To the MokumTV-shop!
Jacques Brel: Het laatste nieuws - Brel vertalingen - Brel in Amsterdam - Critici en Hiva Oa

 

Amsterdam en Jacques Brel in 2009:
foto's van Jean-Pierre Leloir in Brug 9
Brel-night in Kamerz

Op 9 oktober 2009 is het 31 jaar geleden dat Brel overleed. Tot twee jaar geleden had de jaarlijkse Brel-herdenking in Mokum plaats in Cafe De Kuil (nu 420) aan de Oudebrugsteeg 27. De plek waar Brel werd geinspireerd door de 'ranzige accordeon' van Bolle Jan Froger om zijn chanson Amsterdam te schrijven. En waar tegenwoordig geen bier meer mag worden geschonken van de ranzige regenten omdat er ook cannabis wordt verkocht. Daarom is deze herdenking verplaatst naar Cafe Kamerz in Amsterdam West. Verder is Brel's 31ste sterfdag dit jaar aanleiding voor gallerie Rockarchive Amsterdam, mstrdm en Alter Fritz om van 9 tot 11 oktober Brel te eren met de verkooptentoonstelling 'Le Pont d'Amsterdam' in Brug 9. De foto's werden gemaakt door Brel's huisfotograaf Jean-Pierre Leloir die een bijzondere persoonlijke band met Brel had.

Jacques Brel - 'le Pont d'Amsterdam'
Verkoop tentoonstelling van foto's van Jacques Brel van Jean-Pierre Leloir.
weekend van 9, 10, 11 oktober 2009- Brug 9, Amsterdam
Grand Opening met DJ Natasha Cloutier, O-la-la, France a gogo.
Brug9 is de ruimte onder de Torensluis, de brede brug op het SIngel.

Onbekend filmscenario Jacques Brel onder de hamer

4 maart 2009 - In Brussel gaat op vrijdag 13 maart een scenario voor een korte film van Jacques Brel onder de hamer. Het gaat om een onuitgegeven en totaal onbekend stuk. De legendarische Belgische chansonnier schreef het in 1953 en draagt als titel 'Le troubadour. Conte de fée pour grandes personnes'. Het telt 16 getypte pagina’s en draagt de handtekening van de toen 24-jarige Brel.

Het stuk wordt geschat op een bedrag tussen de 1.500 en de 2.000 euro en bevat de synopsis van een film die zo’n 11 minuten duurt en de tekst van enkele liedjes, waaronder 'L’orage', 'Ballade', 'De deux vieilles notes' en 'La foire', die nadien met wijzigingen werden uitgebracht. Het verhaal mengt lied, dans en dialoog. Het gaat over een troubadour die in een dorp een jong meisje ontmoet, haar dans, haar vlucht en het vertrek van de troubadour. Brel stuurde het scenario naar de Belgische producent Emile Georges De Meyst. Het illustreert de liefde voor de film van de jonge auteur. Brel maakt zijn debuut op het grote witte doek pas in 1968 met 'Les risques du métier' van André Cayatte en draait zijn eerste eigen film pas in 1971 met 'Franz'. De veiling vindt plaats op vrijdag 13 maart om 13 uur in The Romantic Agony Book Auctions, Aquaductstraat 38/40b, 1060 Brussel.

De vzw Save Askoy II valt in de prijzen

25 dec 2008 - Het zeiljacht de Askoy II behoorde ooit toe aan Jacques Brel, die er destijds mee naar de Markiezeneilanden voer. Momenteel ligt het in Oostende. De vzw Save Askoy II wil het zeiljacht laten restaureren zoals het er oorspronkelijk uitzag en het laten uitgroeien tot een varende ambassadeur.

Enkele maanden geleden werd bij de dienst Toerisme Vlaanderen een aanvraag ingediend om de Askoy II als varend erfgoed te laten erkennen. Op 24 december stak een brief in de bus van de opstellers en de verdedigers van de aanvraag: het project is opgenomen in het Kustactieplan 2009 en wordt het betoelaagd met 70 560 euro.

Er zijn wel een aantal voorwaarden waaraan moet voldaan worden, zoals het voorleggen van een duidelijk financieringsplan aan de stuurgroep van het Kust Actie Plan III.

zie www.askoyii.be

Het Mokum van Jacques Brel onder de hamer

Niemand heeft Amsterdam onstuimiger bezongen als Jacques Brel. Dat was voor 'de apen' de vertrutting van 'de burgerij' invoerde. In de kroeg waar Brel Port d'Amsterdam schreef, mag sinds april 2007 zelfs zittend geen biertje meer worden gedronken. En omdat het een coffeeshop is geworden, mag er ook niet gerookt worden van de Europese huppelkutten. Let wel: geen tabak. U dient hier uw joint dus puur te roken, want dat mag wel!

Bollen Jan Froger voor de camera van MokumTV in De Kuil, oktober 2003Op de foto: "Bolle Jan" verteld in De Kuil voor de camera van een Franse toerist over de dag dat Jacques Brel hier binnenstapte en zijn accordeon het begaf...
Dans le son déchiré
D'un accordéon rance
Ils se tordent le cou
Pour mieux s'entendre rire
Jusqu'à ce que tout à coup
L'accordéon expire...
(uit Amsterdam van Jacques Brel)

Een belangrijk reliek uit de tijd dat Amsterdam nog geen Kunst&Cultuur achter de hoerenramen had zitten, was van 26 tot en met 30 september 2008 te zien bij Sotheby's in Amsterdam.

Het was het beroemde notitieblok waarin Brel na afloop van een bezoek aan de De Kuil de tekst van zijn beroemde lied Port d'Amsterdam schreef. Het werd op 8 oktober 2008 bij Sotheby's in Parijs geveild. De vooral geschatte minimum verkoopsprijs was 50,000 Euro. Het werd meer dan het dubbelle en uiteindelijk afgehamerd voor een Belgische koper op 108,750 Euro.. Er moet ook nog een bierviltje zijn waarop Brel in De Kuil al wat aantekeningen had gemaakt. "Iets over Amsterdam in het Frans". Het bierviltje, dat lange tijd in het bezit was van de toenmalige eigenaresse van de kroeg, bevind zich hoogstwaarschijnlijk in een prive verzameling. Zie ook in chronologische volgorde de kalenders van de Brel jubilea.


Brels 30e sterfdag in 2008 massaal herdacht

Ter nagedachtenis aan Jacques Brel worden ook in zijn dertigste sterfjaar weer tal van evenementen georganiseerd. De kop werd, net als in Breljaar 2003, opnieuw afgebeten in de stad die Brel zo onstuimig heeft bezongen: Amsterdam.

Brel door een andere bril-programma van Stan Rijven en Mohamed el-Fers

Ditmaal was de plaats van handeling de grote zaal van het Amsterdamse Koninklijk Tropentheater.
Of MokumTV, net als 5 jaar geleden op 9 oktober opnieuw een Brel-nacht gaat uitzenden is onduidelijk vanwege het nieuwe format en profiel dat Salto-directeur Rudolf Buurma voor zijn zender heeft bedacht.
Onbekend is ons ook of mensen als Bolle Jan Froger, Hans van den Busken (filmde Brel in de Brusselse studio bij de opnamen van zijn Nederlandse versie van Mijn Vlakke Land).of Nico Knapper (Nederlands zanger die eind jaren '50 met gitaar naar Parijs trok en daar Brel ontmoette) met hun liedjes, foto's, films en anecdotes nog relief gaan geven aan Brel-jaar 2008.
Van Brellerige activiteiten van de Nederlandse of Vlaamse omroepen, nog van Maison Descartes, het Amsterdams Historisch Museum of het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam mochten wij (nog) niets vernemen.
Wel staat er een Brel-dag in het Vlaamse cafe De Kamerz op het programma.

Agenda Breljaar 2008

woensdag 20 februari 2008
Amsterdam
Koninklijk Tropentheater
Mauritskade 63
20:30 uur
Grote Zaal
Opening Breljaar 2008
met het programma
Brel door andere Bril
van Stan Rijven en Brel-biograaf Mohamed el-Fers,
met medewerking van:
de Indiase zanger ZKH Prins Rama Varma (Brelvertolker en lid van de Koninklijke Familie van Travancore) en zangeres Marynka Nicolai. De in eerste instantie ook aangekondigde Congoleze singer/songwriter Jimmy Omonga was wegens opnamen in Zuid Afrika helaas verhinderd. Het typische crescendo kwam deze avond van de Russische zangeres Marynka Nicolai. De Indiase prins Varma declameerde in perfect Frans uit het ouvre van Brel. : Isabelle Vermeij en Emiel Barendsen, Met dank aan Maud Bredero en Sonja Heimann.


4 maart 2008
Cannes
Jacques Brel, Man van het jaar 2008
De stad Cannes opende haar eerbetoon aan de Belgische chansonnier met 'Schrijf aan Jacques Brel'. Het moet het hoogtepunt worden van ' Jacques Brel, Man van het jaar 2008', zoals het evenement heet, dat begin juli in Zuid-Frankrijk plaats heeft. De initiatiefnemers roepen iedereen op iets aan Jacques Brel te schrijven. ,,Waarom stuurt u hem nu niet een boodschap in uw eigen woorden? Aarzel niet, maar doop uw pen in de inkpot van uw ziel om zich te richten tot de zijne'', aldus de gemeente Cannes, die de bijdragen zal bundelen. Dat schrijven kan tot 15 mei. Zie ook 4,5 en 6 juli 2008.
www.cannes.com
.


zaterdag 17 mei 2008
Antwerpen - Haven
Aankomst Askoy II
Met een dag vertraging is de Askoy II, de zeilboot van Jacques Brel, aan boord van containerschip Tokyo aangekomen in de haven van Antwerpen.
Het zeiljacht werd begin dit jaar gelicht van een strand in Nieuw Zeeland. Het plechtig lossen van de boot vormde een hoogtepunt in de bergingsoperatie voor de leden van de vzw Save the Askoy II. Het zeiljacht werd na aankomst overgebracht naar de kade van Oostende, waar de restauratie zal plaatsvinden. www.askoyii.be


woensdag 21 mei 2008
Zeebrugge
Ooude Vissershaven
Opening Belgisch Breljaar 2008
Plechtige opening van het 30ste sterfjaar van de Vlaamse zanger vanaf de Jacques Brel steiger in de oude vissershaven van Zeebrugge.

woensdag 21 mei 2008
Montreal
Onthulling zoon van Jacques Brel
Op 21 mei 2008 onthult Het Laatste Nieuws dat Jacques Brel, naast de drie dochters uit zijn huwelijk met Miche, ook een zoon heeft. Eric Lehousse (46). Hij werd in 1962 tijdens een tournee door de Canadese provincie Quebec verwekt bij een getrouwde vrouw en lijkt als twee druppels water op Jacques. Eric Lehousse baat een Belgisch restaurant in Montreal uit. Zijn inmiddels hoogbejaarde moeder ontwijkt tot op heden alle vragen over de verwekker van haar zoon. Haar toenmalige echtgenoot, destijds dik bevriend met Brel, heeft wel toegegeven dat de zoon niet van hem was. Als jochie kreeg Eric Lehousse al veel hints van vrienden van Brel over zijn afkomst, maar hij vindt erkenning niet belangrijk meer. "Op mijn leeftijd heb ik daar geen behoefte meer aan. Ik eis helemaal niets. Geen naam, geen erfenis, niets."


woensdag 4 juni 2008
Anderlecht
Jacques Brel plechtig verheven
tot
metro-remise
Na een metro-station heeft de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB nu ook een gloednieuwe bus- en metroremise 'Jacques Brel' aan metrostation Delacroix in Anderlecht. Minister Pascal Smet van Mobiliteit (SP.A) heeft het woensdag 4 juni op plechtige wijze in gebruik genomen.
Hij benadrukte het belang van de nieuwe onderhoudshal mett zes sporen en plaats voor twintig metrostellen met Brels woorden "Wie wacht komt altijd te laat".
Minister Smet:"Goed onderhouden metrostellen betekent minder pannes. En dus ook minder vertraging en wachtijden. Dankzij de nieuwe metro-remise Jacques Brel kom je dus minder vaak te laat met het Brussels openbaar vervoer.

4,5 en 6 juli 2008
Cannes
Cannes fête Jacques Brel
Gratis en dus ook toegankelijk voor de gewone man en vrouw in dit centrum voor de internationale jet-set. Dit dankzij Brelfan burgemeester Bernard Brochand. Onder zijn regime groeide het aantal culturele manifestaties van 400 naar 1200 per jaar. Niet het filmfestival (na de Olympische Spelen het grootste evenement ter wereld), maar de Brelfeesten waren de culturele gebeurtenis aan de Côte d'Azur in het dertigste sterfjaar. In tegenstelling tot het filmfestival trok het zelfs bezoekers uit omliggende plaatsen als Nice, Antibes en Monaco.
Zie het programmaboekje (pdf)


28juni
Damme
Cultuurfabriek Sijsele
Eerbetoon Jacques Brel
De cultuurdienst van Damme organiseert een eerbetoon aan de grote chansonnier met medewerking van de Damse stadsdichter, de initiatiefnemers van de restauratie van Brel-schip de Askoy II en zanger Filip Jordens. Tiickets 23 euro.


dinsdag 29 juli 2008 14:30 uur
Brussel - Sint-Jans-Molenbeek
In de voetsporen van Jacques Brel in Molenbeek
Van zijn zesde levensjaar in 1935 tot 1942 woonde Jacques Brel samen met zijn ouders Romain en Lisette en zijn oudere broer Pierre in de Belgicalaan op nummer 26, in het hartje van de wijk Maritime. Buurthuis Maritime in de Van Meyelstraat 43 organiseert 29 juli een wandeling en zoektocht langs de plaatsen waar Jacques Brel zijn jeugd heeft doorgebracht en dikwijls rondhing: waaronder de kerk Saint-Remi, de school Ecole des Clercs de Saint Viateur. De wandeling start om 14.30 uur aan de haven van Brussel, waar de deelnemers het nummer 'Amsterdam' zullen zingen. Op het einde van de dag wordt het laatste concert van de zanger in de concertzaal Olympia getoond op groot scherm in het buurthuis Maritime.


