To the  MokumTV-shop!

Home - History - Media - Mevlana - Brel - Shop - Yiddish - RK Nieuws - Haarlem - Maria

 

21 mei 2010: Onze jongens in Afghanistan ontmantelen Wietplant

 

Terwijl de collega's van de eenheid van Jessica een dorpje gaan 'searchen', ondekken Jessica en haar Bushmaster op 'overwatch' een drugsplant, die ter plekke van haar to wordt ontdaan door onze Heldin in Afganistan!


9 mei 2009: Joost Belinfante en de Low Budgetarians op het Museumplein met Nederwiet:

 

Een zeer geslaagde Cannabis Bevrijdingsdag


PCN symposium:
Nederlands gedoogbeleid onder druk

Koos Zwart met zijn moeder Irene VorrinkHet Nederlandse gedoogbeleid staat onder druk. Politiek den Haag heeft commissies ingesteld om allerhande zaken te onderzoeken en adviezen te geven met het oog op een nieuwe drugnota.

Zaken als de risico’s van cannabis, het gebruik door jongeren, de afstand tot scholen, de productie/achterdeur, en nog zo wat van die kwesties, zullen weer aan de orde komen.
De toon waarop deze onderwerpen behandeld worden is in de regel behoorlijk negatief. Daarom is het juist nu van groot belang dat wij, de cannabis branche, tezamen komen om ons kennispeil te verhogen en onze standpunten te formuleren. Het PCN organiseerde hiertoe meerdere malen een symposium waarop o.a. de resultaten gepresenteerd werden van het door het PCN in gang gezette onderzoek naar de herkomst en het opleidingsniveau van de coffeeshop bezoekers. Dit onderzoek laat ons onder meer zien dat de stigmatiserende en denigrerende uitingen vanuit het kabinet en de politiek (alle bezoekers zijn laag opgeleide hangjongeren die tegen zichzelf beschermd moeten worden) echt uit de lucht gegrepen zijn. Het in de zeventiger jaren onder minister Irene Vorrink gerealiseerde drugsbeleid, waarmee Nederland in de meeste westerse landen waardering oogst, wordt bezoedeld door politie en justitie die hier als kippen zonder koppen op Kafkiaanse wijze met veel vertoon wietplantjes vernietigen.
Naar de site van de PCN


De invloed van het politieuniform
op gedrag wietagenten

Het innerlijk zit in het uiterlijk. Je ziet het in een oogwenk in hun blik. Hier staan we dan met al onze moderne technieken Rambo te spelen in een Hollandse coffeeshop. En dat kunnen ze schijnbaar onbespied. In de strijd tegen het terrorisme mag je agenten niet fotograferen of filmen zonder hun toestemming, ook al zijn ze onherkenbaar met al die camouflage-make-up, bivakhoeden en jungle-boots. Zelfs of je man of vrouw bent is niet altijd duidelijk. Het is natuurlijk spannend er zo dreigend mogelijk uit te zien. Het zijn vooral de meisjes die zich in zo'n combat-dress extra stoer gaan gedragen.

Stoer zijn en stoer gedragen, wat is het verschil?

Dat ze niet zonder luchtondersteuning bij de Hells Angels langs zouden durven gaan, maar wel een rustige blower durven afsnauwen.

Waarom?

Omdat iedereen weet dat je bij zo'n razzia op een coffeeshop geen enkel risico loopt. Wat dat betreft kom je veel meer verzet tegen bij een pubsearch of doorzoeking van een supportershome. Het grootste gevaar bij zo'n coffeeshop-inval (zo weten we uit Amerika, waar de Reefer-Madness haar oorsprong heeft) is dat de agenten die daaraan deelnemen zullen sterven door 'friendly fire'.
Er wordt niet voor niets een codewoord afgesproken voor het geval je moeder, broer of zus in de coffeeshop zitten.

Die denken dat je serieus politiewerk doet?

Natuurlijk! Zelfs president Obama doet niet moeilijk over dat hij blowde. En dan sturen ze ons langs. Denk je dat ik thuis ga vertellen dat we een wietplantage hebben opgespoord of een coffeeshop moeten binnenvallen.

Dat is toch heel nuttig werk?

Zou het zijn als datzelfde spul niet 10 meter verderop gewoon te koop was. Of als het echt een gevaarlijk middel zou zijn. Dat dit niet zo is, dat weet toch iedereen.

Omdat er nog nooit een wietdode is gevallen?

Natuurlijk. Daarom schamen de meesten zich als ze met belachelijk veel vertoon een coffeeshop moeten 'controleren'. Het allereerste wat de verkenners in zo'n politie-commando's dan ook doen is de bewakingscamera's afplakken. Want voor zo iets pietluttigs hadden natuurlijk ook de buurtagent langs kunnen sturen.

Waarom doen ze dat niet?

Omdat er een stel gekken aan de top denken dat wiet van de satan afkomstig is. En ze moeten je toch ook aan het uniform laten wennen. Want laten we eerlijk wezen, het is allang niet meer het uniformjasje met de platte pet.

O nee?

Net als Engeland en Malta volgt ook Nederland de Amerikaanse politiemode. Die kende Europa alleen als ‘fetisj’. Dankzij attributen als stroomstoot-knuppel, combat- laarzen, kettingboeien, high-tech helmen en automatische wapens heeft zelfs het ielste kantoormeisje de uitstraling van Rambo. Zo uitgedost kun je natuurlijk niet gewoon ergens aanbellen of binnenlopen.

