vostenhuisfan tijdens de uitzending van MokumTV is René Zwaap rubriek Appeltjes van Oranje. Sommigen verwijten hem absolute minachting voor de monarchie, anderen roemen hem omdat hij zakelijk de gebeurtenissen rond de Oranjes analiseert. Naar verluid laten zowel Beatrix als Bernhard dit programma opnemen.
Na uitzending van een huwelijksfoto van Benno en Juul (waarop de meeste eregasten spontaan de Hitler-groet brachten) werd de baas van Zwaap op Soestdijk ontboden. Een van de best bewaarde geheimen van Soestdijk is ongetwijfeld dit onderhoud tussen Martin van Amerongen en Bernhard zum Lippe-Biesterfeld. Martin is een van de mensen die de eer te beurt valr om persoonlijk te worden uitgenodigd op de verjaardagsfeestjes van Benno zum Lippe-Biesterfeld te Baarn...

non-budget tv

Aangezien de KRO nauwelijks belangstelling heeft voor echt katholieke items, hoopt MokumTV in deze behoefte te voorzien. We hebben geen pretenties, werken onbetaald met de meest simpele spullen, houden er geen kantoren of afdelingen op na en zijn naast onze eigen inzet geheel afhankelijk van bijdrages van onze kijkers.

Luc Sala, had voor hij samen met Catharine Ooijens met zijn eigen televisiezender Kleurnet begon, een programma bij MokumTV, "Busje komt zo". Met draaiende camera werd hij destijds aangevlogen door een overspannen parkeerwachter. Reality-tv zoals Hilversum zelden laat zien. Luc begon na dit succes, dat zelfs de voorpagina van de Telegraaf uitgebreid haalde, zijn eigen inmiddels alweer verdwenen Kleurnet-kanaal. Het verdween in 2001 als gevolg van een advies van de Amsterdamse Programmaraad. Dit ongrijpbaar groepje bepaald namens de politiek waar een Amsterdammer naar mag kijken op de door hem zelf betaalde kabel. Hun macht had tot gevolg dat het uistekend bekabeld Amsterdam vol schotelantennes staat. Binnen afzienbare tijd is de Amsterdamse Programmaraad een door de techniek achterhaald relikwie uit het stoffig verleden.


Samenwerking

Op dit moment heeft MokumTV een uitwisselingsprogramma met VikingTV, BabylonTV en Amsterdam Televisie. VikingTV richt zich vooral op de verspreiding van het cultuurgoed van de Vikingen. BabylonTV op dat van het oude Babylonische Rijk, AmsterdamTV op de puur Hollandse en de hoofdstedelijke cultuur, waarbij dan nadrukkelijk NIET dat wat kunstkakkers uit de grachtengordel onder cultuur verstaan, maar de echte volkscultuur.

VikingTV wil benadrukken dat de Vikingen een belangrijke rol in de wereld, zeker ook in Nederland in de vroege middeleeuwen gespeeld hebben. Afkomstig uit Noorwegen, Zweden en Denemarken voeren ze vanaf het eind van de 8e eeuw op West-Europa. De Noormannen hadden daar zelfs een werkwoord voor : vikingr, op avontuur gaan! De Noormannen - of Vikingen - waren krijgshaftig van aard. Door de overvloedige oogsten ontstond een weldoorvoed, potent, groot en sterk volk, dat op de schriele Franken grote indruk moet hebben gemaakt. Niet geplaagd door Christelijke opvattingen over sex, leiden ze op de Britse Eilanden en in de Lage Landen een vrij en onafhankelijk bestaan. Vanaf ca. 840 bevrijden Harald, Rorik en Godfried de Zeekoning grote gebieden vol lijfeigenen uit de klauwen van de Frankische overheersers.

Harald was van 812 tot 813 en van 819 tot 827 gedeeld koning van Denemarken tot hij door zijn medekoningen werd verjaagd. Vanaf dat moment besteedde hij zijn tijd aan het bevrijden van de bewoners van Frisia. In 841 krijgt Harald Walcheren, met de belangrijke handelsstad Domburg, in leen van keizer Lothar. Het is aannemelijk dat hij toen al het merendeel van de overige kust van Frisia bevrijd had.
In 850 wordt dit in ieder geval officieel bevestigd als de Heilig Roomse Keizer Lothar Rorik Dorestad en alle achterliggende gebieden van Frisia ten noorden van de Maas in leen geven. Rorik heeft dan juist in de Friese gewesten duidelijk gemaakt dat de keizer niet bij machte is om de Vikingen militair de baas te zijn.