15 augustus t/m 23 september 2008
Brussel
Tijdelijke sluiting Editions Jacques Brel
i.v.m. inrichting nieuwe expositie J'aime les Belges!


maandag 15 september 2008
Blankenberge
Monumentstatus zeiljacht Brel aangevraagd
De vzw Save the Askoy II vraagt vandaag aan minister Dirk Van Mechelen (Open VLD) erkenning van het zeiljacht Askoy II als uniek varend erfgoed.


17 september 2008
Ukkel/Uccle - Cultureel Centrum
Première documentaire J'aime les Belges van dochter France Brel. Met veertig getuigen die de zanger persoonlijk hebben gekent.

De weduwe Miche Brel in de MokumTV documentaire
Op de foto de weduwe Miche Brel
(uit de MokumTV documentaire van Brel-biograaf Mohamed el-Fers).


Vanaf 23 september 2008 van dinsdag tot en met zaterdag 10.30-18.00 uur
Brussel - Editions Jacques Brel
Oudkorenhuisplein 11/Place de la Vieille Halle aux Blés.
J'aime les Belges!
Nieuwe tentoonstelling over Brel en zijn band met België. Ook brengt het instituut de films 'Franz' en 'Le Far West' die Brel regisseerde voor het eerst uit op dvd.


donderdag 25 september 2008
Utrecht - Rembrandt 1
premiere film Jan Mesdag zingt Brel
De carrière van zanger en entertainer Jan Mesdag (1953-1988) was midden jaren tachtig niet te stoppen. Maar toen raakte hij besmet met het HIV-virus, dat in die tijd nog een mysterie was. Een behandeling bestond nog niet, en de jonge Mesdag ging een gewisse dood tegemoet. Hij had nog één wens: liedjes van Jacques Brel zingen.
www.janmesdag.nl/


Jacques Brel manuscript van Port d'Amsterdamvrijdag 26 tot en met zondag 28 september 2008 (en niet t/m de 30e zoals de media melden)
Amsterdam - Sotheby's
Expositie manuscript Port d'Amsterdam
Het beroemde notitieblok waarin Brel na afloop van een bezoek aan de Mokumse kroeg De Kuil de tekst van Port d'Amsterdam schreef.
De eerste dag dat het notitieblok bij Sotheby Amsterdam te zien was, verscheen in Het Parool een artikel van Paul Arnoldussen dat zeker een steentje bij zal dragen rond de legendevorming rond het onstaan van Brels beroemde lied. Paul wist namelijk te vertellen dat de man die 40 jaar na dato nog uitgebreid zijn herinneringen aan het tot stand komen van Amsterdam voor de camera's van RTVNH en MokumTV had opgehaald, "van niets wist". Paul Arnoldussen had beter moeten weten. Maar bleek dit "feit" van Henk van Gelder van het NRC Handelsblad te hebben overgenomen. Waarom Van Gelder beweerde dat Bolle Jan van nietz zou weten, is een raadsel.
Daarom schreef Arnoldussen: "als er maar een spoor van bewijs" zou zijn geweest, zou auteur Mohamed el-Fers dat zeker vermeld hebben in zijn biografie."

Brel door Mohamed e-Fers, uitgeverij Mets en SchiltDat deed hij ook. Alleen in een latere editie. Tot RTVNH begin oktober 2003 een interview uitzond met de man die "helemaal van niets wist" was niet meer bekend dan dat Brel na een bezoek aan de Wallen in De Kuil belandde. Verdere details rond het treffen van Jacques Brel met Bolle Jan waren tot op dat moment ook de Brel-biograaf onbekend.
Waarom Van Gelder beweerd dat Jan Froger van niets zou weten, noemt El-Fers "begrijpelijk, want in Rotterdam kijken ze niet naar RTVNH, laat staan naar MokumTV".
Paul Arnoldussen had beter moeten weten. Als hij naar RTVNH had gekeken, had hij geweten dat dat "van niets weten" echt onzin is. Ook bij MokumTV deed de heer Froger in geuren en kleuren verslag over de avond dat Jacques Brel café De Kuil binnenstapte.
Vreemd is ook dat Het Parool schrijft dat de "buitengewoon aardige" biografie over Brel van Mohamed el-Fers "helaas niet meer verkrijgbaar" zou zijn. Hoezo van niets weten? En hoezo helaas niet meer verkrijgbaar? Klik hier als je de laatste editie van deze biografie nu wil bestellen.


4 tot 12 oktober
Parijs - Champs-Elysées
Expositie Brels Beechcraft vliegtuig
De Beechcraft Wassmer 421, het eerste vliegtuig van Brel, is van 4 tot 12 oktober op de Parijse Champs-Elysées te zien. De Beech-Twin Bonanza ('Jojo'), die Brel van zijn laatste 'copine' Maddly Bamy kreeg, is sinds 2003 volledig gerestaureerd en hangt in de 'Espace Brel' op het eiland Hiva Oa waar Brel in november 1975 aankwam.


woensdag 6 oktober 2008 - 13h00
TF1 (Franse Nat. TV)
Hommage: Les débuts de Jacques Brel TF1 - eerste deel van een serie
Musique : Il collectionne tout sur Jacques Brel
Carnet de route : Les îles Marquises chères à Jacques Brel TF1


dinsdag 7 oktober 2008 - 13h00
TF1 (Franse Nat. TV)
Hommage; Les chansons ''coup de gueule'' de Jacques Brel TF1.
Hommage : Le cinéma, un des rêves de Jacques Brel TF1
Carnet de route: Sur l'île de Nuku Hiva TF1 - Deuxième volet de la série.

dinsdag 7 oktober 2008
Canvas (TV) om 21.10 uur
'Plat Préféré' van Brel
Topkok Jeroen Meus op zoek naar de culinaire smaak van Brel. De ‘plat préféré’ van de beroemde chansonnier waren mosselen met friet. Die bereidt Jeroen dan ook op de Brusselse Grote Markt. Vooraleer Jeroen zijn frietkraam opent, praat hij met dochter France Brel, die hem over een bord authentieke garnaalkroketten toevertrouwt dat volgens haar vader ‘vijanden vrienden worden bij een goede maaltijd’. Of Jeroens versie van Jacques’ plat préféré aan die hoge eisen voldoet, daar kan ze zelf echter niet over oordelen – France is allergisch voor mosselen! En dus: andere experts gevraagd, gezocht en gevonden. Eén van hen is Wouter, vishandelaar op het Sint Katelijneplein. Hij leidt Jeroen naar de bakermat van de mosselvangst – het Zeeuwse Yerseke. Jacques wist alles over de smaakverschillen tussen Franse, Spaanse en Zeeuwse mosselen (die hij het lekkerst vond). Maar geen mosselen zonder friet. In Chez Martin, op de Brusselse Place Saint Josse, doet monsieur Martin de geheimen van het bakvak voor de plat préféré van Brel uit de doeken: des moules et puis des frites, des frites et puis des moules. Met een frisse pint natuurlijk!
www.canvas.be


woensdag 8 oktober 2008 - 13h00
TF1 (Franse Nat. TV)
Hommage : Les grands succès de Jacques Brel TF1
Hommage : La Belgique chère à Jacques Brel TF!
Carnet de route : Hiva Oa, un coin de paradis aux Marquises TF1

woensdag 8 oktober 2008
Parijs - Sotheby's
Brel veiling
Met als topstuk het notitieblok waarin Brel na afloop van een bezoek aan de Mokumse kroeg De Kuil de tekst van zijn beroemde lied Port d'Amsterdam schreef. Vooral geschatte minimum verkoopsprijs was 50,000 Euro. Het werd afgehamerd op 108,750 Euro. In totaal waren er 95 voorwerpen te koop, waaronder meerdere manuscripten van liedjes, platen, foto’s en gitaren van de zanger. De manuscripten van sommige van de bekendste liedjes van Brel werden verkocht voor prijzen die veel hoger lager dan geschat. Zo was "Amsterdam" volgens de laagste schatting 50.000 euro waard. Het manuscript van het liedje "La chanson de Jacky" ging voor 26.000 euro de deur uit, 6 keer meer dan de laagste schatting. "Mathilde" leverde 60.000 euro op, terwijl de laagste schatting 15.000 euro was. Meer dan 200 mensen waren aanwezig in de zaal. De voorwerpen waren afkomstig van een privé-collectie. De weduwe van de zanger, Thérèse, ’Miche’ genoemd, kantte zich tegen de verkoop. Volgens radiozender France Info had ze voorgesteld om de collectie voor 175.000 euro te kopen. "Dit is erfgoed, zoiets verkoop je niet", zei ze tegen de radiozender. "Het is spijtig en zelfs een beetje schandalig".
Bekijk het item in het Journaal van TF1

woensdag 8 oktober 2008 - 15.45 uur
Markiezenarchipel
Aéroport de Hiva Oa
Aankomst Mme. Brel-Michielsen
Aankomst van de weduwe Miche Brel en de (Franse) minister van Buitenlandse zaken (Secrétaire d'Etat à l'Outre mer) op het eiland Hiva Oa voor de plechtigheden rond de "30e Anniversaire de la disparition de Jacques Brel." Miche Brel, de weduwe van de zanger, is voor het eerst naar Hiva Oa gekomen om het graf van haar man te groeten. Brel bracht zijn vijf jaren op Hiva Oa door met zijn vriendin Maddly Bamy. Op het graf hangt een afbeelding van Brel én Bamy.
Miche en dochter France waren furieus en in 1999 leidde het tot een rel. Dat jaar kwam Brels dochter France voor het eerst naar Hiva Oa. Om de grafsteen te vervangen - waarop Maddly het prompt terughing. De plaquette (meer een soort naamplaat zoals je wel ziet bij advokatenkantoren) van dochter France wordt op een paaltje links van het graf geplaatst.
Miche groet op Jacques dertigste sterfdag het graf, Brels laatste liefde Maddly wordt een week later verwacht.

Origineel bericht aan MokumTV: Le 8 octobre 2008 vers 15h45, arrivée à l'aéroport de Hiva Oa de M Gaston Tong Sang, M Yves JEGO et du haut commissaire Adolphe Colrat, accueilli par Etienne Tehaamoana, maire de Hiva Oa, par les danses du groupe Te Pua O Feani, et les cavaliers marquisiens. Après un discours devant le centre administratif, les personnalités ont déposé une gerbe devant le monument aux morts en présence des militaires du GSMA au garde à vous. La mairie de Atuona a ensuite offert en soirée un spectacle de danse marquisienne (troupe Te Pua O Feani) et un repas à tous les habitants de Hiva Oa, dans le jardin du centre culturel Paul Gauguin.

Van het Ministerie van Cultuur:
PARTICIPE À LA CÉRÉMONIE DE COMMÉMORATION DE LA MORT DE JACQUES BREL À ATUONA
Le ministre de la culture, de l’artisanat, du patrimoine et de la promotion des langues polynésiennes Joseph Kaiha a accompagné le président du pays Gaston Tong Sang aux Marquises mercredi dans le cadre d’une tournée gouvernementale.
Ce déplacement vers la terre des hommes, s’inscrit dans le cadre de la tournée officielle du secrétaire d'Etat à l'Outre-mer Yves Jégo arrivé en Polynésie française il y a quelques jours. On note également la présence de plusieurs personnalités du Pays, notamment celle du député-maire de Papara, Bruno Sandras, de représentants de l'Assemblée de Polynésie française et de ministres. Cette tournée gouvernementale était l'occasion tant attendue des marquisiens pour commémorer la mort du chanteur de renom Jacques Brel disparu il y a plus de trente ans. Parmi les invités de marque, la veuve de ce dernier, Thérèse Brel, qui a accepté l’invitation de l’association afin de voir par elle-même la concrétisation du rêve de son mari disparu, celui d’ouvrir le tout premier aéroclub de Hiva Oa, l’île où repose en paix le chanteur. Thérèse Brel s'est recueillie, pour la première fois, sur la tombe de son défunt époux avec beaucoup d’émotions.
L'aéroclub Jacques Brel a fait baptisé, jeudi matin, son bi-moteur, du nom de "Mokohé", la frégate en Marquisien et l'aérodrome d'Hiva Oa a également été baptisé du nom de Jacques Brel.
L'accueil offert par la population n'a pas failli à la réputation de l'archipel. Ce déplacement de ces personnalités a eu un impact médiatique considérable puisque la presse nationale s'est déplacée en nombre pour cet événement. Le traditionnel "haka" était à l’honneur.


Donderdag 9 oktober 2008
De 30e verjaardag van de verdwijning
30e Anniversaire de la disparition Jacques Brel

donderdag 9 oktober 2008- 7.30 uur
Het eiland Hiva Oa
Aéroport baptisé Jacques Brel
Het vliegveld van Hiva Oa omgedoopt
Origineel bericht: Jeudi 9 octobre 2008, 7h30 L'aérodrome d'Hiva Oa est baptisé , le ministre dévoile la plaque AEROPORT HIVA-OA JACQUES BREL. L'avion Mokohe (frégate) du nouvel aéroclub est baptisé par le Tumupure Jacques Mendiola puis dans la foulée, inauguration de l'aéroclub des Marquises Jacques BREL par les personnalités. Vers 9h30 les participants se recueillent devant la tombe de Brel.

donderdag 9 oktober 2008 - 9.30 uur
Het eiland Hiva Oa
Begraafplaats van Atuona
Hommage au Grand Jacques
Voorafgegaan door halfnaakte ruiters (Les cavaliers marquisiens) vertrekt een stoet auto's naar de begraafplaats van Atuona. Bij aankomst worden ze toegezongen. "Mave mai" zingt het koor van de leerlingen van het plaatselijke Collège Sainte Anne. Te voet gaan de weduwe Miche Bre, geflankeerd door de Franse minister Yves Jego en zijn vrouw, de president van Polinesie Etienne Tehaamoana, de Minister van Cultuur Joseph Kaiha, de burgemeester van Hiva Oa Gaston Tong Song, de heer Bruno Sandras en de Franse sterjournalist Patrick Poivre d'Arvor naar het graf, waar de weduwe een bloemstuk in de vorm van een vliegtuigje (un avion de fleur) kreeg aangeboden door Serge Lecordier. Op de begraafplaats bewijst Joseph Kaiha waarom hij Minister van Cultuur is als hij uit volle borst Les Marquises van Brel a cappella zingt met het schoolkoor.