In Engeland is het tegenwoordig heel gewoon dat politieagenten voor ze een deur rammen, zogeheten ‘poppers’ snuiven om agressiever te worden.

In Nederland doen ze dat niet. Hier beschouwen ze poppers als een drug voor mietjes en gilnichten.


Die enge Job Cohen

Cohen zou als Amsterdamse burgemeester trots moeten zijn op het gedoogbeleid. Het heeft de Nederlander vrijer en de stad veiliger gemaakt. Het gaf Nederland het gezicht van gidsland. Zonder de geldverslindende 'war on drugs' doen we het op alle gebieden beter dan de twee landen die het meest in de bestrijding investeren: Frankrijk en de Verenigde Staten.

In de VS is in 2009 in totaal 49 miljard dollar (ruim 35 miljard Euro) gespendeerd aan de 'war on drugs'. In Frankrijk heeft van iedereen boven de 15 jaar 38% wel eens cannabis gebruikt. In de USA is dat 40%, terwijl van de Nederlanders maar 28% ooit wiet heeft gerookt.

Hoewel het hier dus in de coffeeshop te koop is, blowen in Nederland minder mensen dan in Frankrijk, en de Verenigde Staten. Landen waar ze jaarlijks vele miljarden investeren om dit kruid te bestrijden. In Frankrijk geeft 9% van de bevolking toe nog in het laatste jaar hasj of wiet gerookt te hebben, in Nederland is dat met 5% bijna de helft minder!

Cohen heeft dus iets om trots op te zijn. Iedere kritiek had hij rustig weg kunnen wuiven.

Het enige land waar de cannabis gewoon te koop is, wordt er minder geblowd dat in de Verenigde Staten, Australië, Engeland, Frankrijk en alle andere grote Europese landen.

Jarenlang gebruikte de Haagse bobo's het smoesje dat er van legalisatie geen sprake kan zijn, omdat "het buitenland" het niet zou willen.

Dat "Buitenland" mocht willen dat ze zo weinig cannabisgebruikers hadden. En alle onzin als zou je door hasj of marihuana aan de opium verslaaf raken mogen sukkels als Balkenende gelijk door hun christentoilet spoelen. Op Griekenland na heeft Nederland het allerlaagste harddrugs-gebruik van heel Europa. Omdat Cohen en Balkenende helaas het verschil niet kennen tussen een hasj-spuit en een xtc-sigaret: harddrugs zijn spullen die onder de opiumwet vallen.

Dat we al jaren niet meer voor narco-staat worden uitgemaakt, is onze minister president en de ex-staatssecretaris van Justitie Cohen blijkbaar ontgaan. Net als dat de rest van de wereld onder de indruk is van de keiharde cijfers die aantonen hoe geweldig ons gedoogbeleid gewerkt heeft.

en aantal leden van de CannabisClub de Amerikaanse president Obama een brief geschreven, waarin ze de minister-president van Nederland verontschuldigen voor zijn wereldvreemde gedrag ten opzichte van de wiet. Ze betreuren het, dat het zwaar Gereformeerde karakter van Jan Peter het voor hem onmogelijk maakt dat hij het de mensen toe zou staan met hasj en wiet om te gaan. Voor JP is het niets minder dan "Duivelskruid". Balkenende is er dan ook trots op dat hij nog nooit van zijn leven in een coffeeshop is geweest, en pist al in zijn christenluier pist als hij het woord coffee hoort.

Leden van de Cannabisclub schreven ook brieven naar de Amerikaanse collega van Hirsch Ballin. Ook voor diens rare gedrag ten opzichte van cannabis worden excuses gemaakt namens de Nederlandse blowers. Er wordt op gewezen dat het rare gedrag van onze minister geenszins het gevolg zou zijn van cannabis: zover bekend gebruikt de minster uitsluitend Prozac. De Amerikaanse Minister van Justitie wordt gevraagd snel de marihuana te legaliseren, omdat het op de eerste plaats verboden werd omdat de firma Dupont het nylon had uitgevonden, en de hennepvezel de grote concurrent was.

Afgelopen mei werd door het Witte Huis bekend gemaakt dat de meeste vragen die werden gesteld in het eerste online Burger Briefing Book van de Obama administratie betrekking hadden op de legalisering van marihuana. Over de beëindiging van het strafrechtelijk verbod op marihuana werd 92.970 keer een vraag ontvangen en was het populairste onderwerp. En op de derde plaats vroegen 66.170 mensen te stoppen met het gebruik van federale middelen om de medische marihuana wetten van de individuele staten te ondermijnen.

Dezelfde week dat de cijfers van het Witte Huis bekend werden gemaakt, maakte een nationale Zogby poll bekend dat een kleine meerderheid van de Amerikanen - 52 procent - voor legalisering van marihuana is. Het is de eerste keer dat een meerderheid van het publiek steun heeft uitgesproken voor legalisatie van cannabis in een landelijke enquête.