Harald sterft in 852 en wordt opgevolgd door zijn zoon Godfried, die aan de zijde van Rorik voor korte tijd terugkeert naar Denemarken om daar een vergeefse poging te doen de troon te veroveren in de burgeroorlog van 854. Na deze mislukking keren ze terug naar hun eigen rijk in Frisia en vergroten ze hun territorium. In 863 weigert Dorestad zich aan hem te onderwerpen en wordt verwoest en niet meer herbouwd.

Ubbo, de Friese aanvoerder vecht aan de zijde van de Vikingen in Northumbrië, maar in hetzelfde jaar wordt Rorik tijdelijk uit Frisia verjaagd na een geslaagde opstand. Hij keert voor korte tijd terug naar Denemarken, waar hij zich ontpopt zich tot een groot staatsman. Hij sluit een verbond met Karel de Kale, koning van het West-Frankische rijk en weet tegelijkertijd goede contacten op te bouwen met Lodewijk de Duitser van het Oost-Frankische rijk. In 870 keert hij weer terug naar Frisia, machtiger dan ooit te voren en als officieel vazal van Karel de Kale. Om politieke redenen heeft hij zich tot het christendom bekeerd. In 882 krijgt Godfried de Zeekoning, Rorik's neef, officieel de zeggenschap over de gebieden die in het bezit van Rorik waren. Lang heeft hij daar niet van kunnen genieten, want in 885 wordt hij onder duistere omstandigheden vermoord door Gerulf, een van de hoofdmannen uit zijn gevolg. Deze Gerulf duikt korte tijd later op als stamvader van de eerste graven van Holland.

Rorik's hoofdkwartier

In veel gebieden zijn er herinneringen en legendes aan de Vikingen. Op Wieringen waren er Noormannenpoortjes in de kerken. Rorik's hoofdkwartier laag waarschijnlijk bij Egmond of ten noorden van Haarlem. Het overgrote deel van Noord-Holland was onbewoonbaar . Alleen de kuststrook met Egmond, Haarlem, Texel, Wieringen en de streek rond Medemblik waren bewoond. Tot 885, toen Godfried werd vermoord, hadden de Noormannen vrijwel geheel Nederland in handen. Hetgeen grote voorspoed bracht voor de tot dan toe zo uitgebuite bevolking. Hoewel met name de christenen protesteerden tegen de vrije opvattingen die ze er met name wat sex betreft op na hielden. Het zou nog eeuwen duren voor in het gekerstent Europa begrippen als bisexualiteit of sado-masochisme hun intrede zouden doen.

In 1996 werd in het dorpje Westerklief op Wieringen een omvangrijke Viking zilverschat ontdekt. Daarna werden nog enkele Vikingvondsten opgegraven, waaronder een gedraaide armboei en de getwijnde halsketting. De gevonden voorwerpen zijn karakteristiek voor de cultuur van de Vikingen. Zij hadden in de Vroege Middeleeuwen een economie die nog niet gebaseerd was op geld, maar op ruilhandel. Zilver stond daarin centraal en de waarde van allerlei zaken werd gebaseerd op zuiverheid en gewicht van zilveren voorwerpen. Het maakte daarbij niet uit of het ging om munten, sieraden of baar zilver, als het maar zilver was. Als er geen passend tegenwicht aan zilver beschikbaar was, brak men sieraden doormidden of knipte men munten gewoon in stukken. Om deze cultuurhistorie te behouden en toegankelijk te maken ontstond het Vikingcentrum Wieringen.

Hoewel MokumTV geen deel uit maakt van de Federatie van Amsterdamse Locale Televisie Producenten of het Nederlands Instituut voor Lokale Omroep (NILO) zijn we wel lid van de ROB en werken we wel regelmatig samen met georganiseerde en ongeorganiseerde organisaties, instellingen en individuen. Waaronder de Nederlandse Olieworstelfederatie, de Initiatiefgroep Johnny Jordaan, de vereniging Turks Huis Amsterdam, de Marokkaanse WestSide-NafferSites, de Staatskrant, de MariaBode, The International Jiddish Music of Leo Fuld Association, de Groene Amsterdammer, Dick en Kitty's Amsterdam Televisie en de Jumelagegroep Westerpark-Alfaristan en de RK Filmclub Pius XIII, alle verenigingen en stichtingen die Amsterdam een warm hart toedragen en hun bijdrage willen leveren de stad gezelligger te maken etc.

Mauritius

MokumTV is onafhankelijk lid (en mede-oprichter) van de ROB, een samenwerkingsgroep van internationale onafhankelijke ongesubsidieerde lokale televisiemakers.

Het initiatief tot oprichting van de ROB werd genomen op 2 februari 2001 in Port Louis, Mauritius. Hierbij betrokken waren OtrokTV (Slovaaks), AmsterdamTV (Hollands), RobinjaTV (Kroatisch), KauwaTV (Hawaiiaans), RabszolgaTV (Hongaars), TasaTV (Khmer), VerdzeneTV (Latviaans), GhulamTV (Urdu) en MokumTV (Amsterdams).