Pour les trente ans de la disparition de Jacques Brel, "Miche" Brel, épouse de Jacques Brel qui n'était jamais venue encore aux Marquises, Yves Jégo, secrétaire d'état à l'outremer et le nouveau maire de Hiva Oa Etienne Tehaamoana sont venus se recueillir sur la tombe du chanteur, dans le petit cimetière de Atuona où repose également Paul Gauguin.
Ils étaient accompagnés du président du gouvernement de la Polynésie, Gaston Tong Sang, du présentateur de télévision Patrick Poivre D'Arvor et de sa nouvelle compagne, du Haut commissaire Adolphe Colrat et de son épouse, ainsi que du ministre de la culture Joseph Kaiha, le ministre de l'équipement Louis Frebault, et Gérard David, responsable du projet aéroclub Jacques Brel.
"Miche" Brel, Yves Jego et PPDA ont chacun déposé une gerbe sur la tombe de Brel, puis Serge Lecordier a présenté à " Miche" Brel un avion en fleurs, réalisé par Aurélie Bonno que Miche a placé sur la tombe. Une petite pluie s'est invitée "traversière", nouant une complicité avec le chanteur disparu. Puis la chorale du collège Sainte Anne a entonné "quand on n'a que l'amour" sous la direction de Flarice, surveillante à l'internat et de David Fabre professeur de musique. Ce fut un moment émouvant, fragile passerelle entre les jeunes et le chanteur, entre le passé et le présent. Jacques Brel représente quelque chose d'extrêmement confus pour les jeunes marquisiens, une vague idée de partage, de gentillesse, de solidarité aérienne, mais les chansons tendres de Brel savent leur parler au coeur. Puis le ministre de la culture Joseph Kaiha déclama a cappella la chanson "marquises", repris lors des refrains par les élèves et tous les participants. Mr Callens, député UMP, a récité également "la quête" de Brel.

Les soeurs "d'alentour" de Cluny étaient présentes, mais on regrettait l'absence de Soeur Rose qui avait connu Brel, rappelée à Papeete.
La tombe de Gauguin a été, elle aussi, fleurie par le ministre.

Puis les autorités visitent la cité administrative et l'espace Brel.

donderdag 9 oktober 2008
Het eiland Hiva Oa
L'espace Brel
Onthulling Brel-buste
Burgemeester, Etienne Tehaamoana heeft in Frankrijk door Jean Paul LESBRE een kop van Brel laten boetseren en in brons laten gieten dat door Yves Jégo aan de voet van het vliegtuigje "Jojo" wordt onthuld in aanwezigheid van een paar Franse staatssecretarissen en de minister van Cultuur Joseph Kaiha.

De club zal een pilootopleiding organiseren en vlieginitiatie aanbieden aan jong en oud, en aan toeristen. In de hangar 'Espace Brel' staat (hangt, balanceert) sinds 2003 de Beech-Twin Bonanza ('Jojo') van Brel en zijn laatste 'copine' Maddly Bamy. Het toestel is volledig gerestaureerd en toeristisch uithangbord voor het eiland waar Brel in november 1975 aankwam, en bleef. Brel was gek op vliegen en greep elke gelegenheid aan om met zijn Jojo mensen, medicijnen en voedsel van eiland naar eiland te transporteren.
De restauratie is een prestatie, want het vliegtuig kwam de dood van Brel in handen van een Chinese handelaar, die het als transportmiddel gebruikte. Het vliegtuig werd uiteindelijk gered en gerestaureerd door de lokale timmerman en hoteleigenaar Serge Lecordier, met de hulp van Dassault Passion, de Franse vereniging die zich bezighoudt met cultureel Frans vliegerfgoed.
Het is ook Dassault dat steun verleent aan de Aéroclub des Marquises Jacques Brel. De voorzitter, Gerard David, sprak van een dubbel doel. 'Natuurlijk willen we de zanger eren die van vliegen zijn tweede passie had gemaakt, maar het belangrijkste is toch dat we ook de inwoners van de Markiezen de kans willen geven om die grote droom te realiseren die elke mens sinds Icarus nastreeft - en die veel te weinig mensen kunnen realiseren.' De club zal een pilootopleiding organiseren en vlieginitiatie aanbieden'.
Daarmee zet Dassault de droom verder van Brel en Paul Gauguin, die ook op het eiland begraven ligt. In de enkele jaren dat ze op Hiva Oa leefden, pleitten ze er allebei voor om de lokale bevolking uit haar isolement te halen. Brel voerde een projector aan en draaide films, maar hij werd op de afgelegen eilandengroep vooral bekend als 'l'homme avion'.

Dans un hangar de l'aéroport, la veuve de Brel, "Miche", 81 ans, venue pour la première fois de sa vie aux Marquises, était entourée du maire de la commune et du secrétaire d'Etat à l'Outre-mer Yves Jégo.
Juste à côté, le président polynésien Gaston Tong Sang. Sur le même rang, on pouvait observer un député, Miss Hiva Oa, Neyrra SAI NE, élève de 3e C du collège Sainte Anne, des ecclésiastiques et le journaliste-vedette Patrick Poivre d'Arvor.
Peu de "vrais" marquisiens étaient présents en ce jour de semaine, en dehors des danseurs de haka.
Plusieurs discours dont celui de M. Tong Sang: "au même titre que Paul Gauguin, Jacques Brel a indissolublement lié son nom à celui des Marquises, contribuant ainsi à ce que cette "terre des hommes" acquière un rayonnement mondial", a-t-il dit.
"C'est surtout l'homme et ses qualités de coeur qui ont conquis tous ceux qu'il a rencontrés et à qui il a tant apporté pendant les trois années" passées à Hiva Oa, a souligné le président polynésien.
Avec son avion "Jojo" équipé d'un gyrophare, Brel, arrivé en bateau fin 1975, faisait taxi, facteur et évacuations sanitaires, se posant par tous les temps sur les mauvaises pistes des Marquises.
Celle d'Hiva Oa sera bientôt rallongée, a annoncé M. Tong Sang, tandis qu'un monomoteur ST 10, baptisé "Mokohé" (la frégate), et béni jeudi par un prêtre, devrait permettre à de jeunes Marquisiens de s'initier au pilotage.
"Je suis certaine que de là haut il doit être très fier quand même de voir "Aérodrome Hiva Oa - Jacques Brel", et surtout il est très très heureux de la création de l'aéroclub, on a réalisé son rêve", a déclaré l'épouse de Brel.
"Je ne suis pas sûr qu'on puisse mettre des mots pour parler de celui qui savait tellement bien les manier, les faire vivre, et qui a su faire de notre langue une langue universelle", a affirmé pour sa part M. Jégo.
Le secrétaire d'Etat a épaulé au petit cimetière d'Atuona la veuve de Brel, qui découvrait la tombe de son mari au-dessus de laquelle figure une plaque le représentant avec sa dernière compagne, Maddly Bamy.
Sur une autre plaque, récemment apposée, on pouvait lire: "Passant, homme de voiles, homme d'étoiles, ce troubadour enchanta nos vies, de la Mer du Nord aux Marquises, le poète, du bleu de son éternité, te remercie de ton passage".
Après le dépôt de gerbes, des enfants marquisiens ont chanté "Quand on n'a que l'amour", déclenchant une véritable émotion. L'assistance est allée se recueillir ensuite sur la tombe de Gauguin.
Tout le monde s'est alors dirigé vers l'espace Brel, où un buste du chanteur a été dévoilé.
C'est là qu'on peut lire des écrits du chanteur pestant "contre le nombrilisme de Papeete". "On ne parle que de Papeete et les gens de Marquises peuvent crever", disait-il à l'époque. Trente ans après, une future loi est censée y remédier.
L'après-midi, Yves Jégo a rencontré les six maires des Marquises. Le sujet de l'inscription des Marquises au patrimoine mondial de l'humanité de l'UNESCO a été abordé. Pendant ce temps Mme Jégo et Mme Colrat, guidées par Catherine Chavaillon et Vanina Barsinas, ont visité le grand ensemble cérémoniel Upeke, une petite partie du remarquable patrimoine archéologique marquisien. Elles ont ensuite été chaleureusement accueillies par la population devant l'église de Taaoa. Enfin ces dames ont été très aimablement reçues à la communauté des soeurs de Cluny par Soeur Lydia et Soeur Marie-Andrée, directrice de l'école Sainte Anne.

donderdag 9 oktober 2008
Het eiland Hiva Oa
Hoogmis opgedragen ter nagedachtenis van Jacques Brel
Nadat de nieuwe vliegclub was ingezegend had er 's avonds een mis ter ere van Brel plaats. Niet bepaald het soort vertoon waar de man van hield.
www.standaard.be

Brel-avond in Amsterdam met Marynka Nicolai, Matthias Kadar en Mohamed el-Fers.donderdag 9 oktober 2008
Amsterdam - Vlaams Café-Restaurant Kamerz
Van Limburg Stirumplein/Van der Hoopstraat 29- 31, tel. 020 6885342
Jacques Brel in Amsterdam
Een Brel-thema-avond in het Vlaams café Kamerz (nabij cultuurpark de Westergasfabriek) met op het menu des moules et des frites et du vin de Moselle (mosselen, patat en Moezelwijn) uit het chanson Jef van Jacques Brel. De Russische zangeres Marynka Nicolai en de Duits-Hongaars-Franse chansonier Matthias Kadar en beelden uit de documentaire van Brel-biograaf Mohamed el-Fers, die zelf ook aanwezig was, evenals journalisten en Brelkenners als Stan Rijven (Trouw), Mark Adriaan Huigen (ANWB Autokampioen) en Gerard van den Ende.

donderdag 9 oktober 2008
Brugge
Coupure - Predikherenrei
Brel herdenking
bij het kunstbeeld van 'Marieke'. Uit het gelijknamige chanson:
'Ay Marieke, Marieke,
Je t'aimais tant
Entre les tours
De Bruges et Gand
Het was Johan Anthierens, journalist en bewonderaar van Jacques Brel, die de stad Brugge voorstelde om als eerbetoon aan Brel het beeld van een "Marieke" te plaatsen langs het Coupure-kanaal. De stad gaf opdracht aan Jef Claerhout een Marieke-achtig beeld te vervaardigen. In 1988 werd het ding door de toenmalige burgemeester Frank Van Acker plechtig onthuld.
Brel-fans weten dat het geen afbeelding van de echte "Marieke", Marie-Louise Deschacht, is, maar de vrouw van Claerhout. De echte, in Brugge geboren Marieke, overleed op 69-jarige leeftijd in Knokke. Voor ze op 6 mei 2000 stierf liet ze weten het niet leuk te hebben gevonden dat dat ze als huppelkutje op hoge hakken, naakte borsten en super miniok werd afgebeeld. Haar relatie met Brel was mooi, zuiver, intiem en heel geheim geweest.

donderdag 9 oktober 2008
Amsterdam
De Kuil - Oudebrugsteeg
Brel herdenking
met vertoning Salto-documentaire "Het Amsterdam van Jacques Brel" van Brel-biograaf Mohamed el-Fers om 4:20 uur precies.

Jacques Brel in The donderdag 9 oktober 2008
Overveen - Tides Duinlust
Duinlustweg 16
Opening Jacques Brel fotoexpositie
De Belgische ambassadeur in Nederland, Luc Carbonez opende de expositie van 30 exclusieve foto’s van Jacques Brel van de hand van de Franse top-fotograaf Jean Pierre Leloir. De foto’s zijn geproduceerd door het Rockarchive in Amsterdam, die mede-organisator is van de Jacques Brel expositie. Bovendien heeft de Belgische regering 28 prachtige cartoons ter beschikking gesteld ten behoeve van de tentoonstelling. Deze cartoons hebben direct betrekking op het werk van de Belgische volkszanger Jacques Brel. Bij de opening zongen o.a. Boudewijn de Groot en David Vos. De tentoonstelling is op werkdagen maar ook op zondagen tot en met 21 december 2008 geopend voor het publiek. Groepen kunnen op afspraak de expositie bezoeken. Tel. 023 5100651 of email: info@thetides.nl

donderdag 9 oktober 2008 - 13h00
TF1 (Franse Nat. TV)
Carnet de route : Jacques Brel repose aux Iles Marquises
Vervolg van de serie over de Markiezen en het eiland Hiva Oha
Bekijk dit item bij TF1.