De stad Vancouver in Canada stond tot voor kort bekend als 'Vansterdam'. De politie van de provincie British Columbia, waar Vancouver bij hoort, voert een gedoogbeleid. Daarmee begonnen ze vanwege de eclatante successen hiermee in Nederland. De Amerikaanse staat Massachusetts stemde onlangs ervoor om drugsgebruikers niet langer in de gevangenis te zetten. De strafmaat is teruggeschroefd naar een boete van honderd dollar, de helft van een snelheidsovertreding. In de staat Michigan is ondertussen het medisch gebruik van marihuana al gelegaliseerd. Zowel Cohen als Obama hebben in publiek toegegeven dat ze weleens een joint hebben gerookt. Cohen "deed het niks" en daar is het dan ook bij gebleven. Obama liet lachend weten ..and yes, I did inhale..."

Een referentie naar president Clinton, die wel toegaf een joint te hebben gerookt, maar daarbij niet inhaleerde. Hij kende Monica toch ook niet?

De cijfers bewijzen het keer op keer, het gedoogbeleid in Nederland is een doorslaand succes. Dat maakt de houding van Job Cohen zo vreemd. Waar burgemeesters als Gerd Leers en Rob van Gijzel zich landelijk bemoeien met het debat over softdrugsbeleid, houdt de burgemeester van Amsterdam – de stad met de meeste coffeeshops van de wereld – zich volledig stil.

Wanneer het CDA/ChristenUnie-kabinet maatregelen tegen coffeeshops bij scholen afkondigt reageert Cohen afwijzend, maar voert hij de maatregelen keihard uit. Wanneer hij zelf over het beleid gaat, komt er een keiharde 'war on drugs' uit de koker.

Onder zijn burgemeesterschap is gedoogbeleid afgeschaft op dansfeesten, zijn gebruikershoeveelheden naar beneden geschroefd, is het aantal coffeeshops teruggebracht en is een 'blowverbod' ingevoerd op pleinen in de Baarsjes. En uiteindelijk concludeert Cohen dat het 'gedoogbeleid tot verloedering' heeft geleid. Hoewel dat met geen enkel cijfer hard kan worden gemaakt.

Burgemeester Cohen heeft Amsterdam geen goed gedaan. De stad verdiend een Mokumer die met trots de vrijheden van de stad uitdraagt. Want dankzij deze vrijheden is Amsterdam groot geworden. Als Hoofd van de smeris weet Cohen als geen ander dat coffeeshops hoogst zelden voor overlast zorgen. Dat iedere coffeeshop inmiddels twee keer door de Bibob is gehaald, voor de gemeente haar gedoogbewijs afgeeft.

En waarop stelt burgemeester Cohen die Duffe Balkenende zo teleur. Die wacht na een kwart eeuw gedogen nog steeds op die eerste hasjdode, zodat hij voortvarend dat gedoogbeleid weer kan afschaffen.

Hoe fijn zou het zijn voor het CDA als er nu eindelijk eens een keer iemand zou sterven aan wietgebruik. Dat zou de nieuwe "Law & Order" koers enig cachet geven. Want zowel Cohen als Balkenende staan voor de moeilijke taak het Nederlandse volk te doen geloven dat als je het kerkhof sluit, er niemand meer dood zal gaan. Ik bedoel natuurlijk coffeeshop sluit.


Nederwiet vernietigd richtmicrofoon Wietcopter
tijdens Cannabis Bevrijdingsdag 2009

Begeleid door her rustgevende geronk van de Wietcopter van de politie, vierde ook de afdeling Westerpark afgelopen zaterdag de Cannabis Bevrijdingsdag op het museumplein. Met als absoluut hoogtepunt het lied dat Joost Belinfante destijds schreef op verzoek van Koos Zwart. Nederwiedewiedewiet. Koos, die wekelijk via de VARA de gemiddelde prijzen van hasj en wiet uitzond. In die tijd werd er normaal omgegaan met een kruid als cannabis. Dat hadden voor een aanzienlijk deel te danken aan mensen als Koos Zwart en zijn moeder, Irene Vorrink.

Anno 2009 was het nieuwste snufje dat de beelden van de Wietcopter door mobieltjes tot aan het eind van de Willemsparkweg goed te volgen. Deze signalen bleken vrij eenvoudig live-stream op internet te kunnen worden gezet.

Omdat de mini-helikopter naast camera's ook een soort "neus" aan boord heeft die op vijftig kilometer afstand een wieplant kan ruiken, zullen de wietbestrijdingsacties van de Nederlandse politie met de Wietcopter live over de hele wereld te volgen zijn. Vooral de blowende Nederlandse belastingbetaler kan dan zien aan welke leuke technieken de politie al onze miljarden besteed. Wie wil er niet live getuigen zijn hoe middels het magnetron-kanon binnen 1 kwartier zeven planten dwars door het dak kunnen worden verdelgd. En dat voor het koopje van nog geen 34.000 euro per plant, zo berekende experts. Bovendien zouden het weleens heel historische beelden kunnen worden, nu ook Obama een blower blijkt te zijn en California de hennepteelt vrij wil geven, zodat de politie kan worden ingezet om de criminalteit te bestrijden. Senator Schwarzenegger vond ook dat politie en justitie moeten stoppen een onschuldig kruid te criminaliseren.