Deze lokale televisiemakers besloten op non-profit basis onafhankelijk mondiaal een andere kijk op het nieuws en de wereld te bieden middels het ruilen van elkaars programma's. Hiertoe geïnspireerd door de toespraak van de Eerste Minister van Mauritius, Sir Anerood Jugnauth ter gelegenheid van de 166de verjaardag van de afschaffing van de slavernij. Televisie is in veel gevallen de slaaf van de politieke machtshebbers en grote concerns. Er zijn echter ook onafhankelijke mediamakers die met minimale middelen als handycam via lokale kanalen een ander beeld & geluid van de wereld laten zien. Lokale televisie wordt vaak middels een handig subsidiebeleid in bedwang gehouden en in sommige gevallen gebruikt als spreekbuis van de plaatselijke machthebbers. De officiele kanalen halen hun neus op voor handycam-opnames. Beelden van het werkelijke leven en uitingen van vriendschap tussen volkeren passen niet in het 'format', hoewel ze ruimschoots aan de uitzendnormen van de officiele tv voldoen als het amateur-opnames van rampen en ellende zijn. De visie van de Eerste Minister van Cybereiland Mauritius zoals hij deze uiteenzette tijdens de 7de Microsoft African Partner Summit in Pointe aux Piments op 24 juli 2001 zou een inspirerend uitgangspunt voor de leden van de R.O.B. zijn geweest. Met name Deelchand Jeeha als Minister van Informatie Technologie en Telecommunicatie zorgt ervoor dat het eiland Mauritius bewust gebruik maakt van moderne technologie, waarbij de Eerste Minister met name de levering van breedband-output noemde. Zo zal er ook in het preutse Mauritius een andere, vrijere wereld binnendringen. Hoewel we nog geen lokale televisiemakers van het eiland zelf als partner hebben willen we de rest van de wereld laten zien dat er meer is dan de frontlinie en terreur. Elkaar kennen is elkaar begrijpen op deze wereld. Dit is ook het principe van het WestSide International Filmfestival, waarbij de directe omgeving van een van de ROB-leden centraal staat. Juist via lokale 'kleintjes' als de Salto kanalen wordt de kijkers een blik gegund in het interieur van de buren, zonder dat daar zojuist een bom is beland.

Aangemeld voor lidmaatschap van het ROB: Soemoed (gemaakt in het Palestijnse deel van Akka, St. Jean d'Accre), RK Filmclub Pius XIII Amsterdam en PamirTV (Afghaans, uit het noordelijke Balkh)


Steun MokumTV

‘Holland’ bestaat uit het gebied van de huidige provincies Noord- en Zuid-Holland, kent een lange en boeiende geschiedenis. Om de bestudering van deze geschiedenis op alle niveaus te bevorderen, maakt MokumTV (Stichting Mokum Plus) de serie "History of Holland" en maakt deze toegankelijk voor een zo groot mogelijk publiek. Ook geeft MokumTV de Amsterdammer Almanak (vanaf 2009 met de ondertitel "waarin opgenome de Haarlemmer") en de zeer luxe Hollandbrochures uit. Verder stelt MokumTV excursies en wandel- en fietstochten samen. Draagt u onze geschiedenis een warm hart toe? Steun dan MokumTV!

Wij zijn en blijven klein en onafhankelijk. Al onze programma's worden met één handicam opgenomen. Onze grootste kosten zijn dan ook het overzetten, monteren en de uitzendkosten. Natuurlijk hopen we van harte dat U het ongesubsidieerde MokumTV zult steunen. Meer

 

Quidquid latine dictum sit, altum viditur - Al wat in het Latijn gezegd wordt, wordt als verheven beschouwd

© MMX Stichting Mokum Plus Amsterdam en Mohamed el-Fers

 

 

Lourdes aan de Amste

Wiet is zo slecht nog niet

Alle publicaties van MokumTV bij Scribd

Istanbul de reisgids

Oum Kalsoum biografie

Jacques Brel biografie

Koop nu: Bob Marley

Encyclopedie Hollandse Heiligen

Hollands Glorie Snackbarboek

Friese Mirakels

De laatste Sultan Mehmed VI Vahdeddin

Amsterdammer Almanak 2010

Haarlemmer Almanak 2010

Kirkpinar - All about Turkish Oilwrestling

Sinds Stella Braam ben ik een Grijze Wolf

De Mariabode

Amsterdam apparitions

Mevlana Rumi biography

Lourdes Travelguide

 

 

HOME