donderdag 9 oktober 2008 - 16h31 en 20h00
TF1 (Franse Nat. TV)
L'infirmière de Jacques Brel se souvient
Bekijk het item bij TF1
Hoewel sommigen ons willen doen geloven dat Mme. Bamy 'slechts een soort verpleegster' voor Brel zou zijn geweest, was in werkelijkheid Victorine Matuaiti de verpleegster van Jacques op Hiva Oa en hem behandelde voor zijn longkanker. Michel Izard, Sébastien Renouil en Didier Legendre van TF1 zochten haar in september 2008 op te Hiva Oa.
Ze had tot die tijd nog nooit van Brel gehoord. Het was Brels vriend Marc Bastaerd die haar voor het eerst Brel liet horen. Ze snapte weinig van dit soort muziek, want op Hiva Oa maak je muziek waarop je moet kunnen dansen. Anders hoef je daar niet te zingen. En natuurlijk heeft Brel, na twee glaasjes, ook hier gezongen. Nee, geen Tour de Chants of andere optredens. Op Hiva Oa zing je met elkaar uit vreugde of verdriet, en om te dansen. Dat is natuurlijk anders dan een show. Voor de Europeanen is Brel, pff... de verpleegster maakt een gebaar alsof het een hemelse etniteit zou betreffen. Saint Jacques was natuurlijk een groot artiest, maar op de Markiezen kende we hem niet als de Grote Zanger. Hij was iemand die je onderweg tegen kwam, die vroeg of hij een glas water kon krijgen. Of waar je aanklopte voor een glas water. Vanwege zijn verleden vroeg niemand hem ook om te zingen. Dat deed hij wel, maar dan spontaan, met vrienden. Dat hij de Markiezen zo schitterend zou bezingen op zijn laatste cd... van dat lied klopt ieder woord volgens Victorine Matuaiti ieder woord.,

donderdag 9 oktober 2008 - 20h00
TF1 (Franse Nat. TV)
Aux îles Marquises, sur les traces de Jacques Brel
Bekijk het item bij TF1.
Il y a trente ans disparaissait le plus grand des Belges, Jacques Brel. A la fin de sa vie, le chanteur, malade, avait choisi les îles Marquises, un archipel du bout du monde.

donderdag 9 oktober 2008
Brel-dag op Radio 2
De hele dag zijn mooiste liedjes op de Vlaamse radio. Ook kun je CD-boxen winnen met maar liefst 15 CD's van Brel. Marc Brillouet maakt 's avonds van het programma De Lage Landen een Brel-special.

donderdag 9 oktober 2008
Blankenberge
Het vlakke land
Foto-expositie van cultureel samenwerkingsproject De Blazuin (Blankenberge, De Haan, Zuienkerke) van onbekende foto's van Jacques Brel, gemaakt doorl amateur-fotografen uit de drie gemeenten.

donderdag 9 oktober 2008
Oostende - Maritieme Site
Expositie Askoy II (onder voorbehoud)
Het zeiljacht Askoy II waarmee Brel over de wereld zierf werd dit voorjaar van een strand in Nieuw Zeeland gelicht. Verwacht wordt dat minister Dirk Van Mechelen (Open VLD) vandaag plechtig het zeiljacht als uniek varend erfgoed de Monumentstatus zal verlenen, die door de vzw Askoy II in september dit jaar werd aangevraagd. Het zeiljacht behoorde ooit toe aan architect Hugo Van Kuyck, ontwerper van o.a. het hoofdkwartier van Fortis te Brussel. Askoy is een eiland aan de Noorse kust, gelegen vlak voor de havenstad Bergen. De boot was een ontwerp van Raymond Derkinderen en werd gebouwd op scheepswerf Vandevoorde, is 20 meter lang, 5 meter breed en weegt 40 ton. In 1974 verkocht Van Kuyck de boot aan Jacques Brel, die uiteindelijk naar de Markiezeneilanden zeilde.
In 1976 verkocht Brel zijn schip aan de Amerikaanse Cathy Cleveland, die er mee in Hawai te belande en het verkocht aan Harlow Dougerthy, de plaatselijke surfkampioen, die het verkocht aan de Duitse smokkelaar Helmut Rutten. Het schip werd in beslag genomen op de Fiji-eilanden en in 1993 openbaar verkocht aan Lindsay Wright, een maritiem journalist uit Nieuw Zeeland. Hij zeilde met de Askoy II alleen naar zijn thuisland , kwam in een storm terecht en strandde uiteindelijk op Baylys Beach op de noordwestkust. Daar wacht het jacht op zijn redding. In februari 2005 brachten Staf en Piet Wittevrongel een bezoek aan de Markiezen-eilanden en aan Nieuw- Zeeland. Zij legden alle noodzakelijke contacten om het wrak van de Askoy II te redden. Zij ontmoetten er o.a. Lindsay Wright, de laatste eigenaar van de boot, die de eigendomsrechten in 2004 afstond aan de vzw Save Askoy II. Na een moeizame bergingsoperatie liggen de restanten van het jacht in de haven van Oostende en zijn de eerste restauratiewerken begonnen. Op 24 december 2008 liet de minister weten dat de Askoy II als varend Jacques Brel-monument zal is opgenomen in het Kustactieplan 2009 en wordt het betoelaagd met 70 560 euro. Er zijn wel een aantal voorwaarden waaraan moet voldaan worden, zoals het voorleggen van een duidelijk financieringsplan aan de stuurgroep van het Kust Actie Plan III.

donderdag 9 oktober 2008
Brugge Stadsschouwburg
Vlamingstraat 29
Filip Jordens
Concert van Brel-vertolker Jordens
www.cultuurcentrumbrugge.be

donderdag 9 oktober 2008
Leiden - Leidse Schouwburg
Première L'Esprit de Jacques
met Bruno Brel en Micheline Van Hautem
Programma waarmee de neef van Jacques, samen met de Vlaamse chansonniere Micheline (bekend van Mich en Scène). Micheline Van Hautem is een van de beste en meest expressieve zangeressen, Micheline Van Hautem draagt Brel in het hart. Toen ze eind jaren '90 van Gent naar New York verhuisde, profileerde ze zich in de eerste plaats met liedjes van Brel en Piaf. In 2001 nam ze met haar groep Mich en Scene de cd Songs of Jacques Brel op, een productie die gepaard ging met een uitgebreide theatertournee in Nederland en België en die wereldwijd weerklank vond. De neef van Jacques zingt in dramatisch Frans, met 'de stem van de familie' zoals Micheline het uitdrukt. Zo klonk ook zijn vader Pierre, én zijn oom. Zij zingt in prachtig Nederlands zonder Brelliaans accent. Het programma brengt wat de titel belooft: de nummers worden gebracht in de geest van Jacques Brel, deels solo, deels als duo, ook de enkele liedjes die Micheline en Bruno zelf geschreven hebben. Op de setlist staan ook twee nummers die Brel zelf nooit heeft opgenomen. Eentje daarvan was voor Edith Piaf bestemd, die sterf voor dat Brel het haar kon vragen. Micheline Van Hautem is de eerste vrouw die het zingt.
-----Bekijk Marieke op YouTube
'L'esprit de Jacques' toert tot december door België en Nederland: 10 okt. Geertruidenberg; 11 okt. Purmerend; 12 okt. Zaandam; 17 okt. Hal; 18 okt. Zwevegem; 19 okt. Gent; 24 okt. Heusden-Zolder; 25 okt. Avelgem; 29 okt. Veldhoven; 30 okt. Rijswijk; 31 okt. Zulphen; 1 nov. Laren; 1 nov. Venray; 2 nov. Amsterdam De Kleine Komedie; 4 nov. Menton (F); 6 nov. Oirschot; 7 nov. Almere; 8 nov. Capelle a/d IJsel; 9 nov. Oisterwijk; 11 nov. Nijmegen; 12 nov. Helmond; 13 nov. Rijssen; 14 nov. Lelystad; 15 nov. Someren; 16 nov. Zwijndrecht; 18 nov. Schiedam; 20 nov. Antwerpen; 22 nov. Leopoldsburg; 25 nov. Oudenbosch; 26 nov. Delft; 28 nov. Emerloord; 29 nov. Eindhoven; 30 nov. Zundert; 1 dec. Gronigen; 2 dec. Sittard; 3 dec. Venlo; 4 dec. Apeldoorn; 6 dec. Goirle; 7 dec. Amsterdam De Meervaart; 8 dec. Assen; 9 dec. Heesch; 10 dec. Haarlem.

Jacques Brel Airdrome inaugurated on Hiva Oa in Marquesas Islands

(Tahitipresse) - The 30th anniversary of the death of Belgian singer Jacques Brel was celebrated on Oct. 9 with the inauguration of an airdrome and a museum on the Marquesas island of Hiva Oa, where he is buried in the same cemetery as French painter Paul Gauguin.

The ceremonies also included the baptism of "Mokohé", the newly opened Hiva Oa Flying Club's first plane, a twin-motor named after a Marquesan frigate. The plane is on exhibit in the Jacques Brel Museum that also includes "Jojo", the singer's first plane, which has been completely restored to its original state.

The events underscored the important impact Brel had among the people of the Marquesas Islands, French Polynesia's northernmost archipelago with a 2007 population of 8,632. He was known there as the singing flyer, who carried out many humanitarian flights for people requiring hospital treatment as well as postal flights among the islands.

Among the VIP guests present for the anniversary celebration events were Brel's widow, Thérèse Brel, French Overseas State Secretary Yves Jégo, French Polynesia President Gaston Tong Sang, French National Assembly Deputy Bruno Sandras of Tahiti, Tong Sang government cabinet ministers and representatives from the French Polynesia Assembly.

The inauguration of the Jacques Brel Airdrome fulfilled a dream of the "celebrated French "chanteur" best known for the sad songs he wrote about people who were unfulfilled in love and live", the Economist magazine wrote on Oct. 4. "He was a romantic figure, a drinker and a smoker who died of lung cancer at the age of 49 and was buried in (French) Polynesia within a few yards of Paul Gauguin's grave."

Mrs. Brel, friends of the singer and personalities from Tahiti and France visited the Atuona cemetery on Oct. 9 to place flower leis and wreaths on Brel's gravesite. For Mrs. Brel, this was an emotional event because it was the first time she had ever visited the Marquesas Islands, which her husband also made famous with his song, "Aux Marquises".

The Oct. 9 ceremonies on Hiva Oa were the latest in a series of events linked to the 30th anniversary of Brel's death. Earlier in the week, Sotheby's in Paris auctioned the manuscript of "Amsterdam", one of Brel's best-known songs. It was part of a "remarkably comprehensive sale of Brel's manuscripts, recordings, photographs and personal belongings, which include his pilots' license, his wallet and his pipe," the Economist reported on its Internet Web site.

"Sotheby's refuses to identify the seller, but it is clearly an intimate of Brel's who believed that his reputation would last a lot longer than that of an ephemeral pop singer," the magazine added.

Elsewhere in Paris, Brel's second plane, a Wassmer 421, was placed on exhibit along the Champs Elysées between the "Rond Point Marcel Dassault" and the "place de la Concorde" as part of the 100th anniversary of the French aerospace industry.

The plane built out of wood and canvas was put on display from Oct. 4-12 next to a GIE Tahiti Tourisme booth set up on white sand base, like a Tahitian atoll on one of the world's most beautiful avenues.

The traditional Tahitian dancing and singing groups "Show Tahiti Nui" and "Te oko o te fenua Enana" from the Marquesas Islands performed in front of the Tahiti Tourisme stand.

The private French television network, TF1, provided daily coverage from Tahiti, particularly from Hiva Oa, for its 1 pm news program, starting on Oct. 6. The GIE Tahiti Tourisme was part of a partnership operation that provided a very big budget to cover the cost of bringing some big names in French television and print journalism to the Marquesas Islands.

They included Patrick Poivre d'Arvor, the former TF1 anchorman for the daily 8 pm news program; Patrice Pelé of France 2, a public network; Frédéric Beniada of France Info; Max Armanet of the daily newspaper Libération and Thierry Chesnot of SIPA, an independent French photo agency.


vrijdag 10 oktober 2008 - 13h00
TF1 (Franse Nat. TV)
Hommage: Les manuscrits de Jacques Brel valent de l'or
Hommage : Les dernières chansons de Jacques Brel
Carnet de route : Fatu Hiva, l'ile la plus isolée des Marquises


zondag 12 oktober 2008
Overveen - Tides Duinlust
Duinlustweg 16
Jacques Brel luch
De gerenommeerde Michelin ster kok Moshik Roth maakt een Brel lunch. Gelijktijdig is er een expositie van 30 exclusieve foto’s van Jacques Brel van de hand van de Franse top-fotograaf Jean Pierre Leloir. De tentoonstelling is ook op werkdagen maar ook op zondagen tot en met 21 december 2008 geopend voor publiek. Tel. 023 5100651 of email: info@thetides.nl


zaterdag 18 oktober 2008 - 15h35
Arte TV
Hommage Jacques Brel
(Belgie RTBF, 2003, 92mn)
Regie: Serge Dzwonek


zondag 19 oktober 2008
Overveen - Tides Duinlust
Duinlustweg 16
Jacques Brel luch
De gerenommeerde Michelin ster kok Moshik Roth maakt een Brel lunch. Gelijktijdig is er een expositie van 30 exclusieve foto’s van Jacques Brel van de hand van de Franse top-fotograaf Jean Pierre Leloir. De tentoonstelling is ook op werkdagen maar ook op zondagen tot en met 21 december 2008 geopend voor publiek. Tel. 023 5100651 of email: info@thetides.nl


zondag 26 oktober 2008
Overveen - Tides Duinlust
Duinlustweg 16
Jacques Brel luch
De gerenommeerde Michelin ster kok Moshik Roth maakt een Brel lunch. Gelijktijdig is er een expositie van 30 exclusieve foto’s van Jacques Brel van de hand van de Franse top-fotograaf Jean Pierre Leloir. De tentoonstelling is ook op werkdagen maar ook op zondagen tot en met 21 december 2008 geopend voor publiek. Tel. 023 5100651 of email: info@thetides.nl


Koop deze biografie nu on-line: klik op het plaatje!De Brel-biografie speelt zich af in een nog inspirerend Amsterdam. Het zou een gedenkwaardige dag zijn, die 20ste februari 1963. Na afloop vn een optreden in Marcanti aan de Jan van Galenstraat ging Brel met zijn vertaler Ernst van Altena aan de zwier op de Wallen .Brel had een voorkeur voor tenten die Van Altena liever vermijdde. Het kon Brel niet vreemd genoeg zijn

Ernst van Altena vond het beeld dat Brel in zijn Amsterdam neerzette alles behalve representatief voor onze hoofdstad. Niet meer dan een fragmentopname van een avondje Amsterdam. Inplaats van de vlak bij zijn Americain Hotel gelegen societeit De Kring zwalkte Brel liever door de toen nog levendige Amsterdamse binnenstad.