Op het museumplein vroeg menigeen zich af wat de ware reden is dat de politie zo krampachtig probeert de cannabis te criminalisren. Nog even en blowers worden verplicht een groene driehoek te dragen. Er zijn al coffeeshops waar je niet inkomt zonder een cannabis-ausweiss. En ze zonder blikken of te blozen hun data aan de smeris doorgeven. Zogenaamd omdat ze niets te verbergen hebben. Als de politie precies weet hoeveel je blowed, dien je rekening te houden met een huiszoeking zodra je volgens de gegevens ineens te weinig aanschaft. Dat zou er volgens de politie weleens op kunnen duiden dat je zelf bent begonnen dat spul te telen. Gelukkig sturen ze eerst de Wietcopter langs, zodat je de planten tijdig elders kunt onderbrengen, tot na je uit de voegen geramde voordeur is hersteld. Gewoon aanbellen doen smerissen niet bij het arresteren van planten.

Tijdens de Cannabis Bevrijdingsdag kwam een ernstige tekortkoming van de Wietcoper aan het licht. De richtmicrofoons bleken niet bestand tegen het basloopje van het nummer Nederwiet, gezongen door niemand minder dan Joost Belinfante (Doe Maar, CCC Inc.). De mensen op het museumplein beleefde de climax van een zeer geslaagde Cannabis Bevrijdingsdag, de mensen die de manifestatie via de Wietcopter-beelden volgden, kregen inplaats van Belinfante en the Low Bugetarians een bromtoon te horen. Een klacht bij het Openbaar Ministerie (OM), die heeft meebetaald aan de ontwikkeling van dit politie-speeltje, lijkt dan ook op zijn plaats. Het zou de uitzendingen van de Wietkopter ten goede komen, als er wat minder neurotisch zou worden geschakeld tussen normaal beeld en infra-rood.


Top Award 2009 naar melkboer/dealer Robert Holding

Who is who in cannabis?De MokumTV Top Award 2009/2010 gaat naar de 72-jarige Britse melkboer Robert Holding. Robert werd op vrijdag 6 februari 2009 door rechter Beverley Lunt te Burnley in het graafschap Lancashire veroordeeld tot 36 weken voorwaardelijke celstraf vanwege de verkoop en het in bezit hebben van cannabis.

Robert Holding, die tot zijn vrouw werd opgenomen in een verzorgingshuis, een melkwinkel dreef aan de Fair View Road in Burnley, bleef nadat hij de winkel moest sluiten doorgaan met de bezorging van melk aanhuis, bij zijn vaak aan een rolstoel gebonden bejaarde klanten.

Hij werd al enige tijd in de gaten gehouden door de de politie.

John Fisher van de Burnley Politie leide de operatie in juli vorig jaar. Na bestorming van de melkwagen vond het drugssquad 170 gram hasj verstopt tussen de eieren. de cannabis had een geschatte straatwaarde van £ 450. De 72-jarige melkboer, vader van zes kinderen en 28 kleinkinderen, werd geboeid afgevoerd.

Tijdens het verhoor gaf de melkman toe dat hij cannabis verkocht aan zijn klanten. De man was het handeltje naar eigen zeggen begonnen om de ouderdomskwaaltjes van zijn klanten te verzachten.

Door mond-tot-mondreclame breidde de melkboer zijn klantenkring steeds verder uit. De melkman had 17 klanten, waaronder een gepensioneerde generaal van 92. Die hadden volgens de aanklager ongeveer drie weken nodig om een levering van 255 gram op te roken; omgerekend komt dat neer op ongeveer tien joints per dag.

Rechter Lunt vond het allemaal verschrikkeleijk en naast de 36 weken voorwaardelijk werd de bejaarde melkman ook voor een jaar onder 'supervision order' gesteld.

Na de veroordeling liet John Fisher van de Burnley Politie weten dat ze daar enorm blij waren met de veroordeling van de melkman: "It sends out a message that police in Burnley will not tolerate drug dealing." De oudjes waren niet blij met dit overbodig fanatisme van de smeris. Ze vonden dat ze oud en wijs genoeg waren om zelf te bepalen of cannabis goed voor ze was.

De rechter was het daar in het geheel niet mee eens. Ze liet weten dat Robert Holding "fout" was in zijn overtuiging dat cannabis niet schadelijk zou zijn. Ze vertelde niet waar ze deze onzin vandaan had. En al had de politie berekend dat de melkboer "meer winst maakte op zijn melk, dan op de verkoop van cannabis", beschouwde rechter Lunt de man als een ordinaire coffeeshophouder: "U was geen filantroop die de ouderen uit medelijden hielp. U verkocht drugs voor winst op een berekende manier. U heeft niet eens nagegaan welke verschrikkelijke gevolgen die drugs wel niet zouden kunnen hebben gehad."

Geen andere gevolgen dan dat die oudjes in de melkwijk van Robert Holding zich een tijd lang goed konden voelen. Uit de vele briefkaarten die de melkman ontving bleek dat de pijn waarmee ouderdom voor sommigen gepaard gaat, aanzienlijk minderde dankzij de cannabis. Tot de smeris een einde maakte aan hun genot. De politie vormt ook in Engeland de grootste bedreiging voor ons welzijn.


Nobelprijs voor Nederland

De Amerikaanse organisatie N.O.R.M. wilde Nederland voordragen als kandidaat voor een Nobelprijs vanwege het drugsbeleid, omdat Nederland laat zien dat het goedkoper, humaner en praktischer is " to be smart on drugs" dan om cannabis hard aan te pakken.

De harde oorlog die de VS tegen de drugs voert heeft ervoor gezorgd dat er in Amerika zes keer zoveel mensen in gevangenissen zitten en dat het moordcijfer er vier keer zo hoog ligt als in Nederland, stelt de National Organization for the reform of Marijuana Laws.
De organisatie prijst Nederland om de vele levens die de laatste dertig jaar gespaard bleven door ons gedoogbeleid. Volgens de Amerikaanse organisatie voorkomt de Nederlandse aanpak niet alleen dat cannabisgebruikers niet in aanraking komen met hard drugs als heroine en crack, ook overvallen, verkrachtingen en andere met deze harddrugs gerelateerde criminaliteit is in Holland extreem laag in vergelijking met landen waar keihard wordt achtervolgt.

www.netherlands4nobel.org


BCD verbetert imago

MokumTV zat al in 1982 als piraat op de Amsterdamse kabel. En laten we eerlijk wezen, cannabis en coffeeshop zaten vanaf het allereerste begin hoog in ons vaandel. In navolging tot Koos Zwart brachten ook wij een tijdlang de Beursberichten met de gemiddelde prijzen van hasj en wiet in de hoofdstad. En niet te vergeten onze historische uitzendingen van hoe je thuis kon telen, met medewerking van Wernard Bruining. En natuurlijk zaten we ook bij de notaris toen de Bond van Cannabisdetaillisten BCD werd opgericht. Destijds waren het de coffeeshophouders zelf die de boel bestierde. Als we het t BCD Journaal nr. 1 van 2009 zouden geloven, hadden die mannen van het eerste uur weinig verstand van zaken als "een huisstijl" of het bondslogo.

Bond van Cannabis Detaillisten presenteert nieuw logoDe BCD werkte jarenlang discreet op de achtergrond. Dat is sinds kort anders. In de Nieuwsbrief kiest de BCD voor een mailing die in niets onderdoet voor een brochure van (ik noem maar wat) het ministerie van Justitie. Niks geen hippie-gepruts met henneppapier. Op zwaar gebleekt wit wordt "met gepaste trotst" de nieuwe huisstijl en het "fraaie nieuwe logo" van de hasjverkopers gepresenteert.

Omdat een plaatje meer zegt dan duizend woorden, links het oude logo. Welliswaar het ontwerp van een bekende Japanse kunstenaar. Met helaas, een volgens logo- experts binnen de BCD, totaal verkeerde uitstraling.

Rechts het nieuwe logo, dat van groen nu grijs is geworden. Groen wordt veel te veel geassocieert met gezond en de natuur. Door dit grijze logo vol "eigentijdse uitstraling" zal de coffeeshopbond een beter imago krijgen, verklaard de ontwerpster in het BCD Journaal.

Met haar vernieuwde logo heeft ze recht willen doen aan de roemrijke historie van de BCD en "voortgeborduurd op het oude logo met het bekende gestileerde wietblad. De kleurstelling met grijs en bordeaurood, in plaats van het traditionele groen, geeft direct een heel andere, verfrissende look."

Dit verfrissend kleurtje grijs staat natuurlijk voor de rookwalmen die al die hasj en wiet veroorzaken die de BCD verkoopt. Dat 'Bordeauxrood' is een gewaagde keus. Omdat deze kleur op de eerste plaats wordt geassocieerd met alcohol.

Niemand zal dankzij deze verandering de BCD nog langer associeren met cannabis. Het nieuwe logo zou niet misstaan op, om toch in de wat rokerige sfeer te blijven, de brochure van een crematorium.


De Amsterdam Cannabis Club

Cannabisteelt in Kunst en Cultuurpark de Westergasfabriek AmsterdamDe Amsterdam Cannabis Club is een privéclan van mensen die zich verenigen om samen hun persoonlijke vrijheid te verdedigen tegen oprukkende bemoeizucht van de overheid.

Het ingrijpen in onze persoonlijke levenssfeer en het overnemen van persoonlijke verantwoordelijkheid door de overheid heeft op velerlei gebied plaats. Hoe is het in godsnaan mogelijk dat een burgemeester van Amsterdam eerst constateert dar de coffeeshops hoegenaamd geen enkele overlast geeft, maar hij vervolgens accoord gaat met lucide maatregelen als afstandscreteria tussen coffeeshops en scholen waarvan de leerlingen te jong zijn om in een coffeeshop te mogen komen.

Als we cannabis ouder dan 18 jaar zijn en wel mogen kopen in de coffeeshops, vanwaar de idioterie dat je het niet mag kweken? Zels niet als je daar geen enkel commersieel gewin in nastreeft en je de wiet en hasj tegen kostprijs aanbied.

En vanwaar de heksenjacht van politie op dezelfde wietplant? Hebben ze echt niets beters te doen?

Europa lijkt wat de acceptatie van wietgebruik betreft een stuk progressiever te zijn dan de bobo's die in Nederland aan de Amerikaanse halsband meetippelen. Dat middellen als cannabis en kava op de lijst van verboden middellen zijn beland, bleek uiteindelijk alleen maar de georganiseerde criminaliteit in de kaart te spelen en biljoenen kostende en volkome doorgedraaide overheidsinterventie tot gevolg te hebben. Tot onze grote schande moeten we toegeven dat juist de bestuurders van ons land zo slaafs zijn geworden dat ze zelfs ongevraagd Nederlanders aan Amerika uitleveren bij onbewezen verdenking van enige handel in verboden middellen.