Het is geen geheim dat Brel veel Inspiratie opdeed in de kroegen waar hij na optredens tot in de kleine uurtjes rondhing. Hij genoot van de verhalen die onbekenden hem er vertelden en die hij verwerkte in zijn liedjes.

De verscheurdde klank van die ranzige accordeon (accordéon rance) kan dan niets anders dan de accordeon van Bolle Jan, de vader van René Froger zijn geweest.

Voor RTVNH haalde Froger herinneringen op aan het bezoek van Brel in de roemruchte artiestenkroeg De Kuil. De tent waar Johnny Jordaan negen jaar lang had gezongen.

Een historische kroeg ook, stammend van direct na de grote stadsbrand van Amsterdam in 1452. Met een eerste officiele vermelding "daags na Mariahemelvaart (16 augustus) 1534".

Het "vierde eeuwfeest" van De Kuil vierde men in 1934 met een boottocht op de Sonja. De avond dat Brel de kroeg bezocht, speelde pa Froger er, die in meer volkse kringen furore maakte met zijn "Vieze Verzen", liedjes op het randje van wat de burgertrutten genre Cohen cs. als fatsoenlijk beschouwde. Natuurlijk was het pure poezie. Zelfs Gerard Reve kon een puntje zuigen aan Frogers literaire kwaliteiten. Froger schreef sublieme tijdloze teksten als "d'r was een meissie uit Naarden, die had een grote behaarde...". En verkocht de meeste platen die ooit iemand in Holland had verkocht. Alhoewel de Top40 zichzelf te goed achtte om "dit soort werk" op te nemen.


Brelnacht op Amsterdamse A1 kabel

Reclame MokumTV's BreluitzendingOok MokumTV ging 40 jaar nadat Brel en Jan Froger er elkaar troffen, weer terug naar De Kuil. Bolle Jan en Brel bleken zelfs nog een duet te hebben zongen, met hoogstwaarschijnlijk Mien Froger als derde stem. Een sterk verhaal? Het kan het best zijn dat Brel in zijn beste Vlaams uit volle borst heeft meegzongen met het "en nu allemaal" repertoire van het echtpaar Froger. En ongetwijfeld zal hebben genoten van juweeltjes als De Kristalwals en Heimweh naar Mokum. Want al haalde de liefhebbers van "betere cultuur" er hun neus voor op, het echtpaar Froger had naast het feestrepertoire ook chansons van grote klasse.

Voorafgaande aan de uitzending met Jan Froger ging op zaterdag 11 oktober 2003 tijdens de Brelnacht van MokumTV de documentaire Brel's Amsterdam aan de hand van de biografie van Mohamed el-Fers in premiere.

Brel die via het raam de auto van Van Altena verlaat omdat het slot van de deur was bevroren, de scheldkannonade toen hij door de VRPO in een eetcafë in het Noord Hollandse Bergen stond gerpogrammeerd.

De gesprekken die El-Fers met Brel-vertaler Ernst van Altena (1933-1999) had over Brel vormen de ruggegraat van het boek. Gesprekken die overigens zonder bronvermelding ook door latere Brel-biograven worden aangehaald, zelfs in Nederland, zoals in het werk van René Seghers.


Zingende non het grote voorbeeld voor Brel?

Op de Brelblog verscheen een bericht over de Brel-special van Jacques Klöters met bovengenoemde Seghers. Klöters had opnieuw een primeur, na de film die van Brel was gemaakt tijdens de opnamen van het Nederlandstalige 'Mijn Vlakke Land" (Le Plat Pays) kwam hij met de primeur dat Brel bij zijn eerste optreden in Nederland in het voorprogramma van de Belgische zingende non Sœur Sourire (Zuster Glimlach) had gestaan. Op de radio schalde Dominique -nique -nique s'en allait tout simplement, Routier, pauvre et chantant. En tous chemins, en tous lieux, Il ne parle que du Bon Dieu, Il ne parle que du Bon Dieu.

Brelkenner Zegers vergeleek het werk van de vroege Brel met dat van de Belgische non, die van grote invloed op Brel zou zijn geweest. Dit was echt nieuws. Al was bekend dat Brel toen hij begon spottend ‘De eerwaarde Brel’ werd genoemd, omdat de katholieke jeugdbeweging waar hij ooit begon met zingen toen nog een stempel drukte op zijn liedjes. Maar dat Sœur Sourire hierbij betrokken was geweest, dat wist zelfs Olivier Todd niet!

Stond het fout in de eerdere Brel biografievan El-Fers?, Die vermelde dat Brel in 1954 voor het eerst optrad in Amsterdam. Niet met een zingende non, maar met de Franse zangeres Souris. Souris en Brel vormden voorprogramma van Pierre Dudan in het Nieuwe de la Mar.

De zingende non Sœur Sourire scoorde haar wereldhitt pas negen jaar na het eerste optreden van Brel in Amsterdam. Ze zou pas in 1967 voor het eerst buiten de kloostermuren optreden. Het kan natuurlijk zijn dat Jacques Klöters de namen Sourire en Souris verwisselde, maar hoe zit het dan met de invloed van de zingende non op het vroege werk van Brel?


Mokums haventje met een dood hondje

Ne me quitte pas zou over de dood van het hondje van moeder Brel gaan. En in Amsterdam bezingt Brel de haven van Antwerpen. Maar is dit zo?

Het gerucht dat Amsterdam over Antwerpen zou gaan danken we aan wijlen Ernst van Altena. Die bekritiseerde Brel om dit nummer. Voor Ernst van Altena was het veel te weinig "typisch" Mokums. De vertaler miste de sfeer van kroegen als 'Het Mandje" en liet weten dat hij het "zo niet kon vertalen!" Dan zou hij zich onder de Hollanders belachelijk maken. Ernst vond dat die haven wat hem betrof, net zogoed "de haven van Antwerpen of Hamburg had kunnen zijn". Brel vond het prima als Ernst meer Mokum in zin vertaling zou brengen. Zo ging het al vanaf het begin van zijn loopbaan als zanger/songwriter.

Later zou Brel in een radio-interview, maar ook tegen Johan Anthierens verklaren, dat het gaat om de sfeer van de haven. Je verteld een verhaaltje over wat je kort daarvoor hebt meegemaakt. Voor het publiek maakt het geen moer uit of die haven nou aan deze of gene kant van de oceaam zou liggen. En dat hij best de haven van 'Anvers' of zelfs 'Antwerpen' had willen zingen, als dat ritmisch bij de melodie zou passen. Maar Dans le port d'Anvers dat bekt niet. Brel zelf lag er niet wakker van: "Et Amsterdam, maintenant ils croient tous que c'est en Belgique.

Daarna haalde Brel steeds hetzelfde geintje uit. Als hij in een havenstad optrad, beweerde hij zonder met de ogen te blikken dat Amsterdam eigenlijk over Hamburg ging. Of Marseille. Of Antwerpen en Istanbul. Elke havenstad kwam in aanmerking, behalve Amsterdam. De stad waar hij het nummer schreef na afloop van een optreden in Marcanti aan de Jan van Galenstraat.

Amsterdam is voor velen het hoogtepunt van het gefilmde afscheidsconcert in het l'Olympia '66. Arnold Rypens in het programma Rang 1 (Radio 1 oktober 1998): "Die zwetende Brel die zoals steeds weer tot het uiterste gaat, geen fascinerender vertoon van ongebreidelde energie. Niemand binnen de francofone variétéwereld en zelfs ver daarbuiten weet zich zo te smijten. Als Bécaud Monsieur 100.000 Volt zou zijn, dan was Brel in zijn Amsterdam een kerncentrale vlak voor de melt down." Telkens zong hij het alsof het de laatste keer kon zijn. "Zo'n liter zweet verloor hij bij ieder optreden heeft iemand eens uitgerekend." Brel heeft 71 tournees gemaakt en stond meer dan 300 keer per jaar op het podium. Hij moet er een volle stookolietank aan zweet mee hebben kunnen vullen.

Brel en Amsterdam. De plaat is nooit in een studio opgenomen. Zowel op de lp als de single stond een live-opname van het nummer.

tante leen in londenBolle Jan Froger moet overigens, net als de door Brel bezongen zeemannen ook behoorlijk tekeer zijn gegaan. Scheurt z'n trekorgel finaal aan flarden: "Jusqu'a ce que tout à coup l'accordéon expire" (Tot met een klap de accordeon het begeeft).

Brel en Amsterdam, da's toch effe wat anders als Brel en België. Bezingt hij in Brussel de tralala van vroeger, in Amsterdam bezingt hij eigenlijk nietede haven maar een avondje in De Kuil aan de Oudebrugsteeg.

De Fransen kozen zijn chanson Ne me quitte pas uit tot het mooiste lied van de eeuw, boven John Lennon's Imagine. Dochter France noemde Amsterdam haar favoriete chanson.

MokumTV pakt vet uit in het 25ste sterfjaar van Jacques Brel. Dit kroonjaar ging van start in de vroege ochtend van 1 januari. Om 1 uur tot 5 uur in de ochtend de marathonuitzending "Laat me niet alleen", de eerste van een aantal Brel-specials welke MokumTV in 2003 uitzend. Met als hoogtepunt rond zijn sterfdatum de Brelnacht met de documentaire over Brel's Amsterdam, gemaakt door Brel-biograaf Mohamed el-Fers (zijn boek Jacques Brel is nu on-line te bestellen - in Nederland ISBN 90 5330 371 5, Belgie ISBN: 90 5466 523 8).

Natuurlijk brengen we ook een bezoek aan de opening van de grote Brusselse Brel-tentoonstelling, en wel in aanwezigheid van de weduwe Miche en dochter France Brel.

Amsterdam

... Dans le port d'Amsterdam
Y a des marins qui chantent
Les rêves qui les hantent
Au large d'Amsterdam
Dans le port d'Amsterdam
Y a des marins qui dorment
Comme des oriflammes
Le long des berges mornes
Dans le port d'Amsterdam
Y a des marins qui meurent
Pleins de bière et de drames
Aux premières lueurs
Mais dans le port d'Amsterdam
Y a des marins qui naissent
Dans la chaleur épaisse
Des langueurs océanes

Dans le port d'Amsterdam
Y a des marins qui mangent
Sur des nappes trop blanches
Des poissons ruisselants
Ils vous montrent des dents
A croquer la fortune
A décroisser la lune
A bouffer des haubans
Et ça sent la morue
Jusque dans le coeur des frites
Que leurs grosses mains invitent
A revenir en plus
Puis se lèvent en riant
Dans un bruit de tempête
Referment leur braguette
Et sortent en rotant

Dans le port d'Amsterdam
Y a des marins qui dansent
En se frottant la panse
Sur la panse des femmes
Et ils tournent et ils dansent
Comme des soleils crachés
Dans le son déchiré
D'un accordéon rance
Ils se tordent le cou
Pour mieux s'entendre rire
Jusqu'a ce que tout à coup
L'accordéon expire
Alors le geste grave
Alors le regard fier
Ils ramènent leur batave
Jusqu'en pleine lumière

Dans le port d'Amsterdam
Y a des marins qui boivent
Et qui boivent et reboivent
Et qui reboivent encore
Ils boivent à la santé
Des putains d'Amsterdam
De Hambourg ou d'ailleurs
Enfin ils boivent aux dames
Qui leur donnent leur joli corps
Qui leur donnent leur vertu
Pour une pièce en or
Et quand ils ont bien bu
Se plantent le nez au ciel
Se mouchent dans les étoiles
Et ils pissent comme je pleure
Sur les femmes infidèles
Dans le port d'Amsterdam
Dans le port d'Amsterdam...

...In de haven van Amsterdam
zijn er zeelui die zingen
over dromen die hun achtervolgen
als ze weg zijn uit Amsterdam
In de Amsterdamse haven
Heb je zeelui die slapen
als gevallen wimpels
langs de trieste kades
In de Amsterdamse haven
Heb je zeelui die
in het eerste ochtendgloren sterven
Vol van bier en drama's
Maar in de Amsterdamse haven
Heb je zeelui die geboren worden
In de zwoele warmte
van de wiegende oceaan

In de Amsterdamse haven
Heb je zeelui die
aan te witte tafellakens
nog druipende vissen vreten
Ze laten hun tanden zien
waarmee ze hun fortuin kraken
en de maan afhaken
en het scheepswant verslinden
en het smaakt naar kabeljouw
Tot in de frieten
die ze met grote handen
steeds weer laten aanrukken
dan staan ze lachend op
In een stromgedruis
Knopen hun gulp weer dicht
en lopen boerend naar buiten

In de Amsterdamse haven
heb je zeelui die dansen
en hun buik wrijven
tegen die van de vrouwen
En ze draaien en dansen
Als tollende zonnen
op de verscheurde klank
van een ranzige accordeon
en ze strekken hun nek
om zichzelf te horen lachen
tot met een klap
de accordeon het begeeft
dan leiden ze met plechtig gebaar
en trotse blik
hun knappe Bataafse
terug naar het volle licht

In de Amsterdamse haven
zijn er zeelui die drinken
die drinken en nog meer drinken
en door blijven drinken
op de gezondheid
van de hoeren van Amsterdam
van Hamburg en overal
kortom op de dames
die hun mooie lijf schenken
en hun deugd
voor een goudstuk
en als ze goed zat zijn
snuiten ze hun neus in de lucht
vliegen zelf naar de sterren
En ze pissen zoals ik jank
Over de ontrouw van de vrouwen
In de Amsterdamse haven
In de Amsterdamse haven.

MokumTV ondertiteling

De gitaaraccoorden en Nederlandse bewerking van Amsterdam.


CRITICI EN DE BREL-BIOGRAFIE

Brel door Mohamed e-Fers, uitgeverij Mets en SchiltHier wat meningen over de Brel-biografie van Mohamed el-Fers, tevens verantwoordelijk voor de invulling van Brel-jaar 2003 bij MokumTV.

NRC HANDELSBLAD
Mohamed el-Fers´ Brel ... is het alleen al waard om gelezen te worden omwille van de hilarische reconstructie van Brels laatste optreden in Nederland.

MUZIEKKRANT OOR
Dit Brelverhaal is goed gedocumenteerd en het leest als een trein. El-Fers is gefascineerd door Brels geschop tegen zere benen en is ongetwijfeld ook een groot liefhebber van diens muziek.

OPSCENE
De kwaliteit van dit boekje staat boven elke kritiek. De manier waarop El-Fers de jeugd en de carrière van Brel schildert doet ademloos lezen. Goed gekozen informatie wordt telkens als een stukje van een grote puzzel gepresenteerd. Zo ontstaat langzaam een duidelijk beeld van deze rasartiest.

HET PAROOL
Mijn aardigste boekje van het afgelopen jaar is Jacques Brel van de Nederlandse schrijver Mohamed El-Fers...een fascinerende mini-biografie van de flamingant die hij niet was...

TROUW
El-Fers schrijft met plezier en hartstocht over Jacques Brel en je leest zijn boek in gestrekte ganzepas door.

DE STAATSKRANT
Ondanks het essay van Johan Anthierens is en blijft ´Brel´ van Mohamed el-Fers tot op heden de enig echte Brel-biografie in de Nederlandse taal. Gaat De passie en de pijn op de eerste plaats over Anthierens zelf, Brel van El-Fers is onmisbaar als u enige kennis over deze Vlaamse zanger wilt opdoen.

VRIJ NEDERLAND
De beginnende Brel-liefhebber die een biografie zoekt kan beter terecht bij Brel van Mohamed el-Fers...het is, anders dan het boek van Anthierens, mooi geïllustreerd. El-Fers is geen literaire stuntvlieger als Anthierens, maar schrijft buitengewoon helder en prettig, geeft de hoofdlijnen van Brels leven en maakt veel werk van Brels verhouding met Nederland.

Bestel Brel van Mohamed el-Fers nu on-line
Nederland ISBN 90 5330 371 5
Belgie ISBN: 9054665238


BREL JAAR 2003
25ste jaar van het verdwijnen van de zanger

AMSTERDAM NL
31 december 2002 - 19.00 uur- 22.30 uur
MokumTV Breljaar 2003 deel I
Brel-lezing door Brelbiograaf Mohamed el-Fers en opening tentoonstelling samengesteld door Murat Kirbacoglu (tot zondag 5 januari 2003) van o.a. Nederlandse Brel-affiches in Turks Huis. Lees het verslag in het Nederlands - Turks/Türkçe

BRUSSEL B
vanaf 31 december 2002 tot 22 februari 2003:
"Een avond op tournee met Brel". Alle dagen behalve op maandag en feestdagen van 10 tot 17 uur (laatste toegang) bij de Stichting Jacques Brel
Oud-korenhuisplein 11 - 1000 Brussel
Reservatie: +32 (0) 2.511.10.20
website: www.jacquesbrel.be
Prijs € 5

TV AMSTERDAM NL
1 januari 2003 - 01.00 uur-10.00 uur
MokumTV Breljaar 2003 deel II
AMSTERDAM (MokumTV Salto At1) opening Brel-jaar met marathon tv uitzending van interviews en chansons die begint om 1 uur nieuwjaarsnacht tot 10 uur 's ochtends. Alleen bij Salto op de kabel in Amsterdam.

LEZING ISTANBUL TR
6 januari 2003 20.00 uur
Brel in Istanbul, Brellezing in de Hoca Ahmed Yesevi Vakfi Kültür Merkezi (bij de Küçük Ayasofya - Kadirga Sultanahmet) door Brelbiograaf Mohamed el-Fers.

TV AMSTERDAM NL
13 januari 2003 - 19.00 uur
MokumTV Breljaar 2003 deel III
AMSTERDAM (MokumTV Salto At1) Hoogtepunten uit de marathon tv uitzending van Brel. Hij zingt geheel in het Nederlands "Marieke". Verder Rosa, Bruxelles, Le Moribond, Les Fenêtres en Mathilde. Gratis op de kabel in Amsterdam.

RADIO 5 DOLCE VITA NL
29 januari 2003 - 9.30 uur
Het Radio 5 programma Dolce Vita heeft een Jacques Brel-special met medewerking van Liesbeth List, Mohamed el-Fers, René Zwaap en David Vos.

RADIO GELDERLAND NL
24 februari 2003 - 10.00 uur
Radio Gelderland Dubbeluur met Jacques Brel-special met Liesbeth List en Mohamed El-Fers.

TV NEDERLAND 1
Vrijdag 28 februari 2003
Andermans Veren toont uniek in 1963 door de fotograaf en cineast Hans van den Busken opgenomen beeldmateriaal van Jacques Brel tijdens de repetities en opnamen van zijn Chansons in het Nederlands, opgenomen in Brel's woonplaats Brussel. Voorafgaande aan de eerste vertoning besteed ook de KRO in het programma Nederland komt thuis aandacht aan deze unieke Brel-opnamen. Herhaling Andermans Veren op donderdag 6 maart en 19 juli 2003.

TV AMSTERDAM NL
10 maart 2003 - 19.00 uur
MokumTV Breljaar 2003 deel IV
AMSTERDAM (MokumTV Salto At1)
Interview met acteur Rob van de Meeberg en regisseur Marcel Sijm over het stuk 'In de schaduw van Brel' (zie 21 maart).

SHOW AMSTERDAM NL
Zondag 16 maart 2003 - 20.15 uur
Ode aan Jacques Brel
Nieuwe de la Mar theater
De Ode aan Jacques Brel wordt gepresenteert door Job Schuring met Rolinha Kross, Liesbeth List, Philippe Elan, David Vos, Della Bosiers, Ben van der Linden, Maarten van Roozendaal, Johan Hoogeboom, Wende Snijders, Ruthger Laan Orkest, Jenny Arean, Nard Reijnders Consort, Johan Verminnen, Arie Cupé, Hessel van der Wal, Rob van de Meeberg, Vera Mann, Joke Bruijs en orkest onder leiding van Martin van Dijk. Reserveren (+31-(0)20) 5305301. info: www.theaterbellevue.nl

CULT VILLEFRANCHE F
16 en 17 maart, Première Vague du livre à Villefranche, ontmoeting tussen auters en hun lezers, georganiseerd door l’Office de tourisme, l’Office Culturel en l’Académie et la Médiathèque met de als Maddly Bamy-Brel aangekondigde laatste liefde van Jacques. Salle des Echevins, Villefranche.

CULT EINDHOVEN NL
Woensdag 19 maart, 20.30 uur literaire avond Jacques Brel in café Kraay en Balder, Strijpsestraat 79, Eindhoven.

CULT BRUSSEL B
Donderdag 20 maart 2003
Uitsluitend voor de pers om 11.00 uur opening tentoonstelling ‘Brel le droit de rêver’ (Brel het recht om te dromen), Rue de l’Ecuyer/Schildknaapstraat 50 te Brussel. Mme Miche Brel en dochter France Brel zijn daar aanwezig. De pers kon van 13-14.30 uur ook de nog in aanbouw zijnde expositie “Bruxelles en scène’ in de Galeries Royales Saint-Hubert voorbezichtigen, aldaar was tevens een staand buffet, dwz. een pint en een zak friet. Van 14.30-16.00 uur werden rondleidingen met gids door de stad aangeboden ‘In de voetsporen van Brel’. 's Avonds was er een voorstelling van het Brel-ballet van van Maurice Béjart in aanwezigheid van de weduwe Miche Brel.

SHOW AMSTERDAM NL
vanaf 21 tot 29 maart 2003 (beh. zondag en maandag) - 20.15 uur
Theater Bellevue, Leidsekade 90, Amsterdam.
In de schaduw van Jacques Brel.
Theatraal concert rondom Jacques Brel. Jojo, chauffeur en vriend van Jacques Brel, probeert er achter te komen wie Brel eigenlijk is. Hij doet dat via zijn liederen en zijn herinneringen aan hem. Een fan van Brel, muziektherapeute van beroep, helpt hem. Met Rob van de Meeberg en Vera Mann. Muzikale leiding Marcel van Dijk, accordeon/bas: Christiaan. Geschreven door Lars Boom, regie Marcel Sijm, productie Evert de Vries,
Reserveren (+31-(0)20) 5305301. Prijs € 10 info .Fragmenten uit deze voorstelling werden door MokumTV uitgezonden..

RADIO 1 MET HET OOG OP MORGEN NL
Zaterdag 22 maart 2003 23.00 uur
Aandacht voor Jacques Brel met Mohamed El-Fers (uitgesteld vanwege de aanval USA en Engeland op Irak)..

EXPO BRUSSEL B
vanaf 22 maart 2003 - 17 januari 2004
Het recht om te dromen, tentoonstelling van 3.000 m2 ingericht door Stan Colders (Nexus Creative People) naar een idee van France Brel. Je hebt wel een paar uur nodig om alles te zien en horen. Alle dagen, behalve feestdagen van 9.30 tot 20.30 uur (laatste toegang) in de Rue de l’Ecuyer/Schildknaapstraat 50, 1000 Brussel. Reservatie verplicht: +32(0)70 22 30 13 of www.jacquesbrel.be
Prijs € 8

BUFFET KNOKKE-LE-ZOUTE B
vanaf 22 maart 2003
Gatronomische Brel-wandelingen op woe-, don-, vrij- en zaterdagen. www.viktor-medina.be
€ 135,-/110 ex. BTW.

TV AMSTERDAM NL
Maandag 24 maart 2003 19.00 uur
MokumTV Breljaar 2003 deel V
Verslag van de opening van de Brel-tentoonstelling in Brussel (France Brel legt uit waarop er geen enkele foto van Brels laatste liefde Maddly Bamy te zien is, Stan Colders van Nexus over de inrichting van de tentoonstelling) en de div. theatervoorstellingen in Amsterdam. Bij MokumTV op de Amsterdamse kabel.

CULT BRUSSEL B
Van april tot oktober 2003
In de voetsporen van Brel.
zondag 18 mei en 21 september in het Nederlands, zondag 6 april,4 mei,1 juni, 6 juli, 31 augustus en 5 oktober in het Frans.
Start om 14.30 uur aan de voet van het Don Quichotte-monument, Spanjeplein - duur 2, 5 uur - Prijs €: 10, consumptie inbegrepen - Babbelparcours Tel.:+32(0)2 673 18 35 - e-mail: busbavard@skynet.be - www.busbavard.be

TV TERZAKE B2
donderdag 3 april 2003
In dit Canvas-programma op de Vlaamste TV2 aandacht voor Brel met de Belgische zanger Flip Jordens en Brel-accordeonist Jean Corti.

TV NETWERK NL1
vrijdag 4 april 2003
In KRO's Netwerk aandacht voor Brel met France Brel, Liesbeth List en fragment van het filmpje dat List en Brel maakten voor de KRO. Opvallend detail: Netwerk stelt precies dezelfde vraag aan France Brel die een week eerder door MokumTV werd gesteld: waarom geen enkele foto van de vrouw waarmee papa zijn laatste jaren deelde en in wienst armen hij stierf.

RADIO BusinessNieuws Radio NL
zaterdag 5 april 2003 - 13 uur
Interview in het kunstprogramma Een Hele Kunst met Micheline van Hautem van de groep Mich en Scene (ze zingen Brel). Herhaling op zondag van 10.00 tot
10.30 uur (zie www.bn.nl)

RADIO VPRO 747 AM NL
zaterdag 19 april 2003 .- 0.02 uur
Night train met onaangekondigde herhaling van een Brel-covers special die eerder werd uitgezonden op zaterdag 27 apr 2002 .

TV VPRO NL3
zondag 20 april 2003 - 11.00 uur 's ochtends
Brel in Bergen N.H.
Vpro-gids met coverstory van Brel-biograaf Mohamed el-Fers.Op Paasochtend de hervonden tapes van het complete Brel-concert (54 minuten en 29 seconden) in Het Huis met de Pilaren te Bergen N.H.

De banden lagen 38 jaar onopgemerkt te verstoffen in het archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, verstopt in een oud kaartsysteem.

Eind 2002 werd de band teruggevonden. Een vondst van historisch belang omdat er - zeker op beeld - maar weinig complete concertopnamen van Brel bewaard zijn gebleven.