Maar zelfs als je niet handeld probeert de overheid je hier te naaien. Dat bleek toen het Italiaanse EU-parlementslid Giusto Cataniain in december 2004 de Europese Commissie een vraag stelde aangaande de Spaanse Cannabisclub Pannagh. Deze cannabis club telt 66 leden waarvan er 39 cannabis gebruikten voor medische doeleinden.

In Spanje bestaan er verschillende van dit soort cannabis clubs, waarvan de wettige status is bevestigd door rechtbanken in Catalonië en in de Baskische regio. In Spanje is de handel in cannabis verboden maar het bezit voor persoonlijk gebruik is legaal.

Cannabis Cup by the Amsterdam Cannabis ClubOp 3 oktober 2005 ontdekt de Spaanse politie een wietplantage en arresteert tijdens de oogst van de planten drie leden van de vereniging Pannagh en de eigenaar van een kweekterrein dat door de vereniging gehuurd. De planten worden gewogen. De borsten van de smerissen zwellen van trots als ze bekend mogen maken dat ze maar liefst 150 kilogram bruto gewicht in beslag hebben genomenen.

Als de zaak voorkomt bij de rechtbank van Bizkaia in de Baskische regio blijkt dat het gouvernementeel laboratorium de wortels en bladeren keurig te hebben verwijderd en de toppen te hebben gedroogd. Van de 150 kilo "droga" die de hermandadarresteerde, blijkt na te zijn geknipt 17,4 kg nettogewicht over als voor concumptie geschikte cannabis. De Provinciale Rechtbank vonniste op 14 maart 2006 dat er geen aanwijzing tot misdrijf aanwezig is, aangezien de plantage aan de eisen voldoet die gesteld zijn in de jurisprudentie van het Hooggerechtshof en de oogst beschouwd kan worden als 'bestemd voor gedeeld gebruik'. Daarnaast houdt de Rechtbank rekening met het feit dat Pannagh een legale organisatie is en dat de clandestiniteit ontbreekt die onlosmakelijk verbonden is met een criminele organisatie die zich toelegt op de handel in verboden middelen.

De vier gearresteerden worden vrijgesproken van strafvervolging voor illegale teelt van 150 kg cannabis.

De verdediging van Pannagh had gevraagd het dossier te sluiten omdat de planten bestemd waren voor persoonlijke consumptie door de leden van de vereniging en niet voor verboden handel. De rechtbank in Spaans Baskenland verklaard het dossier definitief gesloten.

Maar binnen de wettelijke termijn tekent de procureur beroep aan tegen dit vonnis en weigerde het dossier te sluiten. Hoewel hij toegaf dat de bestemming van de marihuana effectief het persoonlijk gebruik betrof en hij de beschuldiging van verboden handel liet vallen.

Kan het nog gekker, moet EU-parlementslid Catania, auteur van het rapport over het Europese drugsbeleid en lid van het Committee of Civil Liberties, Justice and Home Affairs, hebben gedacht. Hij vroeg aan de Commissie of het niet incoherent was dat, behalve een aanslag op de verschillende rechten die in de Europese wetgeving vastgelegd zijn, in een land waar persoonlijk gebruik van drugs "gedepenaliseerd" is en waar legale verenigingen van gebruikers kunnen worden opgericht, justitie en politie wettelijke actie kan ondernemen tegen die verenigingen voor de teelt voor persoonlijk gebruik.

Het antwoord van de Europese Commissie liet aan duidelijheid niets te wensen over: de Europese Unie heeft geen enkele bevoegdheid over de regulering van activiteiten die verbonden zijn met bezit en gebruik van cannabis. De lidstaten zijn gebonden door de wetgeving van de VN en de EU voor wat betreft de commerciële handel in verboden stoffen. Maar die verplichting vervalt wanneer het gaat over de 'teelt voor eigen gebruik'.

Dit valt volgens EU-commissaris Frattini niet binnen het kader van de beslissing van de Raad. Teelt van cannabis voor eigen gebruik wordt bepaald door de nationale wetgeving.
De overheid van elke lidstaat van de Unie is dan ook bevoegd om zelfstandig de teelt voor eigen gebruik te reguleren en te beslissen over het aantal planten dat een gebruiker mag bezitten voor persoonlijke consumptie.

De Spaanse cannabis clubs zijn een voorbeeld voor de Amsterdam Cannabis Club en organisaties in landen als Zwitserland, België, Denemarken, Duitsland, Polen en Tsjechië, die zich inzetten voor de hervorming van het Europese drugsbeleid.

Dankzij de Europese Commissie is het binnen de bepalingen van de huidige drugswetgeving mogelijk om een gesloten circuit op te zetten zonder commercieel doel om in de beschikbaarheid van cannabis en planten als kava te voorzien.

Rooms Katholieke Cannabis BondDe Amsterdam Cannabis Club wil in eerste instantie, in samenwerking met de Rooms Katholieke Cannabis Bond en andere geestverwante organisaties als MokumTV het buitensporige karakter aanklagen van de maatregelen die de overheid onderneemt tegenover de kwekers van cannabis. Het is absurd mensen op te sluiten omdat zij iets kweken dat in honderden coffeeshops in Nederland legaal gekocht kan worden.