In Vpro-gids deze week een coverstory van Brel-biograaf Mohamed el-Fers. KIJK EN LUISTER NAAR DIT CONCERT

SHOW UKKEL B
3 mei 2003
Bruno Brel zingt de liederen van oom Jacques

TV VRT B
3 en 4 mei 2003
Na de magistrale opening van het Brel-jaar 2003 bij de lokale Amsterdamse zender MokumTV toont op de vooravond van de Nederlandse dodenherdenking ook de Vlaamse televisie aandacht aan dit Brel-jaar. Wel in het VRT programma Vlaanderen Vakantieland

SHOW BRUSSEL B
10 mei 2003
In Forest National zingt Bruno Brel zingt de liederen van oom Jacques

EXPO BRUSSEL B
Van 20 mei tot 7 september 2003
Tentoonstelling Zijn Vlakke Land in het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal, alle dagen behalve maandag, van 10 tot 18 uur
Belgisch Centrum van het Beeldverhaal
Zandstraat 20, 1000 Brussel.
Brels “vlakke land” zoals striptekenaars het hebben uitgebeeld. met stripwerken van auteurs als Johan De Moor, Erwin Sels, Willy Vandersteen en zijn Studio, Jean-Claude Servais, François Walthéry e.a.
Inlichtingen: + 32(0)2 219 19 80
e-mail: visit@cbbd.be
Prijs € 6,20

SHOW HELMOND NL
30 mei 2003
Bruno Brel zingt de liederen van oom Jacques

CULT BRUSSEL B
van juni tot september 2003
Een avond in Brussel met Jacques Brel. Avondlijke fietstocht door Brussel, op de tonen van Brels muziek. Op zaterdag 7 juni, 5 juli, 2 augustus en 6 september om 20.30 uur in het Nederlands en om 21 uur in het Frans - duur van het traject: ongeveer 3,5 uur - Prijs: € 8 + € 6 huur fiets - reserveren wenselijk - mogelijkheid voor groepstochten op aanvraag. - Pro Velo Tel.: +32(0)2 502 73 55 e-mail: velotourisme@provelo.org - www.provelo.org

SHOW BRUSSEL B
20 en 21 juni 2003
(tijdens de muziekfeesten)
Een mix van kleinkunsttheater en modern cabaret door acht opkomende artiesten uit de Franstalige diaspora met liedjes van Jacques Brel als uitgangspunt, aan elkaar gepraat door Bruno Coppens in het Théâtre de la Place des Martyrs, Maartelaarsplein 22, 1000 Brussel
Prijs: 6 euro
Inlichtingen: +32(0)2 223 32 08

BOEK ROESELARE B
AMSTERDAM NL
2 juli 2003
Brel - Mohamed el-FersStart verkoop geheel herziene uitgebreide Brelbiografie met disco- en filmografie, met op kunstdrukpapier de unieke foto's die Hans van den Busken in 1963 maakte tijdens de opname van de Nederlandstalige Brel-chansons. In België bij Roularta Books (Knack Trends), in Nederland bij het gerenommeerde uitgevershuis Mets & Schilt. Prijs 16 euro

SHOW SCHAARBEEK B
4 juli 2003 om 22 uur te Schaarbeek, Brussel op het Janblinne de Meuxplein projectie van concert van Knokke. Gratis.

RADIO BusinessNieuws Radio NL
5 en 6 juli 2003 om 13 uur interview met Brel-biograaf Mohamed el-Fers in het kunst- en cultuurprogramma van Linda Vosjan bij BusinessNieuws Radio. Herhaling op zondag van 10.00 tot 10.30 uur

FILM ANDERLECHT B
5 juli 2003 te Anderlecht projectie van concert van Knokke. Gratis.

FILM UKKEL B
6 juli 2003 om 22 uur te Ukkel in het openluchttheater van het Wolvendaelpark (bij regen in Cultureel Centrum) projectie van concert van Knokke

TV AMSTERDAM NL
7/8/10 juli 2003
MokumTV Breljaar 2003. Veel MokumTV op de Amsterdamse kabel.

TV NEDERLAND 1
19 juli 2003
Hans van den Busken filmt Brel - foto Jean Guyaux Herhaling (van 28 februari j.l.) van
Andermans Veren met uniek in 1963 door de fotograaf en cineast Hans van den Busken opgenomen beeldmateriaal van Jacques Brel tijdens de repetities en opnamen van zijn Chansons in het Nederlands, opgenomen in Brel's woonplaats Brussel.

CULT BRUSSEL B
iedere zaterdag van 19 juli tot 16 augustus 2003 rond 22.30 uur Muzikaal vuurwerkspektakel op de klanken van Brel in Mini-Europe (soort Madurodam) met 350 schaalmodellen van de bekendste symbolen en monumenten van ons continent.
Mini-Europe, Bruparck, 1020 Brussel (aan de voet van het Atomium). Toegangsprijs voor het park € 11 (onder voorbehoud).
inlichtingen: +32(0)2 474 13 13
www.minieurope.com

RADIO 747 AM NL
18 augustus 2003, 14.45 uur
In Van Gene Zijde in het Vara radioprogamma Punch probeert Brel-biograaf Mohamed el-Fers in de huid van Jacques Brel te kruipen om zo te reconstrueren wat Brel zelf zou vinden van de vieringen rond zijn 25ste sterfdag. De middengolfzender 747 AM (Hilversum 5) is ook in België goed te ontvangen. Bovendien blijven de uitzendingen vier weken lang online beschikbaar.

FILM SCHAARBEEK B
29 augustus 2003 om 21.30 uur te Schaarbeek, Brussel op het Janblinne de Meuxplein projectie van concert in de Olympia - Gratis

FILM ANDERLECHT B
30 augustus 2003 te Anderlecht projectie van concert in de Olympia - Gratis

FILM UKKEL B
31 augustus om 21.30 uur te Ukkel in het openluchttheater van het Wolvendaelpark (bij regen in Cultureel Centrum) projectie van concert in de Olympia - Gratis

TV AMSTERDAM NL
11 september 2003 om 19.00 en 24.00 uur. MokumTV Breljaar 2003. (Onder voorbehoud: interview met Maddly Bamy, laatste liefde van Jacques Brel). Op zaterdag bij MokumTV op de Amsterdamse kabel.

SHOW BRUSSEL B
26 september 2003
Op de Grote Markt van BRUSSEL wordt een podium opgetrokken waar Belgische en internationale artiesten hun eigen vertolking brengen van de liedjes van Brel. Gratis toegang
in het kader van het Feest van de Franse Gemeenschap

SHOW LUIK B
27 september 2003
Zelfde programma als dag eerder in Brussel. e-mail: info@brel-2003.be

SHOW BRUSSEL B
26 en 27 september 2003
Concertentoer in de Brusselse cafés. Gratis evenement met meer dan 50 concerten in een tiental culturele zalen in Brussel. Van 18 tot 24 uur, tel: +32(0)2 675 21 00 - Fax: +32(0)2 673 38 57 e-mail: rallyechantonsfrancais@yahoo.fr

CD INTERNATIONAAL
27 september 2003
Verschijning L'Integrale -25eme Anniversaire. Een koekblik van Universal dat € 179,99 kost en waarin 16 cd's met o.a. vijf nummers die Brel zelf nooit uit heeft willen brengen zitten.

TV TV5 F
vrijdag 3 oktober 2003
22.27-24.14 uur BREL : Le droit de rever.live opgenomen in l'Olympia aan de Rue des Capucines in Parijs, in aanwezigheid van Miche Brel, die kort daarvoor in de foyer de fototentoonmstelling van een vijftiental foto's uit de periode tussen 1958 en 1972 gemaakt door Jean-Pierre Leloir opende. LET OP: ER ZULLEN IN DE LIVEUITZENDING OOK FILMBEELDEN VAN BREL EN BAMY TE ZIEN ZIJN. Hiervan heeft Miche Brel geen weet! Dit programma was een week eerder alleen in Frankrijk te zien bij Antenne 2.

SHOW AMSTERDAM NL
2 t/m 5 oktober 2003
Vier galavoorstellingen speciaal Brel ballet in theater Carré van Maurice Béjart en zijn balletgroep. Premiëre in aanwezigheid van de weduwe Miche Brel. Kaartjes € 15,- t/m € 80,-

RADIO NCRV RADIO 1 NL
zondagnacht 5 oktober 2003
Brel centraal in het programma NachtLicht tussen 01.00 en 06.00 uur (maandagochtend) Citaten uit de Brel-biografie van Mohamed el-Fers, 3 Brelliedjes gezongen door David Vos en gesprekjes met Liesbeth List.

TV RTVNH NL
woensdag 8 oktober 2003
In het journaal van TV NOORD HOLLAND wordt "Bolle Jan" Froger in café De Kuil geinterviewd over de avond in dat Jacques Brel daar binnenstapte. Brel bleek ook nog een nummertje te hebben gezongen, terwijl Froger (de vander van René) hem op de accordeon begeleidde. Naar aanleiding van dit bezoek aan zeemanskroeg De Kuil schreef Brel zijn succesnummer 'Amsterdam'. In hetzelfde item ook een gesprek met Brel-biograaf Mohamed el-Fers.

RADIO RADIO FRANCE F
woensdag 8 oktober 2003
Reportage's van Sébastien Baer van Radio France Info op zoek naar sporen van Brel in Amsterdam. Hij bezoekt o.a. café De Kuil, waar Brel inspiratie vond voor zijn Amsterdam. Met o.a. de weduwe Miche Brel, Brelbiograaf Mohamed el-Fers en de Hollandse Brelvertolkers Maarten van Roozendaal en David Vos.

DONDERDAG
9 OKTOBER 2003
25ste STERFDAG
JACQUES BREL

 • TV KETNET B
  9 oktober 2003
  19.00 Nieuws met Hans van den Busken over zijn unieke foto's in de Brel-biografie van Mohamed el-Fers.

 • TV CANVAS B
  9 oktober 2003
  21.00 uur Histories: "Brel, le flamand" De Vlaamse roots van Brel bij het Vlaamse Canvas.

 • TV TV5 F
  9 oktober 2003
  22.30 uur Knokke 1963 concert opgenomen Jean-Pierre Verhulst,in het Casino van Knokke 1963 met Jacques Brel, Gérard Jouannest (piano), Jean Corti (accordeon), Ricky Garzon (bas) en Robert Sola (drums). Verder Brel Parle, een interview met Henry Lemaire (april 1971 na beeindiging van Brels eerste film Franz).

 • TV CANVAS B
  9 oktober 2003
  22.55 uur Jacques Brel live in Marcanti, Amsterdam. Registratie uit 1963 van AVRO nu bij Canvas. Brel zingt o.a. Les prenoms de Paris, Rosa, Madeleine, Les Biches, Les Bourgeois, Le Moribond, Les Flamandes, Ne me quitte pas en La valse à mille temps.

 • TV TV5 F
  9 oktober 2003
  23.30 uur Een 17 minuten durende film van Jacques Pierre uit 1962: een avond in Saint-Germain-des-Près met Jacques Brel.

 • TV RTL4 NL
  9 oktober 2003
  Brel-special van het Barend en Van Dorp redactieteam, waarin artiesten over de invloed van Brel op hun werk praten. Met o.a. Huub van der Lubbe (De Dijk) en Lau Tse (The Scene).

 • SHOW AMSTERDAM NL
  9 oktober 2003
  Nieuwe de la Mar Theater
  Filip Jordens zingt Jacques Brel.

 • SHOW AMSTELVEEN NL
  9 oktober 2003
  Hermann Wesselink College-Starbaan 3: Ruben Alexander zingt Jacques Brel. Reserveren: 020-6459751

 • SHOW EINDHOVEN NL
  9 oktober 2003
  Brel-Hommage in Philips Muziekcentrum. Voor de pauze de Gentse concurent van La List: Micheline van Hautem. In de pauze officiële overhandiging eerste exemplaar ' Leven en Liefde' aan Liebeth List. Na de pauze List. Als mysteryguest staat Bruno Brel op het programma die enkele liedjes van oom Jacques ten gehore zal brengen.

TV CANVAS B
vrijdag 10 oktober 2003
0.05 uur FAR WEST, komische film uit 1973 van Jacques Brel bij Canvas. Naast Brel zelf Gabriel Jabbour, Danièle Evenou, Michel Piccoli, Juliette Gréco e.a. Muziek: Jacques Brel en François Rauber.

TV SALTO A1 AMSTERDAM NL
Zaterdag/zondagochtend 11 oktober 2003
Brelnacht bij MokumTV
Zaterdag 11 oktober om 19 en 24 uur, en zondagaochtend 12 oktober van 02.00 uur t/m 08.00 uur bij MokumTV. Premiere documentaire Brel's Amsterdam aan de hand van de biografie van Mohamed el-Fers.

RADIO HILVERSUM 2 NL
zondag 12 oktober 2003
Jacques Klöters.start om 9 uur 's ochtends een drie uur durend Brelprogramma.

TV CANVAS B
12 oktober 2003
13.00 uur TRAM 33 - Brel-repertoire in het Nederlands, Engels, Duits, Lingala en Portugees bij Canvas.

RADIO OMROEP HILVERSUM NL
zondag 12 oktober 2003
Brel bij de lokale Omroep Hilversum in het programma 'Een Ander Geluid" (19.00-21.00 uur). In Hilversum te beluisteren via 103.3 Kabel en 106.2 FM.

RADIO HILVERSUM 2 NL
zondag 12 oktober 2003
20 uur twee luisteraars bespreken de voorstelling "Hommage a Brel" van de Vlaamse zanger/acteur Filip Jordens, die afgelopen donderdag zijn Nederlandse première beleefde.

RADIO HILVERSUM 2 NL
zondag 12 oktober 2003
23 uur in het kader van de Brel-dag op Radio 2 zendt Uitgelicht in het laatste uur een registratie uit van een concert dat Jacques Brel op 12 mei 1961 gaf in het Kurhaus in Scheveningen. (het CD-panel komt deze week te vervallen).

TV SALTO A1 AMSTERDAM NL
dinsdag 15 oktober 2003
11 uur MokumTV documentaire Brel's Amsterdam aan de hand van de biografie van Mohamed el-Fers (herhaling).

SHOW WERVICQ B
18 oktober 2003
Bruno Brel zingt de liederen van oom Jacques

TV SALTO A1 AMSTERDAM NL
zaterdag 18 oktober 2003
11 uur MokumTV documentaire Brel's Amsterdam aan de hand van de biografie van Mohamed el-Fers (herhaling).

TV SALTO A1 AMSTERDAM NL
dinsdag 21 oktober 2003
11 uur MokumTV documentaire Brel's Amsterdam aan de hand van de biografie van Mohamed el-Fers (herhaling).

 

 

Video on line

Brel in de Mokumse kroeg van Bolle Jan Froger

NPS Cultura Journaal 13 mei 07 met Henk van Gelder

BRELS 49 JAREN...

1929
De Vlaming Jacques Brel wordt op 8 april geboren in Schaarbeek (Brussel, België).

1950
Op 1 juni 1950 trouwt Brel met Miche in de Brusselse gemeente Laken.

1951
Geboorte eerste dochter, Chantal, op 6 december.

1953
Op 12 juli 1953 wordt Brels tweede dochter France geboren. Neemt in Brussel een eerste plaat op met twee liedjes: "La Foire" en "Il y a".
Pakt zijn gitaar en vertrekt naar Parijs met zijn eerste liedjes.