De Amsterdam Cannabis Club en organisaties als Pannagh dringen er op aan om de wettelijke onzekerheid met betrekking tot de teelt voor persoonlijk gebruik, een halt toe te roepen. Het is absurd om honderden mensen in de gevangenis te zetten en tijd te verliezen in zaken die dan uiteindelijk geseponeerd worden. Dergelijke situatie moedigt arbitraire beslissingen aan en schendt de rechten van wie voor eigen gebruik kweekt om niet afhankelijk te zijn van de illegale markt.


Asociación de Usuarios/as de Cannabis Pannagh

Ordre des ChennevieresNa het sluiten van het Pannagh-dossier heeft ENCOD (Coalition for Just and Effective Drug Policies, www.encod.org, samengesteld uit 145 ledenorganisaties uit meer dan 20 Europese landen) besloten om de verschillende projectmodellen samen te brengen onder wat genoemd kan worden de Cannabis Social Club.

 

ENCOD voert al geruime tijd campagne voor vrije teelt "Freedom to Farm" en meent dat de situatie rond de teelt van cannabis en andere stoffen voor persoonlijk gebruik, in een gesloten circuit en zonder commerciële doeleinden, zich duidelijk aftekent in heel de Europese Unie.

Dit op de eerste plaats om een alternatief te vinden voor de huidige zwarte markt.

De Spaanse Federación de Asocianciones Cannábicas werkt momenteel aan een model om de cannabisteelt binnen een gesloten circuit te reguleren met het doel een voorstel te formuleren voor de Spaanse regering en het parlement.

Bilbao, 2 augustus 2006 - Asociación de Usuarios/as de Cannabis Pannagh
Contact: Martín Barriuso - 0034 670996335 - pannagh@hotmail.com - www.fac.cc


Kava

De kavawortel bevat een groot aantal psycho-actieve stoffen. Kava (Piper methysticum) is een heester die al sinds de oudheid wordt geteeld op eilanden in de Stille Oceaan als genot- en geneesmiddel. Een half uur na het drinken van de bereide kava begint de werking die circa twee uur aanhoudt. De effecten worden omschreven als een gevoel van welbehagen. Je kunt helder denken en hebt een verhoogde behoefte om te praten of te zingen en dansen. Kava dempt de angsten. Het kalmeert en veroorzaakt spierontspanning en slaperigheid. De effecten zijn circa acht uur na inname geheel verdwenen.
De slaap die volgt op gebruik van kava wordt ervaren als verkwikkend. Bij ontwaken zijn geen effecten meer voelbaar, er is geen gevoel van katerigheid. In het Westen zijn veel mensen gebaat met een natuurlijk middel tegen stress en angst, dat bovendien geen nadelige neveneffecten heeft.

De kavaplant maakt geen tot zeer weinig vrouwelijke bloemen, die bovendien geen vrucht geven, zelfs wanneer zij handmatig worden bestoven. De soort kan zich daardoor niet geslachtelijk voortplanten en wordt doorgaans vermeerderd door stekken.

Net als bij de aardappel wordt alleen de wortel gebruikt. De kavawortel bevat een groot aantal psycho-actieve stoffen. De bladeren en stengels zijn zeer giftig en kunnen ernstige leverschade veroorzaken. Omdat op winst belusten producenten de hele plant in hun producten verwerkten, onstond er begin van deze eeuw bezorgdheid over de veiligheid van het gebruik van commerciële kavaproducten. Meerdere malen werd ernstige leververgiftiging gemeld, waarbij bij enkele personen leverfalen optrad, na het gebruik van supplementen met kavaextract waarin ook het giftige loof werd verwerkt.

Er werd vastgesteld dat het alkaloïde pipermethystine verantwoordelijk zou kunnen zijn voor de leververgiftiging, zo bleek uit onderzoeken met levercellen in-vitro. Deze giftige stof komt echter niet voor in de wortel, maar in de groene delen van de kavaplant. En jawel, uit onderzoek bleek dat de kava die commerciëel werd geëxporteerd naar Noord Amerika en Europa grote hoeveelheden groene delen voorkwamen. Giftig loof dat in de landen van oorprong nooit werd gebruikt. Hetgeen verklaard waarom leverschade wel in Europa en Noord Amerika voorkwam, maar nooit bij de traditionele gebruikers.

Inplaats het probleem bij de wortels aan te pakken, stonden de autoriteiten in de starblokken om de vrije verkoop te verbieden. Met argumenten waarmee ze eerder de aardappel zouden moeten verbieden.

Maar de aardappel bevat geen psycho-actieve stoffen. Om die stoffen vrij te maken, wordt de kavawortel gekauwd, gemalen of gestampt.

Bij het malen worden stukjes verse wortel in een vijzel vermalen met een weinig water. Ook de wortels zelf leveren vocht.

Het stampen gebeurt tamelijk eenvoudig op een grote steen met een kei, Door het malen of stampen ontstaat een lichtbruine tot glazig groene emulsie van druppeltjes werkzame stoffen in een zetmeelachtige oplossing. De smaak is enigszins scherp .

De emulsie wordt vermengd met koud water en zo snel mogelijk gedronken. De sterkte hangt af van de soort, versheid en kweekwijze, maar de werking van kava die op deze manier wordt bereid is veel krachtiger dan wanneer hij wordt bereid als thee. Door drogen en veroudering verliest kava aan kracht.

Van Kava bestaan meerdere cultivars, de grootste verscheidenheid bestaat op Vanuatu, dat ook wel het 'thuisland van de Kava' ('Home of the Kava') wordt genoemd. Oorspronkelijk werd het gewas uitsluitend geteeld op de eilanden van de Stille Zuidzee zoals Hawaï, Micronesia, Vanuatu, Fiji, Samoa en Tonga. In de tweede helft van de twintigste eeuw werd de plant ook geteeld op de Salomonseilanden. Alleen op Vanuatu en Fiji wordt de soort commercieel verbouwd.

De plant gedijt het best in een nat klimaat met veel warmte (20-35 °C) en relatieve luchtvochtigheid van 70-100%, in de (half)schaduw. De soort heeft de voorkeur voor een losse bodem die veel lucht de wortels laat bereiken en die goed afwatert.
De planten werden traditioneel pas geoogst vanaf het vierde jaar, omdat oudere planten meer werkzame stoffen bevatten. Toch worden sinds de jaren '80 van de twintigste eeuw ook jongere planten geoogst. Naarmate de planten ouder worden, groeien zij nog maar weinig in de hoogte (tot circa 2 m). De groei zit vooral in het wortelstelsel en het aantal staken. De wortels van een volwassen plant gaan tot 60 cm diep.

Farmacologisch is kava niet verslavend. De actieve bestanddelen worden kavalactones genoemd, waarvan 18 zijn geïdentificeerd. Ze zijn alle psycho-actief. Slecht zes van deze stoffen hebben merkbare effecten. Hun onderlinge verhouding verschilt van plant tot plant en daardoor kunnen ook de effecten variëren.

Verse kava bevat de meeste kavalactones. Hoe hoger in de plant, hoe minder werkzame bestanddelen. In de wortel, stronk en stammen worden concentraties kavalactones van respectievelijk 15%, 10% en 5% aangetroffen.
Het gebruik van kava is betrekkelijk veilig. In de tweeduizend jaar dat het wordt gebruikt heeft het een uitstekende reputatie opgebouwd. Deze reputatie is in het begin van de twintigste eeuw vrij snel omgeslagen, nadat ernstige leverproblemen optraden bij vooral westerse gebruikers.

In de westerse wereld wordt Kava gepresenteerd als een natuurlijk middel tegen stress en angststoornissen. In 2006 maakte de University of Aberdeen bekend dat kava bruikbaar zou kunnen zijn bij de behandeling van leukemie en eierstokkanker. Bij in vitro-proeven remde een extract van kava in alcohol een verantwoordelijk gen.

Een comité in Nieuw-Zeeland stelde bovendien dat een vrij verkrijgbaare pijnstiller als paracetamol aanzienlijk grotere risico's oplevert dan het gebruik van de kavawortel. Slechts 16 tabletten paracetamol kunnen tot een langzame en pijnlijke dood leiden.

Meer over de Kava


Vlaamse aansluiting bij Nederland

Vlaams HollandJe bent nooit te oud om fouten uit het verleden goed te maken. Herstel de in 1585 en 1830 verbroken eenheid is de wens van de meerderheid der Vlamingen en Nederlanders.

In de herschikking binnen de EU, krijgen taalgebieden een belangrijkere rol dan de erfenis van grillen van koninginnetjes en intolerante godsdienstfanaten. Bij de herindeling van Eropa is een fusie niet alleen ligisch, maar ook gewenst. Onze taal en ons logo is al sinds de middeleeuwen identiek: een klimmende leeuw op gouden wapenschild. De Vlaamse leeuw kleurde zwart met rode tong en nagels. De Hollandse leeuw was rood. In de zeventiende eeuw werden door een of andere Hoge Raad de nagels van de Hollandse Leeuw blauw gelakt en kreeg hij een blauwe tong.

Later kleurde de Vlaamse Heraldische Raad het gouden wapenschild van hun leeuw fel geel. Tenslotte neigde "goud" te veel naar Oranje. Grootste struikelblok voor de hereniging zijn dan ook de koninklijke families.

 

Mokum Cannabis Instituut

MokumTV Video online

Who is who in cannabis?

De WHO-IS WHO IN CANNABIS is geheel uitverkocht. Maar even geduld, in 2011 staat er een Nederlandse editie op stapel!

 


Klik hier voor de MokumTV winkel

Wiet is zo slecht nog niet

Lourdes aan de Amste

Istanbul de reisgids

Oum Kalsoum biografie

Jacques Brel biografie

Koop nu: Bob Marley

Hollands Glorie Snackbarboek

De laatste Sultan Mehmed VI Vahdeddin

Amsterdammer Almanak 2010

Haarlemmer Almanak 2010

Kirkpinar - All about Turkish Oilwrestling

Sinds Stella Braam ben ik een Grijze Wolf

Alle publicaties van MokumTV bij Scribd

Encyclopedie Hollandse Heiligen

De Mariabode

Amsterdam apparitions

Friese Mirakels

Mevlana Rumi biography

Lourdes Travelguide

MokumTV op Boomerang

Wietlinks

 

 

MokumTV is onafhankelijk en wordt niet gesubsidiëerd.
Kijkt u met plezier, wilt u dat wij doorgaan? Steun ons dan voor het te laat is:
Bankrekening nr. 43.46.97.435 tnv de Stichting Mokum Plus Amsterdam
Int. bankaaccount IBAN NL75ABNA0434697435

meer

Lokale Media Amsterdam
© MMVIII Her Hakki Mahfuzdur - All Rights Reserved - Stichting Mokum Plus Amsterdam