1954
Brel staat in 1954 voor het eerst in Amsterdam in het Nieuwe de la Mar. Samen met de Franse zangeres Souris is Brel het voorprogramma van Pierre Dudan, die samen met Bruno Coquatrix (van l'Olympia) in 1948 de hit Clopin-clopant had geschreven.

Jacques Brel in het Nieuwe de la Mart theater Amsterdam 1954


Verder zijn er optredens van Brel in verschillende Parijse cabarets waaronder "L'Echelle de Jacob" en "Les Trois Baudets". en zijn eerste optreden (in het voorprogramma) in de l'Olympia. In 54 neemt Brel bij Philips zijn eerste LP op: "Grand Jacques".
Toen Charles de Gaulle aan de macht kwam liet hij 35 van de 40 "linkse" cabarets "Rives Gauches"
sluiten op brandweer-voorschriften. Weg basisinkomen van
vier of vijf cabaret-optredens per nacht.

1956
Schrijft van "Quand on n'a que l'amour". Ontmoet François Rauber.

1957
Ontvangt de muziekprijs Charles Cros voor "Quand on n'a que l'amour". Ontmoet Gérard Jouannest.

1958
In augustus 1958 wordt zijn derde dochter, Isabelle, geboren.

1959
Treedt op in Bobino, Parijs. Schrijft onderweg van Tanger naar Casablanca "La valse à mille temps" en "Ne me quitte pas".

1961
Treedt op als top-attractie in de Olympia. Schrijft van "Le Moribond", "Les Bourgeois". Ontmoet Jean Corti, zijn accordeonist.

1963
Bezoekt café De Kuil in Amsterdam. Optreden van schuine liedjeszanger Bolle Jan (vader René Froger) inspireert Brel tot schrijven van "Amsterdam".

1964
Schrijft o.a. "Jef", "Mathilde", "Le Dernier Repas".

1966
Afscheidsoptreden in de Olympia. Schrijft "Mon enfance", "La chanson des vieux amants" en "Le cheval".

1967
In New-York gaat de musical "Brel is alive and well and living in Paris" in premiére.

1968
Voorstellingen van "L'homme de la Mancha" in de Munt te Brussel. Schrijft "J'arrive", "Vesoul". Acteur in "Les risques du métier" en in "La Bande à Bonnot".

1969
Voorstellingen van "L'homme de la Mancha" te Parijs in het "Théâatre des Champs-Elysées". Brel acteert in "Mon oncle Benjamin".

1970
Brel acteert in "Mont-Dragon".

1971
Brel acteert in "Les assassins de l'ordre", "Franz" en "L'aventure c'est l'aventure".
Franz is de eerste film die Brel zelf schrijft, acteert en regiseert.
Brel speelt zelf de hoofdrol van Léon, een jonge ambtenaar met vakantie in een klein pension aan zee. Daar wordt hij voor het eerst in zijn leven verliefd op Léonie (Barbara), een schuchter meisje, dat met haar vriendin de hoer Catherine in hetzelfde pension met vakantie is. De film opent met De Radelozen (Les désespérés), gezongen door Lisbeth Lizt. Grimeur is de Amsterdammer Ulli Ullrichs.

1972
Brel acteert in "Le bar de la fourche" en "Far-West".

1973
Brel acteert in "L'emmerdeur".

1974
Verlaat Europa met zijn zeilboot Askoy II.

1975
Steekt de Stille Oceaan over naar Polynesië.

1976
Vestigt zich op Hiva Oa in de Markiezenarchipel. Toen Brel hier aankwam, kende zelfs de postbode zijn naam niet, waardoor de zanger overtuigd was dat hij inderdaad het einde van de wereld had bereikt en hier vredevol zou kunnen leven. Mère Rose, de zuster die Brel vaak ontmoette, in 2008: 'Brel was een heel genereuze mens, die blij was om te kunnen helpen. Hij kwam altijd vragen wat hij voor ons kon doen.' Op een dag ging Brel een paar vrienden ophalen en, omdat er in zijn 'Jojo' plaats genoeg was, nam hij Zuster Rose en twee andere nonnen mee voor een luchtdoop. 'En toen pikten we zijn vrienden op en om dat te vieren haalde hij, in de lucht tussen twee eilanden, een fles uit. Zo hebben we daarboven allemaal samen een aperitief gedronken.'

1977
Keert naar Parijs terug voor de opname van zijn laatste album B.R.E.L.

1978
Overlijdt aan longkanker op 9 oktober te Bobigny, een Parijse voorstad. Wordt begraven op Hiva Oa.

Naleven...

1999
Brels oudste dochter Chantal Madeleine Brel overlijdt op 4 januari 1999 in Montpellier.

2005
Eddy Barclay, producer van o.a. Brel en Aznavour is op vrijdag 13 mei 2005 op 84- jarige leeftijd aan een hartaanval overleden.

EEN FRAGMENT

Fragment uit de Brel-biografie van Mohamed el-Fers.

Brel door Mohamed e-Fers, uitgeverij Mets en Schilt

Kort na zijn moeders dood zal Jacques Brel nog één keer een tv-optreden geven in Nederland. Brel is dan op het hoogtepunt van zijn roem. Een krankzinnige tijd. De toen 30-jarige Vpro-regiseur Warrie van Kampen laat in Het Parool weten 'weg te willen uit de kille studio' en Brel 'in een andere sfeer te willen brengen dan waar men gewoonlijk televisieprogramma's maakt'.

Van Kampen roemt een week voor het optreden het publiek van 'dichters, schilders en andere kunstenaars' die tot het vaste meubilair van café het Huis met de Pilaren in het centrum van Bergen' horen. Warrie van Kampen, zelf afkomstig uit Bergen, noemt het 'een heel fijn publiek met een warme belangstelling voor de chansons van deze Frans-zingende Belg'. Ook Jacques zelf zou 'zelf erg gelukkig' zijn geweest met het idee hem in een Bergense kunstenaarskroeg te laten optreden. Warrie van Kampen beweert er in Parijs met Brel over te hebben gesproken.

De zanger komt uit Italië, zijn groep wordt rechtstreeks uit Canada aangevlogen. De volgende dag zal het gezelschap in Madrid spelen. Brel is al woedend om wat hem in Rome geflikt werd. Hij moest in een tv-show Le plat pays playbacken. Om verder geen bijgeluiden te veroorzaken hadden ze hem daar een gitaar met touwtjes in de handen gedrukt. In principe zong Brel alles live.

Laaiend over de Romeinse verneukerij van zijn publiek kwam hij in het Noord-Hollandse kunstenaarsdorp aan. Daar werd Brel nog kwaaier toen hij merkte dat hij in een eetcafé moest spelen. Vpro-regiseur Van Kampen had hem voorgespiegeld dat Bergen 'het allerbeste publiek' zou hebben. Met mensen in de zaal die, in tegenstelling tot Avro-publiek, wèl Frans zouden verstaan.

Wie zitten er met Philipsoorbellen te pronken op de voorste rij? De stokdove plaatselijke helden 'Ome Jany' Adriaan Roland-Holst en Antonie van Kampen.

Om eventuele taalproblemen van toute-Bergen te ondervangen, houd Ernst van Altena een sjieke inleiding. Had hij beter in gebarentaal kunnen doen, want zijn stem gaat verloren in het serviesgerinkel. Ernst moet zijn tekst later in de studio overdoen.

Van Altena: 'Het restaurant had de boter uitgebraden. Het bezoeken van het gratis toegankelijke en door de Vpro betaalde concert hadden ze verbonden aan de verplichte afname van een exclusief diner.'

Brel als achtergrondmuziekje bij gebraden reerug, kikkerbillen en zeetongetjes: 'Ik ben geen kroegzanger, dat ben ik al jaren niet meer. Ik hoor in een zaal te staan, en dan halen ze me hier in de provincie om in zo'n kuttent voor dove ouwe taarten op te treden.'

Na afloop zwoer Brel luidkeels dat hij 'nooit meer in Nederland een tv-programma zou maken'. Als de chansonier zijn honorarium krijgt uitbetaald, smijt hij dit woedend op de grond. Snerend dat die 'kloteklappers van de Vpro' het maar in hun reet moesten stoppen of anders aan het Rode Kruis moesten schenken.

Van Altena: 'Jojo bukte zich om de twaalfduizend gulden op te rapen en in zijn binnenzak te proppen. Voor zijn vertrek ontving Brel van de Vpro ook nog een enorme, platte kaas. Jojo zat aan het stuur van de zwarte DS, met naast zich een tierende Brel met die kaas op z'n knieën.' Brels tirade stopt pas als Van Altena afscheid neemt en in plaats van het gebruikelijk Bon voyage, Allors Jacques, bon frommage zegt.

Het concert is één keer uitgezonden, begin juni 1964. De banden leken verloren te zijn gegaan bij de Vpro-paleisrevolutie van 1969. Alles dat uit de tijd van de dominees stamde kon niet interessant zijn. Het leek er op dat de eeuwig noodlijdende omroep ook deze telerecordings wiste om de banden opnieuw te kunnen gebruiken. Dat bleek gelukkig niet het geval. Iemand was zo helder het complete concert van Brel (54 minuten en 29 seconden) naar het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid te brengen. Daar lag het 38 jaar onopgemerkt te verstoffen in het archief, want de band stond op " een oud kaartsysteem".

Eind 2002 werd de band teruggevonden. Een vondst van historisch belang omdat er - zeker op beeld - maar weinig complete concertopnamen van Brel bewaard zijn gebleven.

Op 19 oktober 2002 zond AVRO Radio 2 het geluid van dit laatste televisieoptreden van Brel in Nederland uit. Op 20 april 2003 waren de hervonden tapes van Brel live in Het Huis met de Pilaren te Bergen N.H. op Nederland 3 bij de VPRO te zien.

Brel door Mohamed e-Fers, uitgeverij Mets en SchiltDe biografie "Jacques Brel" van Mohamed el-Fers werd na bedreiging door de advokaat van de wettige weduwe Brel en haar erven tijdelijk uit de handel genomen. Een nieuwe vermeerderde druk, waarin ook de opmerkingen en grieven van mevrouw Brel zijn verwerkt, verscheen in België bij Roularta Books (Knack Trends) en in Nederland bij het gerenommeerde uitgevershuis Mets & Schilt. Vorig jaar verscheen een uitsluitend via internet verkrijgbare uitgebreide herdruk.
KOOP NU ON LINE

Brel in Bergen N.H.

VPRO opnames 30 mei 1964 gemaakt in Bergen N.H. met Le dernier repas, Les fenêtres, Les toros, Les vieux, Mathilde, Le tango funèbre, Les bonbons, La Fanette, Les bourgeouis, Jef, Au suivant, Le plat pays, Le moribond, Les bigottes en Madeleine. IN STREAMING VIDEO

Brel bij MokumTV

Het is het niet mogelijk banden van de MokumTV documentaire Het Amsterdam van Jacques Brel te verkrijgen. Dit omdat de afdracht van de auteursrechten van de uitgezonden muziekstukken van Jacques Brel vallen onder de regeling die de Stichting Amsterdamse Lokale Televisie Omroep Salto) met de auteursrechtenorganisaties heeft getroffen. En dus enkel en uitsluiten van toepassing waren voor uitzening op de kanalen A1 en A2 op de Amsterdamse kabel.

Mocht u de MokumTV documentaire Het Amsterdam van Jacques Brel toch op video/dvd of op internet aantreffen, dan betreft het in alle gevallen een illegaal gemaakte copie van deze uitzending. Deze is dan blijkbaar aan de aandacht van de stichting BREIN ontsnapt, want het on- en offline verkopen en verspreiden van Het Amsterdam van Jacques Brel kan civiele strafrechtelijke actie door FIOD-ECD en politie tot gevolg hebben..

Links

ONBEKENDE BREL

Echt zeldzaam is Brels 45-toerenplaatje met Nederlandse uitvoeringen van Les singes ('De apen') en On n'oublie rien ('Men vergeet niets'). MokumTV wist dankzij Henny Ree beslag te leggen op zo'n hoogst zeldzaam exemplaar waar de Fondation Jacques Brel volgens Vic van der Reijt nog steeds jacht op maakt:"men wil koste wat kost voorkomen dat die nummers ooit nog worden uitgebracht". Het zijn slechts twee van de bijzondere opnamen die u in dit Brel-jaar bij MokumTV te wachten staan. Net als die andere bijzondere in het Nederlands door Brel zelf gezongen chansons Rosa, Mijn vlakke land, De burgerij en De nuttelozen van de nacht.
Luister naar de door Henny Ree van MokumTV Amsterdam ontdekte onbekende opnames van Brel die niet werden genoemd in Brels´ Oeuvre Integrale van Olivier Todd of door de grote Belgische Brel-biograaf Johan Anthierens. Beluister ze hier in RealAudio Men vergeet niets (On n´oublie rien) (Jacques Brel/W.Ferdy/L.Camps) en De Apen (Les Singes) (Jacques Brel/E.Fransen)

Op nummer 47 van Vic van de Reijts Top-100 van Nederlandstalige covers staat het uit 1965 stammende LAAT ME NIET ALLEEN van
Jacques Brel. Dit singletje, verschenen in de serie Favorieten Expres, heeft op de ene kant Brel die de Van Altena-bewerking van Ne me quitte pas zing, op de andere kant, Marieke, in de vertaling van Philips-directeur E. Franssen. Ook heel mooi, al ontbreekt het altijd op verzamelelpees.

Klik hier voor de MokumTV winkel

Istanbul de reisgids

Jacques Brel biografie

Encyclopedie Hollandse Heiligen

MariaBode online

Mevlana Rumi biography

Lourdes Travelguide

 

meer Brel

 

 

 

Laatste Brelnieuws